03 Nisan 2017 10:50

Şakran Cezaevinde aile ve tutuklulara saldırı

Şakran cezaevinde açık görüşe giden tutuklu yakınlarına ve tutuklulara görüş sırasında gardiyan ve jandarma saldırdı.

Paylaş

Şakran cezaevinde tutukluların başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 48’inci gününe girerken, bugün cezaevinde açık görüşe giden tutuklu yakınlarına ve tutuklulara görüş sırasında gardiyan ve jandarma saldırdı.

İzmir Şakran Cezaevinde başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevi 48’inci gününe girdi. Bu gün yakınları ile açık görüşe giden tutuklu yakınlarına gardiyan ve jandarma saldırdı. 

Alınan bilgiye göre gardiyanlar önce hakaret etti, ardından tutuklulara saldırdı. Tutukluların yerlerde sürüklenerek görüş yerinden uzaklaştırılmasına tepki gösteren tutuklu yakınları da saldırıya uğradı. Saldırıya uğrayan tutuklu yakınlarından birisi, "Saldırı sırasında tutsaklar, 'İnsanlık onuru işkenceyi yenecek' sloganları atıyordu. Bunun üzerine aileler de alkış ve zılgıtlar ile saldırıya tepki gösterdik. Alkış ve zılgıtlarımızı duyulduğu an görüş yerine onlarca jandarma geldi ve çocuk yaşlı demeden herkese saldırdılar. Özellikle yaşlı anneleri merdivenlerden sürükleyerek dışarı attılar. Birçok kişi çeşitli yerlerinden yaralandı" diye konuştu. Dışarıya çıkarılan ailelere cezaevi önünde de saldırının sürdüğü söylenirken, cezaevine birkaç kilo metre uzakta bekleyen tutuklu yakınlarının etrafı askerler tarafından sarılırmış durumda.  

İHD İZMİR ŞUBESİ: YETKİLİLER SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZMELİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi de cezaevlerinde 48 gündür süren açlık grevleriyle ilgili dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan İHD İzmir Şube Yöneticisi Mine Çetinkaya, 6 farklı cezaevinde 17’si kadın olmak üzere toplam 76 mahpusun süresiz, dönüşümsüz açlık grevine devam ettiğini söyleyerek, "Süresiz, dönüşümsüz girilen açlık grevlerinden farklı olarak, Türkiye cezaevlerinde 15 Mart 2017 tarihinden itibaren 5’er günlük dönüşümlü açlık grevleri devam ediyor. İzmir'deki cezaevlerine baktığımızda ise, Aliağa Kapalı Cezaevinde, 2 ve 3 Nolu T Tipinde 15 Şubat'tan beri 13, 4 Nolu T Tipinde 1 Mart'tan beri 8, 4 Nolu T Tipi 22 Mart'tan beri 7, Kadın Cezaevinde 22 Şubat'tan beri 5 kadın mahpus açık süresiz ve dönüşümsüz açlık grevindedir" dedi. 

Açlık grevindeki mahpuslarda baş dönmesi, mide krampları, mide bulantısı, kokuya karşı aşırı hassasiyet, kabızlık, güçsüzlük, başkası yardımıyla görüşlere gelebilme, bazılarında güçsüzlükten kaynaklı yatağa bağımlı kalma, erkeklerde 10-16 arası kilo kaybı, kadınlarda ise 8-10 arası kilo kaybının tespit edildiğini belirten Çetinkaya, mahpusların revirden sağlıklı şekilde yararlanamadığını, vitaminlerini alamadığını ve savcıyla görüştürülmediklerini de söyledi. Yetkilileri sorunun bir an önce çözümü için adım atmaya çağırdıklarını ifade eden Çetinkaya, "Soruna temel hak ve özgürlüklerin esas alınarak yaklaşılması ve taleplerin bu doğrultuda değerlendirilerek çözüme kavuşturulması sağlanmalıdır. Koşulsuz ve önyargısız olarak insanı merkeze alan bir değerler bütününe daima ihtiyacımız vardır" dedi. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Evrensel muhabirleri Polat ve Uğur’un duruşması ertelendi

SONRAKİ HABER

Çiğli Devlet Hastanesi'nde sökülen afişler yeniden takıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...