30 Mart 2017 07:05

KODA 22. dersini yaptı

Kocaeli Dayanışma Akademisi'nin 22. hafta dersinde Araştırma Görevlisi Yasin Durak, 'AKP’nin Zaman Oyunları' üzerine konuştu.

Paylaş

Kocaeli Üniversitesi’nden (KOÜ) ihraç edilen 19 barış imzacısı akademisyenin oluşturduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) derslerine devam ediyor. Bu hafta, Niğde Üniversitesi'nde görev yaparken KHK ile ihraç edilen Yasin Durak, "2023: 2071 AKP’nin Zaman Oyunları" dersini anlattı. 

'EGEMENLİK 'ŞİMDİ'Yİ GASP EDER'

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi toplantı salonunda gerçekleşen derste konuşan Araştırma Görevlisi Yasin Durak, kozmos algısının değişimiyle birlikte zaman algısında da değişim yaşandığını ifade etti. İlkel toplumlarda gelecek zaman duygusunun olmadığını belirten Durak, "Kozmos algısının değişimi ile birlikte zaman algısında değişim oldu. İlkel diye adlandırılan toplumlarda ise gelecek zaman duygusu yoktu" dedi. Zaman meselesine değindikten sonra kültür kavramına dair konuşan Durak, "İktidar her ne kadar manipüle edici olsa da kültür kendi yasasıyla devam eder. Egemenlik, 'şimdi'yi gasp eden bir unsurdur" diye konuştu. 

Konuşmasında OHAL’e de değinen Durak, OHAL'in zaman durdurma aracı olduğunu ifade ederek, "OHAL denilen şey de zaman durdurma makinesi gibi aslında, iktidarın akışı kontrol etme düşüncesine kullandığı bir araç. Her hangi bir durumda eylem gerekliyken,  'Zamanı değil, OHAL bir bitsin' demek hatadır örneğin. Bazen tam da geleceği düşünmeden yıkıcılığın yaratıcılığına bir nebze fırsat vermeliyiz diye düşünüyorum" dedi. 

Durak'ın sunumunun ardından ders, soru ve cevaplarla son buldu. 5 Nisan Çarşamba günü ise derse Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen Doç. Dr. Süreyya Karacabey katılacak. “Düşüncenin Teatral Yolculuğu” konu başlıklı dersi anlatacak olan Karacabey için kolaylaştırıcılığı Doç. Dr.Aynur Özuğurlu üstlenecek. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bob Dylan'a  8 milyon kronu alabilmesi için konferans şartı

SONRAKİ HABER

TTB: Açlık grevleri kritik aşamada, yetkililer görüşmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...