03 Nisan 2017 10:15

İzmir'den açlık grevi çağrısı: Yetkililer hemen adım atmalı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Şakran Cezaevi dahil çeşitli cezaevlerinde 48. gününe giren açlık grevlerine dair açıklama yaptı.

Paylaş

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Türkiye'nin çeşitli cezaevlerinde ve Aliağa Şakran Cezaevinde 48. gününe giren açlık grevleriyle ilgili Eğtim Sen İzmir 1 Nolu Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan TMMOB İKK Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, Türkiye'deki bütün cezaevlerinde özellikle siyasi mahpuslara kaşı baskı ve hak ihlallerinin arttığını söyledi. Cezaevlerinde ağır tecrit koşullarının uygulandığını belirten Yalçın, “Tecrit koşullarının olmadığı yerlerde 10 kişilik koğuşlarda 15-20 kişi kalmaktadır. Tutuklu ve hükümlülerin kütüphane de dâhil sosyal alanları yasaklanmış, koğuşlara 24 saat çalışan kameralar takılmıştır. Açık görüş odalarında hem tutsaklar hem de görüşçüler gardiyanların tacizlerine maruz kalmaktadır.  Bugün cezaevlerinde yaşanan sorunlar, baskıların artması, hak ihlalleri, ağır tecrit, hukuksuzluk, keyfi yasaklar, OHAL’le birlikte dışarıda yaşananların izdüşümüdür. Birçok cezaevinde mahpuslar, dayatılan bu insanlık dışı uygulamalara karşı açlık grevine başlamışlardır” dedi.

Son avukat görüşlerinde mahpuslarda 10-16 kg arasında bir kilo kaybı, mide bulantısı, baş dönmesi, ışığa bakamama, güçsüzlük ve bazılarında yatağa bağımlı kalma hallerinin gözlemlendiğini ifade eden Yalçın, durumun geri dönülemez bir noktaya doğru gitmekte olduğunu söyledi. Tutuklu ve hükümlülerin ne istediğini Adalet Bakanı’nın da bildiğini söyleyen Yalçın, “Biz insan hakları savunucuları olarak hapiste olan her bireyin sağlık hakkını ve özellikle yaşam hakkını sonuna kadar savunacağız. Kamuoyunu, sürecin sağlık açısından en az olumsuzlukla sonlanması ve sorunun çözümü için daha fazla çaba göstermeye, yetkilileri de sorunun bir an önce çözümü için adım atmaya çağırıyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Mehmet Güleş’e tahliye çıkmadı

SONRAKİ HABER

CHP'li Bozkurt: O programdaki tüm sözlerimin arkasındayım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...