31 Mart 2017 00:54

Danone işçileri DİSK/Gıda-İş'te: Yetki işçilerin birliğinde

Danone işçileri, Tek Gıda-İş Sendikası'nın seçtikleri temsilcinin kabul edilmemesi üzerine yeniden DİSK’e bağlı Gıda-İş'e geçti.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Lüleburgaz

Patronun “Yetkili sendikayla gelin” baskısı nedeniyle Tek Gıda-İş Sendikası’na ikinci bir şans vererek üye olan Danone işçileri, seçtikleri temsilcinin kabul edilmemesi başta olmak üzere taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine yeniden DİSK’e bağlı Gıda-İş’e geçti. Gıda-İş Bölge Sorumlusu Cengiz Atlı, yetki tartışmaları için “İşçiler birlik olduktan sonra hak alınır” derken, işçiler de talepleri için eylemlere başladı. 

İşçiler daha önce Tek Gıda-İş’in sorunlarına kayıtsız kaldığını belirterek, DİSK/Gıda-İş’e üye olmuş ve fiili sözleşme imzalamıştı. İşçiler daha sonra patronun “Yetkili sendikayla gelin” baskıları sonucu tekrar Tek Gıda-İş’e geçmişti. Tek Gıda-İş’in yetki başvurusunda bulunmaması, işçilerin seçtiği temsilciyi kabul etmemesi üzerine işçiler, tepki göstererek yeniden DİSK/Gıda-İş’e üye oldu. 

İŞÇİLERİN ŞARTLARI YERİNE GETİRİLMEDİ

İşçilerin Gıda-İş’ten Tek Gıda-İş’e geçerken bazı şartlar koştuğunu hatırlatan DİSK/Gıda-İş Trakya Bölge Sorumlusu Cengiz Atlı şöyle konuştu: “İşçiler bize üye olduktan sonra aylarca eylemler yaptık. Ve çok iyi zamlar ve haklar elde ettik. Ancak işverenin ‘Toplusözleşme yetkisi alan sendika ile gelin’ demesi üzerine işçiler Tek Gıda-İş’e üye olmaya başladı. İşçiler Tek Gıda-İş’e geçerken ‘Biz temsilcimizi ve delegemizi kendimizi seçeriz. Toplusözleşme taslağını hazırlarız ve işçinin haberi olmadan toplusözleşme imzalanmayacak’ gibi bir takım şartlar koştular. Ancak bırakın bu şartları yerine getirmeyi yetki başvurusunda bile bulunmadılar. Sendika yöneticileri, daha önce yaptığı açıklamalardan dolayı işçilerin seçtiği temsilciyi istemediklerini, ‘Temsilci seçimi yaparız ama o aday olmasın’ şartı koştular.”

PATRON İŞÇİYİ BÖLMEYE UĞRAŞIYOR  

“İşveren ‘Yetkili sendika ile gelirseniz itiraz ederim’ diyordu şimdi ‘etmem’ diyor. Yani işçiyi bölmeye çalışıyor” diyen Atlı, şunları söyledi: “‘Yetkili sendika ile gelin’ demek tamamen işçinin birliği bozmak için oynanan bir oyun. İşçi de bunu gördü zaten. Bu yüzden işveren işçiyi bölmek için Şubat ayında işçilere sormadan zamları yatırdı. Bazı işçilere çok iyi zam verdi. Bazılarına ise düşük zam verdi. Amaç işçileri verilen zamlar üzerinden bölmekti. İşçiler bu tuzağa düşmedi. Çünkü işçilerin ‘her yıl için 10 lira kıdem farkı zam’ gibi talepleri de var.” Patronu işçilerin sendikal tercihine saygı duymaya çağıran Atlı, “Başka hiçbir ülke de Danone böyle yasaların arkasına sığınarak işçiyi mağdur etmiyor. Ama Türkiye’de yasalara sığınarak bir öyle diyor bir böyle diyor. Barajı aşan sendika gelince de itiraz ediyor aşmamış sendika gelince de itiraz ediyor. Bizimle sözleşme yapmasında hiçbir yasal engel yok. Ama buradaki yöneticiler işgüzarlık yapıyor” diye konuştu.

İŞÇİLER BİRLİĞİNİ KORUMALI

İşçilerin kıdem farkı başta olmak üzere talepleri için bir haftadır toplu giriş çıkışlar yaparak eylemlere başladığını aktaran Atlı, işçilere birliklerini koruma çağrısı yaptı: “İşçiler şimdi ‘Ya biz zaten Tek Gıda-İş’in bizi satacağını biliyorduk. Daha önce de bunu yaptılar. Buna rağmen niye oraya gittik anlamıyoruz’ diyor. Umarım işçiler buradan bir ders çıkarır. Tekrar tekrar aynı hataya düşmemek lazım. Biz işçileri daha önce de uyardık. Ama tercihlerine saygı duyduk. İşçiler birlik olduktan sonra hak alınır. Daha önce birlikte yaptığımız eylemlerle bir sürü hak aldık, bundan sonra da alırız. Yeter ki işçinin birliği bozulmasın. Tabi burada işçinin birliğinin yanında sendikacının da bu birliği korumak için çaba göstermesi gerekir. Onu da biz yapıyoruz. Biz işçilerle birlikte hareket ediyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Gençlere mektup yollayan Başbakana mektup

SONRAKİ HABER

Bu acıların önüne geçilemez mi, gelin birlikte konuşalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...