01 Nisan 2017 00:45

İsveçli vekiller: Erdoğan’la çalışmak giderek zorlaşıyor

İsveçli siyasi partiler , Avrupa ile ilişkileri etkileyeceğini düşündükleri referandum sürecini yakından izliyor. 

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Türkiye’deki anayasa değişikliği için İsveç’te de Türkiyeli seçmenler oy kullanacak. İsveçli siyasi partiler de, Avrupa ile ilişkileri etkileyeceğini düşündükleri referandum sürecini yakından izliyor. 

‘FAZLA DEĞİL ÇOK FAZLA YETKİ VERİLİYOR’

Gazetemize konuşan Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Östberg, referandumdan ‘evet’ çıkmasının yıkıcı sonuçları olacağını söyledi. Değişikliğin cumhurbaşkanına tanıyacağı geniş yetkilerden sonra Türkiye’nin artık demokratik bir ülke olarak kabul edilemeyeceğini söyleyen Österberg, “Erdoğan’a fazla değil çok fazla yetki veriliyor. Bu hukuk devletinin zayıflamasına ve insan hakları ihlallerinin artarak sürmesine yol açacaktır. Biz Türkiye’de demokratik bir gelişim görmek istiyoruz. İsveç Avrupa Birliği ülkelerinden sadece biri. Avrupa Birliği’nin daha çok sorumluluğu var. Erdoğan’la çalışmak giderek zorlaşıyor. Erdoğan, Türkiye’yi dış dünyadan tamamen soyutlamak ve böylelikle istediklerini daha kolay yapmak istiyor.”

Şu anda kendileri için birincil görevin HDP milletvekilleriyle dayanışmak ve tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasını sağlamak olduğunu söyleyen Österberg, dayanışmayı daha da pekiştirmek için “kardeş vekil” kampanyası başlattıklarını belirtti. 

‘REFERANDUMA GÖZLEMCİ YOLLAYACAĞIZ’

Sosyal Demokrat ve Yeşiller Koalisyon Hükümeti’ne dışardan destek veren Sol Parti’nin Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Hans Linde, partilerinin Türkiye’deki gelişmeleri yakından izlediğini ve sık sık Türkiye’ye giderek yerinde gördüklerini belirtikten sonra şunları kaydetti: “Erdoğan’ın Türkiye’yi nasıl diktatörlüğe götürdüğünü görüyoruz. Referandumda hile yapılabileceği kaygısını taşıyoruz. Bu nedenle partimiz referandumda Türkiye’ye gözlemci yollayacak.”

Türkiye’deki anti demokratik uygulamaları ve anayasa referandumunu birkaç kez parlamento gündemine getirdiklerini söyleyen Linde, “Türk yetkililerin Avrupa’yı gezip aktif bir kampaya sürdürmeleri bizi kaygılandırıyor” şeklinde konuştu. 

‘TÜRKİYE’NİN İÇ SORUNU OLARAK GÖRÜLEMEZ’

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Lawen Redar da, 16 Nisan’da yeni anayasa için yapılacak halk oylamasının Türkiye’nin bir iç sorunu olarak görülemeyeceğini, referandumdan çıkan sonuçların Türkiye’nin geleceği ve Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinde belirleyici bir öneme sahip olacağını söyledi. Redar, “Erdoğan bunu uzun süreden beri planlıyordu. Daha şimdiden Suriye politikasının sonuçlarını görüyoruz. Avrupa Birliği ile ilişkilerinde aldığı olumsuz tutumu da biliyoruz” dedi.

Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh ise, yeni anayasanın Erdoğan’a daha fazla yetki verdiğini ve referandumda evet oyu çıkmasından en fazla Kürtler, kadınlar ve emekçilerin zarar göreceğini söyleyerek, “Eğer yeni anayasa kabul edilir ve Erdoğan’a daha fazla yetki verilirse muhaliflere yönelik daha korkunç saldırılar yapacak” diye konuştu.  

ÖNCEKİ HABER

Rant için mi büyük ova kapsamına alınmadı?

SONRAKİ HABER

Sağlık için ne zaman borçlandık?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...