30 Mart 2017 16:41

Osman Baydemir: 16 Nisan hayırların kapısı olacak

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir ve beraberindeki heyet, Şırnak, Silopi ve Cizre'de halkla bir araya geldi, 'Barış için hayır' çağrısında bulundu.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili ve Parti sözcüsü Osman Baydemir, referandum çalışması için geldiği Şırnak'ta yaptığı konuşmada, referandum için partileri tarafından hazırlanan şarkının yasaklandığını hatırlatarak, "Ama nasıl ki, Ape Musa (Musa Anter) onların yasaklarını ıslıkla protesto etmişse, biz de onların bu yasağını direniş ıslığıyla protesto ediyoruz" dedi.

HDP Milletvekilleri Mithat Sancar, Saadet Becerikli, Leyla Birlik ve Aycan İmrez ile birlikte referandum çalışmasını yürütmek üzere Şırnak'a gelen HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir ve beraberindeki heyet, parti otobüsüyle şehir turu attıktan sonra HDP İl Başkanlığı binasına geldi. Burada kendisini bekleyen partililerle buluşan Baydemir, Kürtçe bir konuşma yaptı. Referandum için hazırladıkları şarkının yasaklandığını konuşmasında hatırlatan Baydemir, "Heyetimiz olarak 7'den 70'e Şırnak halkını selamlıyoruz. Allah'ın izni ile zulüm bu toprakları terk edecektir. Zulüm bu topraklardan evini taşıyacaktır.

'16 NİSAN HAYIRLARIN KAPISI OLACAK'

Referandum şarkımızı yasakladılar. Ama nasıl ki Ape Musa onların yasaklarını ıslıkla protesto etmişse bugün bizde onların bu yasağını ıslıkla, direniş ıslığıyla protesto ediyoruz. Bugün burada açılan HDP'nin kapısı özgürlüğün kapısıdır. Allah'ın izni ile 16 Nisan hayırların kapısı olacak. Faşizm, katliamlar bu topraklardan taşınacak. Sizden ricam, tüm Botan halkından ricam, el ele verelim, gönül gönüle verelim. Onlar iyi bilsinler ki zulümle, zorla, evlerimizi yıkmakla bu halk boyun eğmeyecektir. Bu halk özgürlüğünden, birliğinden, beraberliğinden vazgeçmeyecektir. Allah'ın izni ile 16 Nisan'da sandıklarda 'hayır' diyeceğiz" dedi.

16 NİSAN’DA SANDIĞA GİDİN VE CİZRE'NİN CEVABINI VERİN

Baydemir, Şırnak ve Silopi'nin ardından, DTK EŞ başkanı Leyla Güven, HDP Milletvekileri Mithat Sancar, Leyla Birlik, Aycan İrmez ve Saadet Becerikli ile beraber Cizre’de halkla buluştu. 

Cadde ve sokaklara çıkan halkı otobüs üzerinden selamlayan HDP parti sözcüsü Osman Baydemir “Bu selamınız, duruşunuz 16 Nisan’daki sonucu gösteriyor. Emekleriniz boşa gitmeyecek. Hiçbir zorluk sonsuza kadar devam etmez" şeklinde konuştu. Daha sonra HDP ilçe binasına geçen heyette ilk olarak DTK Eş Başkanı Leyla Güven kısa bir konuşma yaptı. Güven 16 Nisan’da herkesi sandığa gitmeye ve Cizre’nin cevabını vermeye çağırdı.

‘ŞİDDET VE ZORLA BU SORUN ÇÖZÜLMEZ’

DTK Eş Başkanı Güven’in ardından konuşan HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir adalet, birlik ve eşitiliğin gelmesi amacıyla çalışmalarını yürüttüklerini ifade ederek "Bütün herkes kendi diliyle yaşasın, herkes kendi kökleri üzerinde yeşersin diye mücadele ediyoruz. Ancak zalim her dönemde zalimdir” dedi. Cizre’den, Mem û Zîn’in ve Orhan Doğan’ın memleketinden tüm Türkiye’ye bir mesaj vermek istediğini söyleyen Baydemir “ Şiddetle, zorla ve yıkımla bir sonuç elde edilemez. Ey zalimler; siz baş üzerinden baş aldınız, taş üstünde taş bırakmadınız. Bizler yüreğimizi, canlarımızı yitirdik, sizler de katil oldunuz. Katil olmakla, mazlum olmakla bu mesele çözülmez. Kürt sorununa, siyasi olan bu soruna yine siyasi bir çözüm bulunmalıdır” dedi.

‘KÜRT HALKI HAYIR’A GİDEN KAPIYI AÇACAK’

Eş başkanlarının, milletvekillerinin ve yüzlerce parti yöneticisinin tutuklu olduğunu hatırlatan Baydemir, gayrimeşru bir ortamda refenduma gittiklerini belirtti. “Emin olun ki Cizre, Şırnak, Diyarbakır, Serhat yani Kürt halkı bir kez daha 16 Nisan’da, 80 milyonun hakları, aydınlık geleceği için sandık başına giderek 'hayır’a giden kapıyı açacak” şeklinde konuşan Baydemir devletin kendi hatası ile yüzleşmesi için halkın açacağı hayır yolunda bir başlangıç yapacaklarını vurguladı.  

‘YARALARI SARACAK EN BÜYÜK İLAÇ BARIŞTIR’

HDP olarak bu coğrafyada kan ve gözyaşının dökülmemesi için var güçleriyle halkın açacağı hayır kapısına sahip çıkacaklarını ifade eden Baydemir “ Şırnak, Silopi ve Cizre’de şahit oldum ki insanların göz bebekleri umuda ve sevgiye bakıyor, yaralarının sarılmasını bekliyor. Bu halkın yaralarını saracak en büyük ilaç barışa geri dönmektir. Bu halkın evlatlarının acısını dindirecek en büyük ilaç yeni evlatları toprağa vermemektir. 16 Nisan’da bu müjdeyi Cizre halkına vermiş olacağız” dedi. 

Silopi’de heyeti takip eden gazeteci Nedim Oruç, polisler tarafından gözaltına alınmak istendi. Yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınmak istenen Oruç, GBT kontrolünden geçirildikten sonra milletvekillerinin de araya girmesi ile gözaltına alınmadı.(Şırnak/EVRENSEL)
(Fotoğraflar: DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Erdem: 16 Nisan’a kadar siyaset tuzaklarına düşmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: Benim cumhurbaşkanım olamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...