31 Mart 2017 19:32

Dayanışma Akademisi’nde bu hafta Barış Süreci konuşuldu

Mersin Dayanışma Akademisi’nin 8’inci dersinde “Güney Afrika Barış Sürecinden, Türkiye Barış Sürecine Bakmak” konusu işlendi. 

Paylaş

Mersin Üniversitesi ile ilişiği kesilen akademisyenlerle dayanışmak amacıyla başlatılan Mersin Dayanışma Akademisi 8’inci dersi “Güney Afrika Barış Sürecinden, Türkiye Barış Sürecine Bakmak” konusu oldu. Ders “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıktan sonra yaşamına son veren imzacı akademisyen Mehmet Fatih Traş’a adandı. Mersin Üniversitesi’nde görev yapan Yrd. Doç. Dr. Tolga Tören’nin sunduğu derse birçok kişi yoğun ilgi gösterirken dersin konusu sinevizyon olarak da gösterildi.

‘BEDELLERLE ÇÖZÜM MASASI OLUŞTU’

Tören konuşmasında Güney Afrika Cumhuriyetinde yaşanan sömürü, asimilasyon ve kanlı süreç sonrası Afrika’da yaşanan siyasi ve silahlı mücadeleyi konu alırken aynı zamanda tüm bu süreçler sonrasında Afrika halkını yönetmeye çalışan Apartheid rejimi ile siyahilerin silahlı ve siyasi mücadelesini aktardı. Apartheid rejiminin Afrika halkını çıkardıkları kanunlar ile gün geçtikçe köleleştirdiğini ve Afrika halkını çok katı politikalar ile sömürdüğünü ifade eden Tören, rejim karşısında zorlanan siyahilerin bu durumdan ötürü örgütlendiğini ve bu örgütlenme sonucunda çok büyük bedeller vererek rejimi çözüm masasına getirdiğini aktardı.

Nelson Mandela’nın kurucusu olduğu Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) rejim ile olan mücadelesinin aslında sermayenin çıkarları olduğunu dile getiren Tören, çok uzun süre sonunda edinilen mücadele sonucunda sermayenin artık zorlandığını Afrika halkının ise ulusal sorunu çözmede ciddi politik uğraşlar verdiğini ve bu uğraşları sonucunda devrimini gerçekleştirdiğini ifade etti. 

MANDELA İLE ÖCALAN’IN TARİHİ ROLÜ AYNI

Güney Afrika’da ki siyahilerin çözüm ile Türkiye’de ki Kürt sorununun çözümünün ortak mücadele paydasının küresel sermaye güçlerinin olduğunu aktaran Tören, çözümün gerçekleşmesi için sermayenin ciddi anlamda krize girmesi gerektiğini söyledi.

Güney Afrika’daki müzakere sürecinde Nelson Mandela ile Kürt sorununun çözümü noktasında Abdullah Öcalan’ın tarihi rolleri ile çözüm sürecinde ki dil, kimlik gibi birçok sorunun aynı olduğunu ifade eden Tören son olarak Afrika’da ki çözümün Kürt sorununun çözümü için referans olduğunu dile getirdi. 

Ders soru cevap ile son buldu. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul genelinde polis operasyonu

SONRAKİ HABER

8 gazetecinin tahliyesine itiraz, 6'sına gözaltı kararı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...