30 Mart 2017 06:58

TTB: Açlık grevleri kritik aşamada, yetkililer görüşmeli

TTB Merkez Konsey Üyesi Selam Güngör, cezaevlerindeki açlık grevlerini değerlendirdi.

Paylaş

Cezaevlerindeki süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemlerinde kritik evrenin başladığını ve yetkililerin bir an önce tutuklularla görüşmesi gerektiğini belirten TTB Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör, cezaevlerine Açlık Grevini İzleme Formu göndereceklerini söyledi. 

Türkiye ve bölge illerindeki birçok cezaevinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki görüş yasağı, operasyon yürütülen köylüler üzerindeki ambargonun kaldırılması ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine son verilmesi amacıyla başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemleri devam ediyor. Açlık grevi Şakran Cezaevi'nde 44 ve Edirne Cezaevi'nde 33'ncü gününü geride bırakırken, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Selma Güngör, açlık grevlerinin geldiği kritik aşamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Açlık grevinde olan tutukluların su, tuz ve şeker dışında ek gıda almadıklarını hatırlatan Güngör, "Bunun anlamı şu; vücut kendini yenilemek için ihtiyaç duyduğu yağ ve proteini almıyor. Bunun için de vücut kendi depolarından kullanıyor. Genel olarak ilk 1 ay içinde insanlarda çok hızlı kilo kaybı yaşanıyor. Kaslar azalıyor. Organlara bağlı bozukluklar ortaya çıkıyor. İlk önce sindirim sistemi kanamaları, mide kanamaları yaşanıyor" dedi. 

'B1 VİTAMİNİ ALINMALI'

Açlık grevindeki tutukluların B1 vitamini almaları gerektiğinin altını çizen Güngör, şunları aktardı: "Bu beyni koruyor. Açlık grevi intihar için yapılan bir eylem değil. Bir sorunun çözümü için başvuruluyor. Grevde olanlar sorunların çözüldüğünü görmek isteyecektir. Onun için de B1 vitamini alınmak zorunda. Açlık grevine devam edip etmeyeceklerine karar vermeleri için bile B1 vitamine ihtiyaç var." 

B1 vitaminin eksikliği halinde ise "Wernicke-Korsakoff sendromu" ortaya çıkağını kaydeden Göngör, "Bu da hafıza yitimi ve bilinç yitimi ile sonuçlanır" dedi.

Güngör, açlık grevinde olan tutukluların düzenli olarak muayene edilmeleri ve yalnız kalmamaları gerektiğini söyledi. 

'CEZAEVLERİNE İZLEME FORMU GÖNDERECEĞİZ'

Cezaevinde Aile Hekimleri'nin olduğunu ancak söz konusu doktorların açlık grevi sürecine dair ne kadar bilgi sahibi olduğunun bilinmediğini ifade eden Güngör, "Bu nedenle biz de TTB olarak bir İzleme Formu oluşturup cezaevlerine göndereceğiz. Açlık grevinde olan tutukluların nasıl izleneceği konusunda yardımcı olmak için" diye konuştu.

'BİLİNCİ AÇIK KİMSEYE MÜDEHALE EDİLEMEZ'

Güngör, açlık grevindeki tutuklulara kesinlikle müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çekti."Yaptığımız bütün işlerde hastanın onayını, rızasını alırız. Kişi de bunları duyar. İtiraz edecekse de eder" diyen Güngör, bilinci açık kişiye hekimin müdahale edemeyeceğini vurguladı. Güngör, "Rızasını almak zorundadır. Hastaya, kişiye karşı sorumluyuz öncelikle" ifadelerini kullandı. 

'AÇLIK GREVİNDE OLANLARLA YETKİLİLER GÖRÜŞMELİ'

Hekim olarak açlık grevini doğru bulmadıklarını ifade eden Güngör, şunları aktardı: "Kritik evre başlamış durumda. Bu dönemde yetkililerin açlık grevi yapanlarla görüşmesi, ne talep varsa anlaşılmalı ve bir çözüm bulunması gerekiyor. Umarız tutukluların açlık grevine girmesinin nedenleri hızlıca ortadan kalkar ve biran önce grev son bulur" dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

KODA 22. dersini yaptı

SONRAKİ HABER

Bakan Bozdağ: Adil Öksüz'ü birileri ülke içinde saklıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa