29 Mart 2017 19:50

Eskişehir’de anayasa değişikliği paketi tartışıldı

Eskişehir’de başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliği paketinin tartışıldığı panel gerçekleştirildi.

Paylaş

Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrenci Topluluğu, Anayasa-Der ve Önce Demokrasi Girişimi tarafından, Anayasa değişikliği paketini tartışmak üzere panel düzenlendi. 

Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele Marmara Üniversitesinden ihraç edilen Barış imzacısı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, CHP Eskişehir milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Bülent Yücel konuşmacı olarak katıldı. 

Panelin moderatörlüğünü, yine KHK ile Anadolu Üniversitesindeki görevine son verilen Dr. Kasım Akbaş yaptı. Panelin başlangıcında Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Önce Demokrasi girişimi adına Sevil Becen birer konuşma yaptılar. Ayrıca, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve CHP milletvekili Utku Çakırözer de paneli takip etti.

Panelde ilk sözü Bülent Yücel aldı. Yücel, referanduma sunulan pakette cumhurbaşkanına verilen yetkilerin çokluğuna ve Cumhurbaşkanının yargılanmasının, görevinden bağımsız bir suç konu olsa bile çok güç olduğuna dikkat çekti. Bu durumun görev süresi bitiminde dahi devam ettiğini ve bunun bir “çıkış garantisi” olduğunu söyledi. Meclisin yürütme üzerinde denetim mekanizmalarının azaltıldığını belirten Yücel, “Bu düzenlemeyle yasama organı tabela organa dönüştürülüyor” dedi. Yargıda Hakimler Savcılar Kurulu üye seçimlerine değinen Yücel, üyelerin çoğunun Cumhurbaşkanı ve partisi tarafından atanacak olmasının yargı bağımsızlığını ciddi manada zedeleyeceğini belirtti.

‘BÖYLE BİR PAKETTEN DEMOKRASİ ÇIKMAZ’

Yücel’den sonra sözü alan Gaye Usluer, sözüne panelin düzenlenmesinde emeği geçen öğrencilere teşekkür ederek başladı. Üniversitenin binadan ibaret olmadığını, dik duran konuşan öğretim üyesi ve öğrenci olmadan üniversite olmayacağına dikkat çekti. “Eveti devlet tüm olanaklarıyla örgütlüyor. Hayırı ise; millet kadını, erkeği, genci, yaşlısıyla örgütlüyor.” diyen Usluer kapalı kapılar ardında iki partinin anlaşarak paketi getirdiklerini, böyle bir paketten demokrasi çıkmayacağını belirtti. “Hayırcılar olarak karanlığa karşı hep birlikte direniyoruz, hep birlikte hayırı örgütlüyoruz.” diyen Usluer, Cumhurbaşkanı yardımcılarının ve bakanların “atanmışlar” olacağını ve bunun da antidemokratik bir durum yaratacağını savundu. Usluer sözlerini, hayır da çıksa evet de çıksa gidecek olan kişi Binali Yıldırım olacak, diyerek bitirdi.

‘MECLİS  CUMHURBAŞKANINA DOĞRUDAN SORU BİLE SORAMAYACAK’

Usluer’den sonra sözü İbrahim Kaboğlu aldı. Paneldeki genç yoğunluğunun umut ışığı olduğunu söyleyen Kaboğlu, ihraç edilen meslektaşlarının görevine dönmesinin ardından yeniden Eskişehir’e gelmek istediğini belirtti. Teklif konusunda basında ve reklam araçlarında yer alan bilgi kirliğine, paketin içeriğinin saklanıp çarpıtılmış haliyle anlatılmasına dikkat çeken Kaboğlu, “Meclise şu an olmayan yetkiler veriliyor denmesi bir çarpıtmadır, yalandır” dedi. Evet çıkarsa mevcut rejimin ve sistemin yerini sistemsizliğin alacağını savunan Kaboğlu, getirilen paketin “kişi anayasası” gibi görüldüğünü değerlendirmenin kişiler ötesi yapılması gerektiğini söyledi. Meclise değil yetki verilmesinden, kural koyma yetkisinin belirsiz bir şekilde kararnameler yoluyla Cumhurbaşkanına devredilmek istendiğini söyleyen Kaboğlu, getirilmek istenen Anayasada meclisin Cumhurbaşkanına doğrudan soru bile soramayacağına dikkat çekti. Kaboğlu, AKP’nin tabanını iknada zorlanmasını, bugüne kadar iktidara yakın STK’lerin dahi hazırladıkları taslaklarda rejim içi çözümler önermesine rağmen bu paketin rejim dışı “çözüm”ler önermesine bağladı. Panel, soru-cevap kısmının ardından tamamlandı. (Eskişehir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İştar Gözaydın için 396 kadından çağrı

SONRAKİ HABER

Artvinliler eylem yasağının kaldırıldığı gün alandaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...