23 Haziran 2012 11:25

Haydi özgürlük buluşmasına!

İlki 1998 yılında Bergama’da gerçekleştirilen gençlik yaz kampı, bu yıl 10-18 Temmuz tarihlerinde İzmir, Dikili’de gerçekleştirilecek. Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden biraraya gelecek olan gençler, dünyanın ve ülkenin geleceği olarak bilime ve insanlığa sahip çıkacağını gösterecek.

Haydi özgürlük buluşmasına!
Paylaş
Sevim Güngör / Elif Ergin

Birçok kültüre ev sahipliği yapmış olan Türkiye coğrafyasının, tarih boyunca felsefe ve sanatı her karışında yaşatmış olan Ege bölgesinde gerçekleşecek olan gençlik kampında, başta Bergama olmak üzere bölgenin önemli yerlerine de geziler düzenlenecek. Yapılacak gezilerde, Türkiye gençliği tarihle ve doğayla buluşacak.

Bu yıl “İnsanlığa, bilime ve doğaya özgürlük” şiarıyla biraraya gelecek olan gençler, kurulacak olan atölyelerde yeteneklerinin farkına varacak. Sinemadan tiyatroya, heykelden gazete atölyesine kadar geniş bir alanda çalışma yapacak olan kamp katılımcıları, birlikte üretmenin tadını çıkaracak.

DİKİLİ’DEN CARACAS’A

Her yıl yapılan kamplarda olduğu gibi bu yıl da dünyanın farklı yerlerinden gelecek gençler, dünyada yaşanan kapitalist krizin yükünü reddedecekler. Ortadoğu’da iş, ekmek, özgürlük talepleriyle diktatörleri deviren, ABD’de Wall Street’i işgal eden, Tahrir’den Puerta del Sol’a kapitalist sömürü düzenine meydan okuyan  gençler “Özgürlük Gelecektir” şiarıyla biraraya gelecek, tartışmalar yürütecek. Dikili’de buluşacak gençler oradan da Venezuela’da 4-11 ağustos tarihleri arasında yapılacak uluslararası anti faşist, anti emperyalist gençlik kampında mücadelelerini birleştirecekler.

DOĞAYA VE BİLİME ÖZGÜRLÜK İÇİN

Türkiye gençliği yaşam alanlarına da sahip çıkıyor. Ülkenin tarihi güzelliklerinin birer birer katledildiği, nehirlerinin üzerinde sayısız HES projesinin olduğu günümüzde, Allionoi’nin gömüldüğü mezardan çıkarılması için, derelerin özgür akması için, yaşam alanlarının üzerinden rant kavgasının dönmemesi için Munzur’dan, Hasankeyf’ten, Fındıklı’dan kampa katılacaklar.  98 yılında Bergama’da yapılan kampta siyanürlü altın aramaya karşı çıkan gençler, köylülerin mücadelesiyle birleşmişlerdi. Daha sonraki her yılda doğasına ve tarihine sahip çıkan Türkiye gençliği, bu yıl Dikili Sotes tesislerinde buluşacak. (İstanbul/EVRENSEL)


‘GENÇLİĞİN DE SÖZÜ VE YETENEKLERİ VAR’

Gazete-TV atölye yürütücüsü: Erdi Tütmez
Kampın en önemli atölyelerinden biri de gazete-televizyon atölyesi olacak. Aslında bunu önemli kılan bazı nedenler var. Her gün ekranlarımızdan hayatlarımıza milyonlarca ses giriyor. Ve bunların büyük bir bölümü kuru gürültüden ibaret oluyor. Doğru haber alma; doğru haber yapmak ve gerçeği yansıtmaktan geçiyor. Atölyemiz aslında bu eksende çalışacak. Yüzlerce genç atölyemizde kamera kullanımından, haber yapım tekniklerine kadar birçok şeyi öğrenerek, kamp alanından Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu’na haberler yapacak. Kamp alanında günlük çıkardığımız “kamp ateşi”nde kampla ilgili bilgiler ve haberler olacak. Ayrıca Kamp TV’de gençler kamp boyunca neler yaşanıp bittiğini ve tüm detayları her akşam öğrenecek. Ve bu öğrenme sadece kamp süresince kalmayacak; bizlere okullarımızda, semtlerimizde kısacası hayatın her alanında sorunlarımızı yansıtmanın da yollarını açacak.
Aslında son dönemdeki gelişmelere baktığımız zaman iktidarın da nasıl bir gençlik tipi istediğini ve medyasını da buna göre şekillendirdiğini görmekteyiz. Biz gençlerin taleplerini ana akım medya yıl boyunca görmezden geldi. Ancak bizler daha güçlü araçlara sahibiz. Nerede bir talep, nerede bir sıkıntımız varsa Evrensel ve Hayat Televizyonu yanıbaşımızdaydı. Yıl boyunca parasız eğitim, sınavsız üniversite gibi taleplerin yanısıra, tutuklu öğrenciler meselesi ve daha birçok konuyu gazetemiz ve televizyonumuz yansıttı. Ve bunlar bizi yalanın karşısında daha güçlü kıldı. Gençliğinde sözünün olduğu; onlarında yetenekleri olduğunu göstermek için herkesi ‘Özgürlük Gelecektir’şiarı ile gerçekleşecek olan gençlik kampına, orada da atölyemize bekliyoruz.


‘BİLİM SERMAYENİN BEKASI İÇİN DEĞİL, HALKIN ÇIKARI İÇİN VAR’

Mühendislik Atölyesi Yürütücüsü:Deniz Sevinç-Gamze Karaaslan                                                                                                                     
Bu yıl İzmir Dikili’de yapılacak olan 10. Yaz Kampına Bilim ve Mühendislik atölyemizi katacağız. Atölyemizde nükleer enerjiden HES’lere, Kaz Dağları’ndaki siyanürcü şirketlerden özelleştirilen maden ocaklarına, TMMOB ve toplumcu mühendisliğe uzanan geniş bir gündemle tartışacağız ve öğreneceğiz. Kapitalizmin kar hırsı doğayı talan etmeye, ormanlarımızı yağmalamaya, suyumuzu ticarileştirmeye, nükleer felaketlerine devam ediyor. Bizler bilimi, toplumun ve doğanın yararına kullanmak isteyen, kar için değil, halk için üremek isteyen Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve mühendisler 10. Yaz Kampı’mızda Bilim ve Mühendislik atölyemizi kuruyoruz. Bizler atölyemizde nükleer felaketlere karşı temiz enerjileri savunacağız, HES’lerin doğayı katletmesine karşı duracağız, madenlerimizin sermayeye peşkeş çekilmesine hayır diyeceğiz. Bilimin, sermayenin bekası için değil; halkın çıkarı için kullanmanın araçlarını tartışacağız. Mühendislik öğrencilerinin ve mühendislerin öz örgütlenmeleri olan TMMOB’u, bugünkü yerini ve ne yapmamız gerektiğini konuşacağız. Üniversitelerimize sermaye saldırısı Bologna sürecini ve bilimi ucuz beyin gücü yapma peşinde koşan teknokentleri tartışacağız. Bunun yanında eğlenmek için çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz.


‘HEP BİRLİKTE YENİ KALICI ESERLER YAPACAĞIZ’

Heykel Atölyesi Yürütücüleri: Mehmet Latif Sağlam - Uygur Orhan
Gençlik kampının en hareketli atölyelerinden olan atölyemiz gerek üretim, paylaşım ve yaşam anlamındaki geri dönüşünü çok anlamlı buluyoruz. Bergama’yla başlayan bu hayat okulunun Dikili, Gönen, Selçuk ve bu yıl tekrar Dikili. Klasik tatil anlayışı olan deniz-kum-güneş ezberini yerle bir eden; nitelikli ve içeriği dolu dolu tatil anlayışını yerleştiren bu birlikteliği önemsiyor, destekliyoruz. Atölyenin önceki kamplarda edindiği tecrübeyle katılımcılarının bir kısmı kemikleşmiş bir kadro haline gelmesi önemli bir avantaj. Sonraki kampa yenilerini katarak güçleniyor ve ekip olma ruhunu genişletiyor. Böylesi bir avantajı kalıcı iş/eser bırakma olanağını doğuruyor. Atölye katılımcılarının çok kısa bir sürede ortak düşüncenin, yaratmanın ve paylaşmanın bizleri nerelere taşıyabileceğinin kanıtıdır. Guernica ve Heracleitos anıtı Dikili’de de yeni kalıcı bir eserin bırakılabileceğinin müjdecisidir. Şimdiden iyi kamplar umuduyla.


‘GÜZEL İNSANLAR ÜRETMEK İÇİN’

Resim atölyesi Yürütücüsü: Necla Taysun Sağlam
Gençler; paylaşma, yenilik, yaratıcılık, güzellik...Güzel insanlarla beraber güzel sanatların dalı olan resimle buluşmak... Bergama’yla başlayıp gitgide gelişerek 2012’de Dikili’de tekrar can bulacak. Resim Atölyesi çalışmaları gençlerle inşa edilen bir etkinlik. Klasik resim çalışması düzenli mekanlarda, kuralların olduğu ortamlarda yapılır. Ama tek yol bu mudur. Gençlik kamplarıyla biz kendi kurallarımızı hazırlar sorunlara göre çözüm üreten emekten yana gençlerle birlikte olduk-olacağız...
Önceki kamplarda alternatif eğitim yöntemleri keşfettik. Farklı atölyelerle her yıl değişik yöntem ve teknikler uyguladık. Yağlı boya, pastel, baskı resim gibi. Bu yılki çalışmamız parça parça çalışacağımız işle bütünü oluşturmayı hedefliyoruz. Gençlerle işi kolay kılmayı umuyoruz.
Gelin güzel insanlar üretelim, eğlenelim, paylaşalım.


‘BİLİMİ SAVUNMAYA DEVAM’

Evrim Atölyesi Yürütücüsü: Burak Kiraz
Ülkemizde yaşanan tüm bilim dışı yöntemlere inat, doğa bilimlerinin en çok merak edilen, kitleler arasında tartışılan; ancak halkımızın ve özellikle gençlerimizin, eğitim müfredatının gericileşmesi sonucu kuşku ile baktığı ya da topyekün karşı çıktığı bir alan olan evrimsel biyoloji üzerine hep birlikte konuşmak bilgilerimizi paylaşmak için “Bilim-Evrim Atölyesi”ni topluyoruz. Bilim ve beraberinde modern evrimsel biyoloji sürekli olarak gelişme kaydedip, gölgede kalan ne varsa aydınlatmaya devam ederken, Türkiye’de ilköğretim ve orta-öğretim doğa bilimleri eğitimi, hiçbir akademik alt yapısı olmayan, hiç de bilimsel olmayan bir hal almakta, idealizmin ve onun kılıfı olan bilinemezciliğin esiri haline getirilmeye çalışılmaktadır. Bu sebeple derslerinde Darwin’i ve evrim kuramını anlatan öğretmenlerimize soruşturmalar açılmaktadır. Memleket çapında bilimsel araştırmalarını sağlık ve benzeri konularda duyarlılık göstererek halk yararına kullanan bilim insanlarına soruşturmalar açılmaktadır. Üniversitelerinde bilimsel araştırmalar yürüttükleri için asistanlar uzaklaştırılmaktadır. Ülkemizde on yıllardır sermaye hükümetleri bu denli baskıları taşıyordu, ancak bu durum AKP iktidarı döneminde ivme kazanmıştır. Türkiye gençliğinin 10. Gençlik Buluşması’nda evrim atölyesi; hem doğayı ele alış-kavrayış hem de onu gereksinimlerimize göre şekillendirme bakımından, yani doğanın tahmininin bilimsel olan yanını incelediğimiz, aynı zamanda yaratılışçı ve her türden gerici ideolojiyi teşhir ve mahkum ettiğimiz bir atölye olacaktır. Bilimi tüm insanlığın yararına kullanılabilecek, insanlığı maddi koşullardan arındırıp özgür kılacak yöntemleri evrim atölyesinde hep beraber tartışalım.


‘KAPİTALİZMİN KARŞISINDA ALTERNATİFSİZ DEĞİLİZ’

Politik-İktisat Atölyesi Yürütücüsü: Bülent Falakaoğlu
Dört yıldır atlatılamayan dünya ekonomik krizi... Ülkelerin batma noktasına gelmesi ve benzeri birçok etken ekonomi tartışmalarını gündemden hiç düşürmüyor.
Şu yaz sıcaklarında dahi ekonomi, üzerinde en çok kalem oynatılan konu herhalde.
Ama dikkatinizi çekerim kalem oynatılan, tartışılan şey sadece ekonomi. Ama kesinlikle ekonomi-politik değil. Aslında, ne tek başına bir ekonomi vardır ne de politika.
İşte biz bu yüzden ekonomi politik tartışacağız. Dünya ekonomisindeki çalkantıları Marksist açıdan değerlendirmeye çalışacağız. Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu tabloyu birlikte değerlendirip nereye doğru yol alacağını irdeleyeceğiz. Genç işsizlik gerçeğine ışık tutacağız. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde olma hayali kuran Türkiye’nin gençlere nasıl bir gelecek kurduğunu tartışacağız. Krizden çıkabilmek için doğayı yağmalayan kapitalizmin nasıl bir çevre felaketi yaratacağına dikkat çekeceğiz. Elbette kapitalizmin karşısında alternatifsiz olmadığımızı sosyalizmin neden gerekli olduğunu konuşacağız.  
Kısacası şimdiyi bütünlüklü anlayacağız, geleceği birlikte planlayacağız.


‘MİZGİNLER TEKKESİ’ KAMPA HAZIRLANIYOR

Edebiyat Atölyesi Yürütücüsü: Mustafa Köz
Gençler, yalnızca kendi özgürlüklerini değil, yeryüzünün de özgürlüğünü istiyorlar. Bu özgürlüğü, kapitalizmin doymaz ağzından kurtarmak için yeni bir dayanışma bilincinin gerekliliğine inanıyorlar. Onuncusu yapılacak olan bu buluşmanın en önemli kazanımı belki de budur. Bergama’dan Dikili’ye birike birike gelen bu bilinç ve duyarlılık onları daha da güçlü kılıyor. Birlikteliğin çoğalacağına inançlarını güçlendiren, onları kültürel yönden de zenginleştiren  atölyeler bu yıl da gençleri bekliyor.
Bu atölyelerden biri de Edebiyat Atölyesi’dir. Günden güne yazıdan, sözden kopan bir dünyada edebiyatın dönüştürücü gücünü bilen gençlerle bu yıl da bir “evrensel duygu”da birleşeceğiz: “Yaratıcı insan.” Atölyemizin adı da “Mizginler Tekkesi” olacak. İnsanın yaratıcı bilincinin insanlık için her zaman taptaze bir “müjde” olduğunu biliyoruz. Bu amaçla, edebiyat atölyesine katılacak gençlerin kampa şiirleriyle, öyküleriyle, denemeleriyle gelmesi çalışmalarımızı daha da zenginleştirecektir.
Sonrasını ise birlikte öreceğiz. Müjdeli buluşmalara.

ÖNCEKİ HABER

Hayata tutunmanın birinci unsuru sanattır

SONRAKİ HABER

AKP’nin Suriye politikası uçak düşürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...