29 Mart 2017 13:12

Yüzyıllık acılı serüven: Sürgün

Metin Aktaş’ın zorla topraklarından sürülmüş Dersimlileri anlattığı 'Sürgün' Fam Yayınları etiketiyle raflarda.

Paylaş

Metin Aktaş’ın yazdığı 'Sürgün' Fam Yayınları’ndan çıktı. Roman, 1994 yılında evleri, köyleri, yakılarak zorla topraklarından sürülmüş Dersimli Alevi Kürtlerinin sürüldükleri şehirlerdeki yaşamını anlatmakla başlıyor.

Sürgün romanı Hüseyin Dede’nin bir asıra yaklaşan yaşam öyküsünü anlatırken yüz yıllardır varlığı kabul edilmeyen bir halkın hayatta kalma mücadelesini de aktarıyor.

1937 Dersimde Tuzik Baba Dağı eteklerinde, yolu, elektriği, okulu, sağlık ocağı olmayan henüz insanoğlu tarafından tahrip edilmemiş bakir bir doğanın içerinde bir köy. Köyde henüz yasalar değil gelenek hâkim. Bireyin ve toplumun yaşamını gelenek şekillendiriyor. İnsanoğlu henüz doğaya egemen olamamış. Doğayla insan mücadelesi sürüyor. İnsanlar arasında büyük bir ekonomik adaletsizlik yok, en zengini en fakirden birkaç koyunu keçisi fazla; yani bir çeşit komünal yaşam var. 

Bir gün büyük bir askeri birlik bu köye girer, vahşi bir katliam başlar. Köylülerin yüzde sekseni öldürülür, geri kalanlar batı illerine sürgüne gönderilir. Sürgün romanı bu insanların öyküsünü anlatıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Kaya böyle anons edildi: Avrupa Fatihi Bakanımız...

SONRAKİ HABER

ABD'de Kongre binası yakınlarında polise saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...