03 Nisan 2017 11:34

Açlık grevleri meclis gündemine taşındı

Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım tehlikeli aşamaya gelen açlık grevleriyle ilgili soru önergesi verdi.

Paylaş

Cezaevinde tutuklu bulunan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, açlık grevlerine ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

Türkiye cezaevlerinde; başta İzmir Aliağa Şakran Cezaevi olmak üzere Sincan Kadın Kapalı Cezaevi, Tekirdağ Cezaevi, Tarsus Cezaevi, Bolu Cezaevi ve Hatay Cezaevindeki süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin vahim bir boyuta ulaştığını belirten Yıldırım: “Ayrıca,süresiz-dönüşümsüz girilen açlık grevlerinden farklı olarak, Türkiye cezaevlerinde 15 Mart 2017 tarihinden itibaren 5’er günlük süresiz-dönüşümlü açlık grevleri devam etmektedir” dedi. 

YILDIRIM’IN CEVAPLANMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

* Açlık grevine giren mahpusların temel taleplerinden biri; OHAL koşullarıyla ağırlaşan cezaevi koşullarının iyileştirilmesi ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlali uygulamalarından vazgeçilmesidir. Tutukluların ulusal ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan temel ve en insani hakları için yaklaşık 50 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

* Söz konusu açlık grevlerine sebep olan uygulamaların son bulması için yaptığınız veya yapmayı planladığınız bir çalışma var mıdır?

* Van T Tipi’nde; 8 Mart’ta süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayan 10 kişilik ilk grup 16 Mart’ta kendi istemleri dışında Tekirdağ T-1’e, 15 kişilik 2.grup ise yine kendi istemleri dışında Bandırma F Tipi’ne nakledilmiştir. Yapılan nakil işlemlerinin gerekçesi nedir?

* Bakanlığınızın arşivinde, başta Şakran Cezaevi olmak üzere açlık grevinde olan cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin bir araştırma raporu var mıdır?  Varsa, elde edilen veriler, gerekli önlemlerin alınması için değerlendirilmekte midir? Böyle bir rapor yoksa bugüne dek neden hazırlanmamıştır?

* Söz konusu açlık grevlerine ilişkin şuana kadar kamuoyuna neden bir resmi açıklama yapılmamıştır?

* Cezaevlerinde; görevi kötüye kullanma veya kasıtlı ihmal gerekçesiyle hakkında şikâyette bulunulan yetkili sayısı ve bu kişilere yönelik yürütülen idari soruşturmaların sayısı 2015-2017 yılları arasında kaçtır? (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

16 kentte yeni anket: ‘Hayır’ ikiye katladı

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanlığı, 2 bin 750 hâkim ve savcı alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...