23 Haziran 2012 09:04

‘Göbekli Tepe’ kitabı Westa Yayınları’ndan çıktı

İNSANLIK tarihine ışık tutan Göbekli Tepe’ye ilişkin M. Sait Üçlü tarafından kaleme alınan “Göbekli Tepe (Xerawreşk) Uygarlığı (Kimliğini Arayan Kent)” isimli kitap Westa Yayınları’nda çıktı. Kazılarda ortaya çıkan eserlere ait 48 fotoğrafın yer aldığı kitap 300 sayfadan oluşuyor.Yazar gerekçesini

‘Göbekli Tepe’ kitabı Westa Yayınları’ndan çıktı
Paylaş

İNSANLIK tarihine ışık tutan Göbekli Tepe’ye ilişkin M. Sait Üçlü tarafından kaleme alınan “Göbekli Tepe (Xerawreşk) Uygarlığı (Kimliğini Arayan Kent)” isimli kitap Westa Yayınları’nda çıktı. Kazılarda ortaya çıkan eserlere ait 48 fotoğrafın yer aldığı kitap 300 sayfadan oluşuyor.
Yazar gerekçesini ise kitabında, “Göbekli Tepe (Xerawreşk) Tapınağı; insanlık tarihinde bir ilktir. Doğru diye bildiğimiz ‘tüm ilkleri’,  alaşağı ediyor. Xerawreşk tapınağı; açığa çıkarılıp, henüz anlatılmamış demokratik uygarlığın ve tarihin yeni adıdır. Yeni bir arkeolojik keşif, yeni bir uygarlık ve yeni bir zihniyettir. Tarihin en eski, en büyük, en orijinal ve demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü insan aklının, emeğinin, düşlerinin ve tasarımının en görkemli ve muhteşem yapısıdır” ifadeleri ile açıklıyor.
2 bin adet basılan kitap ile ilgili bilgi veren Viranşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Sorumlusu Şeyhmus Çakırtaş, Mezopotamya tarihinin yakın zamana kadar çok fazla bilinen bir tarih olmadığını hatırlattı. Batılı düşüncelerin tüm çalışmalarını Antik Yunan’a dayandırdığını ifade eden Çakırtaş, “Ta ki Sümer Uygarlığı ortaya çıkarılana kadar durum böyle devam etti. Ama bugün Göbekli Tepe kazıları tarihin artık çok daha eskilere dayandığını ortaya çıkardı. Yaşadığımız kent Göbekli Tepe Uygarlığı’nın içinde. Hatta Sefer Tepe’de toprak yüzünde Göbekli Tepe’de çıkan devasa taşlara benzer bir taş var. Bu nedenle insanlık tarihinin yeniden yazılmasına neden olacak olan Göbekli Tepe Uygarlığı’nın eleştirel açıdan ele alınmasını sağlamak, kazı ekibinin bulgularını okuyucuyla buluşturmak için kitabın basımında katkılarımız oldu. Amacımız Mezopotamya tarihinin daha fazla konuşulmasına sağlamak ve belgeleri artırmak. Bu temelde bilimsel çalışmalara destek olmaya devam edeceğiz” dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Barışı savunmanın zamanı

SONRAKİ HABER

Nefrete inat yaşasın hayat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...