22 Haziran 2012 12:39

Tarihi okulu kapatıp Koç Vakfına veriyorlar

Eski Ankara’nın merkezindeki tarihi Ulus İlk Meclis İlköğretim Okulunun kapatılarak müze yapılmak istenmesi hem velilerin, hem de eğitimcilerin tepkisini çekti. Kapatılan okulun öğrencilerinin yönlendirildiği okul ise yıkılarak otopark yapılmak isteniyor. Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Doğan Kaya, tarihi okulların “daha fazla okul

Tarihi okulu kapatıp Koç Vakfına veriyorlar
Paylaş

1934 yılında eğitim-öğretime başlayan tarihi Ulus İlk Meclis İlköğretim Okulu, müze yapılmak üzere kapatılmakla karşı karşıya İl Genel Meclisinin kısa süre önce aldığı karar gereği okul müzeye dönüştürülmek üzere Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfına tahsis edilecek. Vakıf ise karşılığında, Yeni Hayat İlköğretim Okulunun bulunduğu alanda eşdeğer koşullarda 24 derslikli yeni bir okul kuracak. Yakın bölgedeki Yeni Hayat İlköğretim Okulu ise Ankara Büyükşehir Belediyesinin projelerinde otopark alanı olarak gösteriliyor. Yani öğrencilerin yönlendirildiği okul da yıkılıp otopark yapılacak.

Bu durumda Ulus İlk Meclis İlköğretim Okulunda okuyan öğrenciler taşımalı eğitime zorlanacak. Bölgede yıkılıp yeniden yapılacak Yeni Hayat İlköğretim Okulu ise ancak 2 yıl sonra eğitime yeniden başlayacak. Veliler de, eğitimciler de duruma tepkili. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Doğan Kaya, “Okullar fiziksel yapısıyla, öğretmenleriyle, öğrencileriyle bir bütünün parçalarıdır. O bütünlük kuşaktan kuşağa, nesilden nesile aktarılarak devam eder. Okulların satılması o tarihin zincirlerinin kırılması demektir. Bizler Ulus İlk Meclis İlköğretim Okulunun tarihinin parçalanmasına seyirci kalmayacağız” diye konuştu.

‘MÜTEAHHİTLİK YAPMA, SORUNLARI ÇÖZ’

Şehir merkezlerinde arazisi yüksek rant getiren okulların satılmak istendiğini belirten Kaya, durumu “hükümetin tüccar zihniyetinin geldiği aşama” olarak değerlendirdi. Kamu kaynaklarının özel öğretim kurumlarına aktarıldığını, eğitim harcamalarının büyük bölümünün velilerin sırtına yıkıldığını kaydeden Kaya, şimdi de çoğu tarihi özellikler gösteren okulların “daha fazla okul yaptırma” bahanesiyle rantiyecilere pazarlandığını söyledi.

Kaya, “Mevcut okul ve derslik açığı, böylesine kurnaz ve ucuz yöntemlerle çözülemez. Satılacak olan yurttaşın kendi arsasıdır, arazisidir. Bu uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı, inşaat sektörünü kalkındırmaktan başka bir işe yaramayacak olan bu tür uygulamalardan vazgeçmeli, müteahhitlik yapmak yerine eğitimin çözüm bekleyen sorunları ile uğraşmalıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Bir anne zorunlu olmadıkça asla kürtaj yaptırmaz’

SONRAKİ HABER

Hakkari ve Siirt’te şüpheli asker ölümleri!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa