23 Haziran 2012 07:42

Rio'da çevreci, Rize'de HES'çi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan’ın, Rize’de HES’çi, Rio’da çevreci görüntüsüne dikkat çekerek, “Başbakan Rize’de farklı Rio’da farklı telden konuşuyor” dedi. Uludere’de çocuğu çocuk 34 kişinin öldürüldüğünü de ha

Rio'da çevreci, Rize'de HES'çi
Paylaş

Tanrıkulu bugün yaptığı yazılı açıklamada, Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde düzenlenen Rio+20 Zirvesi’ne katılan Başbakan Erdoğan’ın konuşmalarındaki çelişkilere dikkat çekti. Tanrıkulu, “Başbakan Erdoğan’ı tanımayanlar, kendisinin Türkiye’de çevre düşmanı politikaların yürütücüsü HES’çi bir Başbakan değil de çevre ve insan hakları aktivisti olduğunu sanır!” dedi. Oysa AKP’nin çevre düşmanı politikalarının birbiri ardına yasalara dönüştüğünü, Türkiye’nin çevre notunun da dünyanın en alt sıralarında yer alan Rusya ve Çin’le aynı olduğunu dile getirdi.

HANGİSİ GERÇEK ERDOĞAN

Başbakan Erdoğan’ın, Rio’da “Hırsın, açgözlülüğün, sınırsız tüketimin, bencilliğin şekillendirdiği bir dünya, gelecek nesiller için yaşanabilir bir dünya olmayacaktır” dediğine dikkat çeken Tanrıkulu, bununla da yetinmeyen Erdoğan’ın şu sözlerine dikkat çekti: “Bir tarafta, sınırsız şekilde harcayan, sınırsız şekilde tüketen, sorumsuzca, bencilce kaynakları eriten bir kitle varken, diğer tarafta, ağzına tek lokma koymadan günler, hatta haftalar geçiren çok daha büyük bir kitle var.” Tanrıkulu Başbakan Erdoğan’ın bu konuşmasını ya ayna karşısında yapmasını ya da bir nebze dürüstlük varsa, gelip Rize’de aynı sözleri derelerine bentler konan, ekmeklerine çomak sokulan köylülere, yaşam alanları yok edilen canlılara karşı tekrar etmesini istedi.

ÇEVRECİLERİ HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Başbakan Erdoğan, 2010’da Rize İkizdere’de Cevizlik Hidroelektrik Santrali’ni açarken; “Bazı çevreci adı altında tipler, gruplar çıkıyor ve bu sıfatla da bu HES’lere karşı çıkıyor, her türlü enerji yatırımına karşı çıkıyor, yalan yanlış bilgilerle de kamuoyunu, vatandaşımı yanıltıyorlar”  diyerek çevrecileri hedef gösterdiğini hatırlatan Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan’ın, “Rize’de HES’çi, Rio’da çevreci kesildiğini” dile getirdi.

Başbakan Erdoğan’ın doğru söylediğini aktaran Tanrıkulu, “tedbir alınmazsa! Peki soruyoruz, bu tedbiri kim alacak! Gözyaşartıcı gazlarla, coplarla sindirilmek istenen HES karşıtı yoksul köylüler mi, bütün dereleri rant çeşmelerine akıtan iktidarlar mı?​” diye sordu.

BAŞBAKAN ULUDERE’Yİ ‘UNUTTU’  

Uludere’de sivillerin ölümüne dikkat çeken Tanrıkulu, Başbakan’ın “Çocukların katledildiği bir dünyada hiç kimse sorumluluktan kurtulamaz. Kadınların, sivillerin acımasızca öldürüldüğü bir dünyada hiç kimse sorumluluktan kurtulamaz. Yoksulluk, hukuksuzluk, terör, hatta devlet terörü mazlumları hedef alırken, hiç kimsenin o mazlumlara sırtını dönme, tepkisiz kalma, sessiz kalma lüksü yoktur” sözlerindeki ironiye vurgu yaptı. Tanrıkulu, “Gerçekten de, Başbakan’ın dediği gibi, çevre ve insanlık felaketlerine karşı ‘kayıtsız kalanlar, bilmelidir ki, er ya da geç, o sorunlar ya seyredenleri, ya da seyredenlerin çocuklarını, torunlarını gelip bulacaktır’. Bir gün, AKP ve Başbakan’dan da bugünün fütursuz politikalarının hesabı sorulacaktır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşkenceci polislere rapor veren doktora soruşturma

SONRAKİ HABER

Malatya'da BDP İl Eşbaşkanları ile birlikte 10 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...