03 Nisan 2017 09:09

Karabağlar'da ‘kentsel dönüşüm müjdesi’ne bir dava daha

Yıldırım’ın 5 Nisan’da katılacağı temel atma töreni ile başlayacağı ‘müjdelenen’ Karabağlar'daki kentsel dönüşüm projesine bir dava daha açıldı.

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir’in Karabağlar ilçesi Cennetçeşme ve Limontepe semtinde toplam 16 mahalleyi kapsayan ve yüz bine yakın vatandaşı yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm projesi bir kez daha yargıya taşındı.

Şimdiye kadar, Bakanlığın, Cennetçeşme bölgesinde 1’inci etap olarak adlandırılan 101 hektarlık kısmına dair 4. kez askıya çıkan imar planlarının iptali için bölge halkı dava açtı. 484 hak sahibinin ve bölge derneklerinin başvurusu ile açılan davanın dilekçesinde planların, şehircilik esaslarına aykırı olduğu, bütünlük taşımadığı, planlama esaslarına uymadığı, kamu yararı taşımadığı, mevzuata aykırı olduğu gibi gerekçeler belirtildi.

İzmir Adliyesi Ek Binada açılan dava öncesinde basına açıklamada bulunan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Halil Ecevit, 5 Nisan’da temel atma töreni ile başlatılacağı duyurulan projeye ilişkin “Başbakan Binali Yıldırım’ın katılacağı törenle projenin temellerinin atılacağı bakanlık tarafından müjdelendi. Bu müjdede bizler yokuz. Bu müjde kimin için? Yetkililerden bunu açıklamasını bekliyoruz. Müjdeye dava açılır mı? Bu Projeyi kime sordular? Bölge halkının görüşleri alındı mı? Hani halkın yaşam alanlarına müdahil edilmiyordu. Bir dönüşüm olacaksa bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda olması gerekiyor. Artık bizim canımıza tak etti. Mülkiyet sorunlarımız çözülmeden hiç bir projeye izin vermeyeceğiz. İtiraz etmekten ve dava açmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızı hukuksal boyutlarda aramaya sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Karabağlar’daki Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim mahallelerinin tamamı ile Yurtoğlu, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Uzundere, Peker mahallelerini kısmen kapsayan 540 hektarlık alan 31 Aralık 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “Riskli Alan” ilan edilmişti. İlk olarak bu dönüşüm alanının içinde kalan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak Mahallelerini kısmen kapsayan, 101.4 hektarlık alanda 4. kez, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı askıya çıktı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yurt dışı oyları yarım milyonu aştı

SONRAKİ HABER

DİB’den referandum sürecindeki adaletsizliklere tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...