01 Nisan 2017 07:44

Gıda-İş: Güvencesiz değil, kadrolu çalışmak istiyoruz

Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Çaykur'da 1500 geçici işçinin İŞKUR vasıtasıyla işe alınacağına dair yapılan açıklamayı değerlendirdi.

Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in Çaykur’da boşalan, emekli olan işçiler yerine 1500 geçici işçinin İŞKUR vasıtasıyla alınacağını açıklamasına ilişkin bir açıklama yapan Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, “Açıklamanın 16 Nisan referandumundan öncesine gelmesini manidar buluyoruz. İşçi alımlarının siyaset malzemesi haline getirilmesi, seçim rüşveti olarak kullanılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

BAKANLIK, İŞÇİLERİN AĞZINA BİR PARMAK BAL ÇALIYOR

Alınacak geçici işçilerin statüsünün ne olacağının ve önümüzdeki yıl çalışıp çalışmayacaklarının belirsiz olduğunu belirten Aslan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi; “Çaykur’da yıllardır emekli olan ve ayrılan işçilerin yerine işçi alınmadığı gibi, hizmet alım yoluyla taşeron firmalar çalıştırılarak sorunlar çözülmeye çalışıldı. Halen bazı fabrikaların enerji işleri taşeron firmalarca yapılmakta, bazı fabrikaların işleri taşeronlara devredilmek istenmektedir. Bazı yükleme ve boşaltma işleri ise sigortasız çalıştırılan Gürcü işçiler tarafından karşılanmakta ve sorunlar giderek büyümektedir. Bu nedenle Çaykur’da boş olan kadroların doldurulması, mevsimlik işçilerin kadroya geçirilmesi artık ertelenemez bir noktaya gelmiştir. Ancak Bakan Faruk Çelik, işçilerin taleplerini karşılamak, işçilerin kadro talebini çözmek, fabrikalardan taşeronları çıkarmak, yükleme ve boşaltma işlerinde sigortasız çalıştırılan Gürcü işçilerin yerine mevsimlik işçileri kadroya alarak, işçilerin kadro güvencesini sağlamak yerine, yine işçilerin ağzına bir parmak bal çalarak, geçici işçiler alarak Çaykur işçisinin sorununu çözmeye çalışmaktadır. Bu tutum sorunu çözmez. Bakanlık ve Çaykur Genel Müdürlüğü hiçbir ayrım yapmadan, iltimas ve kayırma içine girmeden, amasız, fakatsız ilk işe giren mevsimlik işçilerden başlayarak işçilerin kadroya geçişini sağlarsa sorunun çözümü için adımlar atılmış olacaktır. Kadro talebi karşılandığında işçilerin ekonomik sorunları, geçim derdi en azından hafiflemiş olacaktır. Kadro dışındaki her şey sorunları ağırlaştırmaktan, geçici olarak ötelemekten başka bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle bir kez daha diyoruz ki, fabrikalardaki tüm taşeron çalışmalara son verilmeli, taşeronların yaptıkları işler yeniden Çaykur bünyesine alınmalıdır. Yükleme ve boşaltma işlerinin bütünüyle Çaykur işçileri tarafından yapılması sağlanmalıdır. Çay toplama mevsimi başladığında, her işçinin ulaşım sorunu çözülmeli, çözülmediği koşullarda yol ücretleri tam ve zamanında ödenmelidir. Eksperlere uygulanan cezalar ortadan kaldırılmalı, eksperlerin her türden ihtiyaçları sağlanmalıdır. Çay alım yerlerinde çalışan işçilerin yemek sorunları çözülmeli, çalışma koşulları düzeltilmelidir. Bu saydığımız sorunlar çözüldüğü oranda Çaykur işçisi nefes almış olacaktır.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeni e'nin Nisan sayısı çıktı: İktidarın kâğıttan korkusu

SONRAKİ HABER

Vatandaşlardan uyuşturucu isyanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa