29 Mart 2017 13:22

Kerkük’te bayrak gerginliği

Kerkük İl Meclisinin, kentteki kamu kurumlarında Kürdistan bayrağının da göndere çekilmesi kararı sonrası tartışmalar sürüyor. 

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Kerkük İl Meclisinin aldığı kentteki kamu kurumlarında Kürdistan bayrağının da göndere çekilmesi kararına yönelik BM açıklaması konusunda endişelerini BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi’ne ilettiklerini söyledi. Erbil merkezli Rudaw’a konuşan Felah Mustafa, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu’ndan (UNAMI) yapılan açıklamaya ilişkin olarak endişelerini BM Genel Sekreteri’nin özel temsilcisi Jan Kubis’e ilettiklerini belirtti.

Felah Mustafa, “BM’nin Erbil sorumlusu Ricardo Rodrigues’in de katıldığı toplantıda, BM’nin konuyla ilgili görüşünü aktardı. Biz de bu konuda endişelerimizi BM Irak Özel Temsilcisi ve Irak BM Misyonu (UNAMI) Direktörü Jan Kubis’e ilettik” dedi.

BM’nin Kürdistan bayrağına saygı duyduğunu ifade eden Mustafa, “BM ‘sorunlu bölgeler’ kapsamında olduğu için Kerkük’te tek taraflı adımların süreci daha karmaşık hale getirebileceği ve bu adımın Kerkük sorununun kesinleştikten sonra atılması gerektiğini düşünüyor” ifadelerini kullandı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Vali Necmeddin Kerim, “Bu karar ne Araplara ne de Türkmenlere zarar verir. Karar çoğunluğun oyuyla alınmıştır” dedi.

KDP: PETROL KERKÜK’E YETER

Öte yandan Kerkük’teki kamu kurumlarında Kürdistan bayrağının resmi olarak göndere çekilmesi kararının ardından Bağdat yönetiminin kentteki memur maaşlarını kesmesi gündeme geldi. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük Sorumlusu Muhammed Hurşid, Kerkük’teki memurlar maaşlarının kesilmesi ihtimaline karşı önemlerin alındığını belirtti.

Muhammed Hurşid, “Kerkük kendi kendini idame edebilir. Kerkük petrolü kendine yeter hatta artar bile. Kerkük’ün petrolüyle Irak’ı idame etmiştir, kendini idame edebilir” dedi.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim de, Bağdat’ın maaş kesintisi gibi bir yaptırıma gideceğine konusunda, “Maaşları ödemeleri için hazırlık yaptık” diye konuştu. 

Kerkük Valisi, “Asayişimiz Kürdistan Hükümeti İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır. Peşmergemiz Kerkük’ü bütün yapılarıyla birlikte koruyor ve Peşmerge Bakanlığı’na bağlıdır. Onun da Başkomutanı Kürdistan Bölgesi Başkanı’dır” dedi.

VALİLİK ÖNÜNDE BAYRAK EYLEMİ

Bu arada  Kerkük’te toplanan bir grup Türkmen, Kürdistan bayrağının resmi kurumlara asılması kararını protesto etti.  

Valilik önünde toplanan göstericiler, bir yetkilinin aracının önünü kesmeye çalıştıklarını, aracın ise durmaması üzerine 2 kişinin yaralandığını öne sürdü.

Rudaw mikrofonuna konuşan bir gösterici, “Ben şehit vermişim, onlar ise bayrağımızı yırttılar” dedi.

Gösteri sırasında hafif yaralanan bir kişi, “Kürtler olarak sizin Kerkük’teki binalarda bayrağınızı dalgalandırmaya hakkınız var, bu yüzden biz de bayrağımızı yükseltiyoruz. Siz bayrağınızı indirmeden ben bayrağımı indirmeyeceğim” ifadelerinde bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Savunma yapan Gazeteci Murat Aksoy: Gazetecilik suç değildir

SONRAKİ HABER

Suriye’de tahliye anlaşması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...