30 Mart 2017 15:20

29 gazetecinin yargılandığı davada tanıklar dinlendi

'FETÖ/PDY' üyeliği suçlamasıyla haklarında dava açılan 29 gazetecinin duruşmasına, dördüncü günde devam edildi.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)” üyeliği suçlamasıyla haklarında dava açılan 29 gazetecinin duruşmasına, dördüncü gününde sanık ve tanık ifadeleriyle devam edildi. 

'FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamındaki iddianameyi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Murat Çağlak hazırladı. 29 gazetecinin 196 sayfalık iddianamesinde, 28 kişi örgüt üyeliği, 'FuatAvni' hesabının kurucusu olduğu iddia edilen Said Sefa ise örgüt yöneticiliği ile suçlanıyor. 29 gazetecinin yargılandığı dosyada 26 kişi tutuklu, 1 kişi ise tutuksuz yargılanıyor. Dosya kapsamında yargılanan gazeteciler Said Sefa ve Bülent Ceyhan ise firari durumda. 

'FUAT AVNİ TEKLİFTE BULUNDU'

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında tutuklu yargılanan Abdullah Kılıç, Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Atilla Taş, Bayram Kaya, Bünyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cihan Acar, Cuma Ulus, Davut Aydın, Emre Soncan, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Habib Güler, Halil İbrahim Balta, Hanım Büşra Erdal, Hüseyin Aydın, Muhammed Sait Kuloğlu, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Mutlu Çölgeçen, Oğuz Usluer, Seyid Kılıç, Ufuk Şanlı, Ünal Tanık, Yakup Çetin, Yetkin Yıldız ile tutuksuz yargılanan Muhterem Tanık ve tanıklar hazır bulundu.

Davanın 4'üncü celsesinde Fuat Avni'nin kulis bilgileri ile ilgili 456 tane paylaşım yapmakla suçlanan Aktif Haber internet sitesinin Genel Yayın Yönetmeni tutuklu Yetkin Yıldız savunma yaptı. Yıldız, söz konusu paylaşımların Hürriyet gazetesinde de haberleştirdiğini söyledi. Fuat Avni'nin yazılarının Mart 2014'te yayınlandığı Rotahaber internet sitesinin Genel Yayın Yönetmeni tutuklu Ünal Tanık da savunmasında, röportaj için Fuat Avni'nin Twitter'dan mesaj atarak teklifte bulunduğunu söyledi. Tanık 32 yaşında zeka geriliği olan bir oğlu olduğunu belirterek, “Fatih internette kamyon ve araba görsellerini biriktirir. Sizden ricam eğer inceleme bittiyse Fatih'in kamyon ve araba görsellerinin bulunduğu USB'lerin geri verilmesini istiyorum” dedi. Tanık, mahkeme başkanı Lorasdağı'nın “Yurtdışına gittiniz mi” sorusunun gazetecilere yöneltilmesinden utanç duyduğunu söyledi. Bunun üzerine Lorasdağı, bu soruyu sormasındaki amacının gelire paralel olarak çok sayıda yurtdışı giriş çıkışını anlamak için sorduğunu belirtti. 

FEZLEKE OLDUĞUNU TAHMİN ETMİŞ

Duruşmada Habertürk TV'de 2014 yılında editör olarak çalışan Mehmet Yeşilkaya tanık olarak dinlendi. Yeşilkaya tutuklu gazeteciler, Abdullah Kılıç, Oğuz Usluer ve Cuma Ulus hakkında beyanlarda bulundu. Yeşilkaya, 25 Aralık 2013'te yolsuzluk soruşturmasına ilişkin haberlerin teyit edilmeden yayınlanmasıyla ilgili dava sanıklarından Cuma Ulus, Abdullah Kılıç ve Oğuz Usluer ile tartıştığını söyledi. Sanık Kılıç'ın avukatı da bu beyan üzerine söz alarak, müvekkilinin 19 Aralık 2013'te istifa ettiğini söyledi. Söz alan sanık Abdullah Kılıç ise, istifasının 22 Aralık'a kadar kabul edilmediğini, 23 Aralık'ta da Habertürk'ten kovulduğunu ve bu bilginin iddianamede de yer aldığını belirtti. Cuma Ulus'un bilgisayarında fezlekeyi gördüğünü iddia eden Yeşilkaya'ya Cuma Ulus'un avukatı Ömer Kavili, "Bilgisayarında gördüm dediğiniz fezlekenin fezleke olduğunu nerden anladınız" diye sordu. Yeşilkaya ise, "Hukuki jargona hakim değilim ama benden saklayınca öyle anladım" dedi. Avukat Ömer Kavili, "Belgenin üzerinde fezleke yazıyor muydu" diye soruyu tekrarlayınca Yeşilkaya, "Yazmıyordu, öyle tahmin ettim" cevabını verdi. 

TANIK YEŞİLKAYA, DURUŞMA ARASINDA BAŞKA BİR TANIKLA KONUŞTU

SEGBİS sistemiyle kaydedilen duruşmaya, UYAP'ta arıza oluşması sebebiyle 10 dakika ara verildi. Bı sırada tanık Mehmet Yeşilkaya, salonda bulunan diğer tanıkla konuşmaya başladı. Durumu gören avukatlar Yeşilkaya'ya müdahale ederek suç işlediğini söylediler. Ancak tanık Yeşilkaya bu sefer de telefonuyla uğraşmaya başladı. Avukatların uyarısıyla mübaşir duruşma başlayana kadar tanık Yeşilkaya'nın yanından ayrılmadı. Aranın ardından durumu heyet başkanına bildiren avukatlara Yeşilkaya, "Yalan söylüyorsunuz" diye çıkıştı. Başkan'ın müdahalesiyle duruşmaya devam edildi. Tanık Yeşilkaya ifadesinde Oğuz Usluer'in, AKP eski milletvekili Hakan Şükür'ün istifa mektubunun tamamının yayından okunmasını sağladığını ancak kendisinin buna karşı çıktığını bu sebeple de tartıştıklarını söyledi. Daha sonra söz alan Usluer, "Yeşilkaya, 'Sadece istifa haberini verelim' dedi. Ben de kendisine bunun doğru olmadığını söyledim. Gerçek habercilik yaptığım için istifa mektubunun sonuna kadar okunmasına müdahale etmedim çünkü gazeteciliğin gereği olan unsurlardan 'neden' sorusu eksik kalacaktı" diye konuştu.
 

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Çelik: Cezaevlerinden tabutlar çıkabilir

SONRAKİ HABER

Mervani kabartmaları kayyım talimatıyla kırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...