23 Haziran 2012 05:38

Savaşı savunanın arkasında saf tutmayız

Diyarbakır’da ‘Sivil Cuma Namazı’ kılan vatandaşlar hükümetin son olarak bölge illerine atadığı melelere seslenerek, “Kim AKP’nin savaş politikalarının parçası olursa olsun, onun arkasında namaz kılmayız” dediler.Devletin, camileri ve din adamlarını savaş politikalarının bir parçası olarak kullanmasına te

Savaşı savunanın arkasında saf tutmayız
Paylaş
Cumhur Daş

Devletin, camileri ve din adamlarını savaş politikalarının bir parçası olarak kullanmasına tepki gösteren halk 1,5 yıl önce başlattığı ‘Sivil Cuma Namazı’nı sürdürüyor. Bölge illerinde her Cuma halk itibar ettikleri melelerin ardında saf tutuyor ve Kürtçe hutbe dinliyor. Hükümet ‘Sivil Cuma’ eylemlerinin ortaya çıktığı günlerde gündemine aldığı ‘mele açılımı’nı hayata geçirdi ve bölgeye bin mele ataması yaptı. Diyarbakırlılar hükümetin bu girişimine tepkili

‘GERÇEKLERİ ÇARPITIRLARSA HALK TEPKİSİNİ GÖSTERİR’

Diyarbakır’da ‘Sivil Cuma Namazı’nın kılındığı Dağkapı’daki Selahaddîn Eyyubî Kapalı Çarşısı’nda namaz kıldırdıktan sonra görüştüğümüz Diyarbakır Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİYADER) Başkanı, Mele Zahit Çiftkuran, atamaların bir kandırmaca olduğunu söylüyor. Hükümetin, medreselerde yetişen melelerin hiçbir sorununu çözmediğini belirten Çiftkuran, “Son yapılan atamalarda kimlerin alındığını biliyoruz. Umarım bu atanan kişiler gerçekleri halka anlatırlar. Ancak gerçekleri saptırırlarsa, başka yöne çekerlerse, halk artık bilinçlidir ve tepkisini gösterir” dedi. Son dönemde ölümlerin arttığına dikkat çeken Çiftkuran, “Biz din adamları olarak bu savaşın durması için çaba içerisinde olmalıyız. Dili, dini, rengi ne olursa olsun bir insanın ölmesi, tüm insanlığın ölmesidir. Kuran-ı Kerim sadece mezarlarda ölülerin üzerinde okunsun diye indirilmemiştir. Bu ateşin sönmesi için gerçek Müslümanlar ve alimler çaba harcamalıdır” şeklinde konuştu.

‘İTİBARLARI KALMAZ’

Namazın ardından konuştuğumuz Cemal Demir isimli vatandaş ise “Bizim imamdan çok barışa ihtiyacımız var. Halkın içinde değerli melelerimiz var. Atanan insanlar Erdoğan’ın imamıysa, demek ki hükümet kendi ihtiyacı için atama yapmış” dedi. Hükümetin savaş politikasını halklı göstermek isteyen imamların ardında saf tutmadıklarını belirten Demir, “Bu melelerde hükümetin sözcülüğünü yaparlarsa itibarları kalmaz. Halk arkalarında saf tutmaz” dedi. Gençlerin ölmeye devam ettiğini söyleyen Demir, “Bu hangi vicdana sığar? Orada ölenler ne Erdoğan’ın ne de Genelkurmay Başkanın çocuklarıdır. Bizim evlatlarımızdır. Erdoğan, Allah için bir şey yapacaksa öncelikle bu savaşı durdursun” dedi.

Barıştan başka bir şey istemediklerini söyleyen İzzettin Çifçi isimli vatandaş da “Samimi bir mele, zaten bu savaşın gerçek yüzünü bilir, halkı o yönde bilgilendirir. Melelerin birçok sorunu var, ama yapılması gereken öncelikle bu kanın durmasıdır” dedi.

Ramazan Acabey isimli esnaf ise, Erdoğan’ın kendi kadrolarını atadığını söyleyerek, “Bu Fethullah Gülen sistemidir. Gerçekleri anlatacak kişiler atanmıyor, kendi adamlarını atıyorlar. Bu insanları sahiplenmeyiz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Felsefe kongresinde Fethullah Gülen şov!

SONRAKİ HABER

Masalı bırak gereğini yap!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...