31 Mart 2017 08:13

İZELMAN’da teklif arttı anlaşma sağlandı

İZELMAN'da grev kararı asmaya hazırlanılırken İzmir Büyükşehir Belediyesi teklif artırdı ve anlaşma sağlandı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Genel İş, İZELMAN’da grev kararı asmaya hazırlanırken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin teklifini yüzde 9'dan yüzde 11.5'e çıkarması üzerine anlaşma sağlandı. Son teklifi temsilciler de onaylarken eksik ücretler de takvime bağlandı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZELMAN Şirketi'nde örgütlü Genel İş Sendikası İzmir 1 ve 3 No’lu şubeler ile belediye bürokratları tıkanan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde grev kararının asılmasına saatler kala yeni gelişme yaşandı. Taraflar, tekrardan masaya oturdu.

Belediye bürokratları ile sendika temsilcilerinin katıldığı İZELMAN'da gerçekleşen toplantıda büyükşehir belediyesi zam teklifini arttırdı. Daha öncesinde krize yol açan yüzde 9’luk zam önerisi yüzde 11.5'e çıktı. Gelen son teklif üzerine her iki sendika temsilcilerini olağan üstü toplantıya çağırarak teklifi paylaştı. Son teklifin temsilcilerin büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilmesi üzerine grev kararından vazgeçilerek anlaşmaya varıldı. Sözleşme töreninin gelecek hafta içi işçilerin de katılımı ile imzalanması bekleniyor. 

EKSİK ÜCRETLER TAKVİME BAĞLANDI

Yeni anlaşmaya göre, en düşük günlük yevmiye 85 liraya çıkarken en yüksek yevmiye ise 99 liraya çıktı. Ayrıca şimdiye kadar çözülemeyen ücret adaletsizliğinin giderilmesi için de adım atıldı. Şirkete,2009 yılında yüzde 20 eksik ücretle işe alınan işçilerin maaşları tam alanların maaşına çekilirken, 2011 yılında alınan yüzde 40 eksikle işe alınanların maaşları ise 6 yıllık takvime bağlanarak tam alanların maaşına çekilecek. İkinci yılda enflasyon oranında artış yapılacak. Yüzde 11,5’lık zam önerisi sosyal maddelerde geçerli iken sosyal haklarda takvime bağlanmadan eşitlendi. Toplamdaki artış ise yüzde 16 civarında. 

İLK DEFA TİS’E GİREN MADDELER VAR

İzin hakkı 30 günden 33 güne çıkarken, tüm dini ve milli bayramlarda çalışma 3 yevmiyeye çıktı. İlk defa TİS’e giren maddelere göre, boşanmış ve çocuğun velayetini alan işçiye aile yardımı, yıl boyunca devamsızlık yapmayan işçiye 4 günlük işe teşvik primi ve koku primi ödenecek. Ayrıca iş kazası geçiren işçinin sadece yemek ücreti kesilmesi noktasında da anlaşma sağlandı. 

‘2019’DA DAHA GÜÇLÜ MASAYA OTURACAĞIZ’

Anlaşma ile ilgili konuştuğumuz Genel İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Güral Doğan, teklifin ülke şartlarına göre yeterli olmadığını ama son yılların en iyi sözleşmesini imzaladıklarını dile getirdi. 2019’daki TİS görüşmelerinde masaya daha güçlü oturacaklarını da ekleyen Doğan “Bizim bu sözleşmedeki esas kazanımımız eksik farkların ortadan kaldırılmasını sağlamak oldu. Bir sonraki sözleşmede sadece taban ücreti üzerinden masaya oturacağız. Bütün enerjimizi yüzdeler üzerine veriyorduk. Biz yetkiyi, gücü tabandan alırız. Son kararı da temsilci arkadaşlarımız verdi.  Bundan sonra daha insanca yaşam mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu, Hama'nın kuzeyinde 4 köyü geri aldı

SONRAKİ HABER

Sınır dışı edilmek istenen mülteci kendini yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...