02 Nisan 2017 16:44

Hevsel Koruma Platformu: Hevsel’e sahip çık

Diyarbakır’da kurulan Hevsel Koruma Platformu, Hevsel’in yapılaşmaya açılmak istenmesine karşı sahip çıkma çağrısı yaptı. 

Paylaş

Dicle vadisinin yapılaşmaya ve ticarete açılmasına olanak tanıyan projeyle UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan Hevsel Bahçelerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olmasına dikkat çekmek için  bir araya gelen Hevsel Koruma Platformu bileşenleri basın açıklaması düzenledi. Aralarında Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası,Maden Mühendisleri Odası, Disk Diyarbakır bileşenleri, Diyarbakır Tabip Odasının yanı sıra bir çok sendika, dernek ve siyasi partinin bileşimiyle kurulan platformun Hevsel’de başlayan ağaç kesimine, Sur’daki yıkım ve tahribata dikkat çekmek için yapmak istediği açıklamaya polis izin vermedi.
Hevsel Bahçelerinde yapılmak istenen açıklamaya polisin güvenlik gerekçesiyle izin vermemesinden dolayı, açıklama Eğitim-Sen 2 Nolu şubede yapıldı.

‘PROJE KAPSAMINDA YÜZLERCE AĞAÇ KESİLDİ’

Hevsel Koruma Platformu yaptığı açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2013 yılında Dicle Vadisi’nin Silvan yolunu ve tarihi On Gözlü Köprü arasındaki alanı ‘rezerv yapı’ ilan etmesine dikkat çekerek, “Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı (Doğa Parkı) ve Ağaçlandırma Alanı Uygulandırma Etabı” projesinin uygulanma aşamasında yüzlerce ağacın kesildiği, On Gözlü Köprüye hiçbir uzman kontrolü olmadan iş makinalarıyla hafriyat dolgusu yapıldığı dile getirildi.

‘DOĞAYA VE İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ SUÇTUR’

Projeyle ekolojik bir alan üzerinde geniş yolların, otoparkların, spor tesislerinin yapılmasının planlandığının söylendiği açıklamada “Böylece gelecekte ticari ve kentsel yapılaşmanın önünü açacak planlama kararlarının alındığı görülmektedir. Bünyesinde birçoğu endemik olmak üzere 184 farklı kuş ve 20’nin üzerinde sürüngen ve kemirgen hayvanı barındıran Dicle vadisinin yok edilmesi doğaya ve insanlığa karşı işlenmiş suç niteliğindedir”denildi.

‘5 BİN YILLIK TARIMSAL ALAN YOK EDİLECEK’

Hazırlanan plan ve projeyle 8 bin yıllık doğal ekolojik yapıyı günümüze taşıyan Amed kentini 5 bin yıldır besleyen tarımsal alanın yok edileceği belirtilirken, Hevsel bahçelerinde kentin yoksullarının  tarım yaparak geçimini sağladığı, hazırlanan projeyle kentin yoksul ve mülksüz kesiminin görmezden gelindiği ifade edildi.

Paltform  kamuoyuna Hevsel’e sahip çıkma çağrısı yaparken, ekolojik tahribata neden olan projenin durdurulmaması halinde her türlü demokratik yol ve yöntemlerle mücadele edeceklerini duyurdu.

‘TEK AMAÇ RANT’

Basın açıklamasının ardından düzenlenen panelde konuşan Gazeteci-Yazar Naci Sapan Kırklar Dağıyla başlayan sürece dikkat çekerek şunları dile getirdi “ On gözlü köprünün gözlerinin doldurulması, Sur içinin yıkılması ve Hevsel projesiyle amaçlanan tek şey ranttır. Kırklar dağıyla başlayıp, Sur içiyle devam eden süreçte hevselin rant finali olmasına izin vermeyeceğiz. Kültür Bakanlığının internet sitesinde buranın önemini şuan bile yazmaya devam ediyor. Buranın tarih için önemli bir miras olduğunu yazmalarına rağmen bu yapılmak istenenler karşısında ‘Bu ne utanmazlıktır diyoruz”dedi

‘AMED TARİHİ 2 YILDIR YOK EDİLİYOR’

Daha sonra konuşan HDP Diyarbakır milletvekili Sibel Yiğitalp ise bütün bir Amed tarihinin 2 yıldır her gün azar azar yıkıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Sivil yaşam alanlarında tank, top atışlarıyla Sur içini yıktılar, yıkım devam ediyor. Geçen yıl 8 Martta açılacağı söylenen Sur 1 yıldır açılmadı, Sur yıkılmaya devam ediliyor. Neden yıkım var dediğimizde cevap dahi alamıyoruz. Hayırlarımızla bu yağma siyasetine cevap vereceğiz”dedi.

‘SERMAYENİN İHTİYACI KARŞILANACAK’

HDP Ekoloji meclisi sözcüsü Beyza Üstün 16 Nisan’dan sonra dayatılacak tekçi sistemin kendileri için  yeni olmadığını söyledi. Üstün, “Biz tanıyoruz bu sistemi ellerine kapitalizmin araçları olan savaş ve OHAL’i, alarak hukuksuz ve meşru olmayan KHK’ler ile bu yıkım sürecini hızlandırdılar. Savaşla yıktıkları Sur’u, Cizreyi kriz içerisinde olan şirketlere vermek amacındalar. Bugün gözlerini Mezopotamya’ya diktiler, buralardaki alanları inşaat,enerji ve maden şirketlerine teslim edecekler. Buradaki mücadeleyi kırmak ve sermayenin ihtiyacını karşılamak için savaşla, yıkımla buraları metalaştırmaya çalışıyorlar. Bütün geçmişi bir kültürü, tarihi yok ediyorlar. Bunların sonucunda her yer beton olacak ve ellerine sadece  sermaye birikimi geçecek. Halklar yaşam alanlarının talan edilmesine mutlaka karşı çıktılar,direndiler ve kazandılar bu yüzden bizlerde mutlaka kazanacağız” dedi. 

Daha sonra söz alan yazar Şehmus Diken ve CHP milletvekili Fikri Sağlar da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından etkinlik sona erdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)     
 

ÖNCEKİ HABER

Kastamonu'daki orman yangını söndürülmeye çalışılıyor

SONRAKİ HABER

Sinop’ta nükleer karşıtı sempozyum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...