02 Nisan 2017 12:50

Gebze’de ‘Yarın için işçiler hayırda buluşuyor’ etkinliği 

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Gebze'de 'Yarın için işçiler hayırda buluşuyor’ etkinliğinde işçilerle bir araya geldi.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze 

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, referandum çalışmaları kapsamında Gebze’de işçilerle bir araya geldi. “Yarın için işçiler hayırda buluşuyor” adıyla yapılan kahvaltı toplantıya 20’nin üzerinde fabrikadan 100’ü aşkın işçi katıldı. Kahvaltıda konuşan işçiler, AKP ile geçen 15 yılda çalışma ve yaşama koşullarının kötüleştiğine, hak arama mücadeleleri üzerindeki baskıların arttığına dikkat çekerek, “Evet çıkarsa boynumuzdaki ilmek daha da sıkılaşacak” dedi, hayır çağrısı yaptı. Anayasa değişikliği ile sermayeye dikensiz gül bahçesi yaratılmak istendiğini belirten Selma Gürkan da hayır demenin işçi ve emekçilerin hayrına olacağını bildirdi. 

GÜRKAN: HAYIR HEPİMİZİN HAYRINA OLACAK 

EMEP Gebze İlçe Başkanı Hasan Atik’in açılışını yaptığı toplantıda EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, işçilere seslendi. Referandumda evet için sunulan “İstikrar ve güçlü Türkiye” söylemine değinen Gürkan, “Bugün büyüyen ekonomiye yapılan vurgudan hiçbir işçi payını alamamıştır. Bugün 1400 lira ile açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşıyor işçiler, bugün mesai ücretini bile alamayan durumda işçiler. Tabloya baktığımızda bu değişiklikler kimin çıkarına belli oluyor” diye konuştu. Hükümetin her seçimde taşeron işçilere kadro sözü verdiğini de hatırlatan Gürkan, işçiler ve emekçilerin değil sermayenin talepleri doğrultusunda hükümetin hareket ettiğini belirterek, “Bu mesele bir siyasi parti meselesi değil. Sermaye için dikensiz gül bahçesi olsun isteniliyor” dedi. Yapılmak istenen 18 maddelik anayasa değişikliğiyle, ülke yönetiminin tek adam eline bırakılmak istendiğine vurgu yapan Gürkan, referandumda hayır diyenlere yönelik baskılara ve engellemelere dikkat çekti. Gürkan, şu çağrıyı yaptı: “Bütün yetkilerin ve kararların tek elde toplanmasına karşı, hak ve özgürlükleri güvence altına alan, laik ve demokratik bir ülkenin hepimizin ihtiyacı olduğunu bilerek bu düzenlemeye ‘hayır’ demek, işçi sınıfının, emekçilerin, üretici köylülerin, kadınların, gençlerin kısaca hepimizin hayrına olacaktır.”  İşçi sınıfının grev hakkının güvence altına alan bir düzenleme olmadığını anlatan Gürkan, devam etti: “Kadınların hak eşitliği ile ilgili bir düzenleme yok. İnanç özgürlüğünü ve laikliği esas alan bir düzenleme yok. Ülkede başta Kürtler olmak üzere farklı dil ve kimliklerin haklarını güvence altına alacak bir düzenleme yok. Barışa dair bir düzenleme yok. Tam tersine şantajın, savaşın üzerine kurulmuş bir düzenleme var. Biz ise bu saydıklarımıza dair hak ve hukuk açısında bunlarında içerisinde yer aldığı bir düzenleme yapılması konusunda ısrarımızı sürdüreceğiz ve bunların gerçekleşmesi için hayır’ diyeceğiz.”

‘AKP’YE OY VERDİM GETİRİSİ OLMAMIŞ BANA’

Toplantıda konuşan Tekno Kauçuk Fabrikası işçisi, şunları söyledi: “Bundan önce AKP’ye oy verdim. Ama dönüp baktığım zaman görüyorum ki; bana, benim gibi çalışana bir getirisi olmamış. Bunca yıldır bizim adımıza tek bir iyileştirme yapılmamış, anayasada haklarımız güvence altına alınmamış. Bugüne kadar ne istediyse kendi adına bir bir yaptı. Şimdi bence yaptıklarını teminat altına almak istiyor. İşte bu yüzden Hayır demeliyiz.”

Temizlik işinde taşeron işçisi olarak çalışan bir kadın işçi de “Bizler her gün varolan haklarımızı bir bir kaybediyoruz. Sağlıksız ortamlarda çalışıyoruz, ne evde, ne sokakta ne de işte bir kadın olarak can güvenliğimiz yok. İş icraat olduğu zaman ensemizde boza pişiriyorlar ama istikrar deyip işin içinden çıkıyorlar. Öncelikle kendim ve çocuklarımın geleceği için Hayır diyeceğim” diye konuştu. 

ZF Sachs Fabrikasından gelen işçiler de söz alarak şunları ifade etti: “Bizimle ilgili olan hiçbir şeyi bize danışmadıkları gibi bu anayasayı da bizim gibi milyonlara danışarak hazırlamadılar. Biz bugün kıdem elimizde kalsın demeliyiz. İş cinayetleri olmasın demeliyiz. İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz demeliyiz. Biz bugün bir şeye evet diyeceksek o iş güvencesidir anayasa değişikliğinde ise bizim cevabımız bellidir.” 

‘BİZ İŞÇİYİZ, BİZ MİLLETİZ VE HAYIR KARDEŞİM’

Geçtiğimiz dönem MESS sözleşmesi sırasında grevleri yasaklanan Sarkuysan Fabrikasından gelen işçiler de şunları dile getirdi: “Cumhurbaşkanı hâlâ çıkmış CHP ile HDP ile çekişiyor. 18 madde kendi için değil bizim için ne ifade ediyor bunu anlatmıyor. Hastane yaptık, yol yaptık, yahu zaten bizim paralarımızla yapılıyor onun da reklamını bize yapıyor. Ama iş pratiğe geldi mi, geçmediğimiz köprünün parasını alıyor. Şimdi halimiz belli biz kıdemimizin kaybolacağının müjdesini patronlara verdiklerinde öğrenir durumdayız. Ne bizim için, ne halkı için ileri adım atmıyorsa bizim de cevabımız bellidir. Şimdi televizyonlarda reklam döndürüyorlar milletin kararı evet diye. Biz işçiyiz, biz milletiz ve hayır kardeşim. Nasıl ki toplusözleşmede önümüze bir sandık koyuldu ve bizim taleplerimizi karşılamıyordu diye hayır dedik. Biz yine hayır demeyi biliriz!”

'ÇALIŞIYORUZ, ÖLÜYORUZ VE UNUTULUYORUZ'

Artemis işçisi düşünceleri şöyle ifade etti: “Biz bugün her fabrikada, her mesaide yüzlerce sorun yaşıyoruz. Bu sorunların çözümü noktasında bizlere hiçbir adım atılmıyor. Kıdem tazminatımız fona devredilmek isteniyor ve bunun sözü birilerine şimdiden veriliyor. Bizler iş güvencesi olmadan çalışıyoruz, ölüyoruz ve unutuluyoruz, grevlerimiz yasaklanıyor. Bir eylemde patronları korumak için, sermayeden yana tavır alınmıyor mu? Alınıyor. İşte o zaman biz de diyoruz ki bu anayasa bizim için değil, kendi çıkarları ve sermaye için hazırlanmıştır. Bunun karşısında da umut biziz. Yarın hayır çıktığı zaman hiçbir şey güllük güneşlik olmayacak ama evet çıkarsa boynumuzdaki ilmek daha da sıkılaşacak. Hayır demeliyiz ve mücadele etmeye devam etmeliyiz.”

'HAYIR DEMELİ VE ÇEVREMİZE ANLATMALIYIZ'

2015 yılında metal işçilerin hakları için başlattığı direnişe katılan ve fabrikadaki direnişleri polis zoruyla kırılan Arçelik LG işçisi ise şunları söyledi: “Anayasayı yaparken kime danıştılar, emekçilere, kadınlara sordular mı? Bu referandum bizim, bizlerin çalışması ile değişir. Varolan parlamenter sistemde bile biz işçiler baskı ve sömürü düzeniyle karşı karşıyayız. Bizler güvenceye alınmış sendikalaşma hakkı için mücadele ettik diye işten atıldık ve hâlâ davalarla boğuşuyoruz. Bugün biz bunu yaşarken değişen anayasa haliyle bizi daha da kötüsüne sevk edecektir. Biz 16 Nisan’a kadar kararlılıkla hayır demeli ve çevremize bunun nedenlerini anlatmalıyız ve 17 Nisan’dan itibaren de aynı birliktelik ve kararlılıkla mücadeleye devam edebilmeliyiz.” 

Toplantıya EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ve Darıca İlçe Başkanı Tanfer Yeşiltepe de katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Oğlunun cenazesini isteyen babaya 8 bin 626 TL ceza

SONRAKİ HABER

KESK, ihraçlara karşı kurultay düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...