29 Mart 2017 12:12

Muhalefetten Halkbank için 17-25 Aralık hatırlatması

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'!de tutuklanmasıyla ilgili muhalefet 17-25 Aralık Yolsuzluk operasyonu hatırlatması yaptı

Paylaş

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın, ABD’de işadamı Rıza Zarrab davasıyla ilgili olarak tutuklanması hükümet tarafından ‘FETÖ’ ile ilişkilendirildi. Muhalefet ise 17-25 Aralık Yolsuzluk operasyonunu hatırlatarak üzeri kapatılan yolsuzluk iddialarının başka ülkelerde Türkiye’nin karşısına çıktığına dikkat çekti. 

Mevlüt Çavuşoğlu, Attilla’nın ‘FETÖ’ye yakın olmakla suçladığı ABD Başkanı Donald Tramp tarafından görevden alınan Reza Zarrab dosyası savcısı Preet Bharara’nın hazırladığı iddianameyle ilgili olarak tutuklandığını söylemişti. 

İKTİDARDAKİ SİYASİLERE UZANAN BİR DAVA

Meclis’te kurulan 17-25 Aralık Komisyonu Üyesi ve ABD’deki Zarrab davasını yakından takip eden CHP Milletvekili Erdal Aksünger, Dışişleri Bakanı Çavuşoğu’nun bu açıklamalarına tepki gösterdi. Bakanın dosyanın kendilerine uzanacağını bildiği için ‘FETÖ’lü açıklama yaptığını dile getiren Aksünger, yıllardır yaptıkları uyarıların hükümet tarafından dikkate alınmadığını belirtti. Dosyanın içinde birçok ülke olduğunu ve kara para aklamadan uyuşturucuya kadar suçlamaların bulunduğunu hatırlatan Aksünger, Türkiye’de 5-6 bankanın dosyada adının geçtiğini dile getirdi. 

Önümüzdeki dönemde dosyayla ilgili yeni gelişmelerin yaşanabileceğini, ABD siyasetinin bu davayı Türkiye’ye karşı şantaj olarak kullanabileceğine dikkat çeken Aksünger, “Bu davanın bir ucu Türkiye’de iktidarda olan siyasilere uzanıyor. ABD’ye Fetullah Gülen’i istemeye giden Adalet Bakanı Zarrab’ı isteyip geldi. Bu nedenle dosyanın kapatılması için ABD ile masaya oturup tavizler verebilirler. Yoksa ABD iktidarda olan bazı siyasilerin ve kamu bankalarının yöneticilerinin yargılanmasını isteyebilir” uyarısında bulundu.  

‘TÜRKİYE’DE HUKUK İŞLETİLMEZSE BİRİLERİ İŞLETİR’

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla’nın ABD’de tutuklanmasını değerlendiren HDP Milletvekili Mithat Sancar, sürecin 17 - 25 Aralık yolsuzluk iddialarıyla ilgili olduğuna dikkat çekti. ABD’deki tüm ilgili kurumların açıklamalarının bunu doğruladığını belirten Sancar, “Federal savcılığın açıklamasında gözaltı gerekçesi Reza Zarrab’la ilişkili olarak gösterilmiştir. FBI’dan da benzer açıklama geldi. Bu gözaltının, doğrudan doğruya Zarrab davasıyla ilişkili olduğunu ortaya koyar” dedi. 

17-25 Aralık sonrası gündeme gelen ciddi iddiaların Türkiye’de aydınlatılmamasının sonuçlarının yaşandığına dikkat çeken Sancar, “Türkiye’de hukuku işletmezseniz dünya seyirci kalır sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bakan Zeybekçi’ye soruluyor; kendisi ‘talihsiz bir gelişme’ diyor. Kamuoyunu doyurucu herhangi bir açıklama yapamıyor. Geçiştiriyor. Oysa bakanın, hükümetin görevi doyurucu açıklamalar yapmak, bilgilendirmektir. Zeybekçi de gayet iyi biliyor ki bu gözaltı Türkiye’de çok önemli sonuçlar doğuracak bir gelişmedir” değerlendirmesinde bulundu.  

Yolsuzlukların siyasi ve hukuksal açıdan araştırılması ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Sancar, “Türkiye önemli bir fırsatı kaçırdı maalesef. Sonuçları nereye varırdı bunu bilemeyiz. Belli ki sonuçlarından korktular, sorumluluğun yukarılara doğru uzanmasından ürktüler. Biz, HDP olarak takipçisi olacağız” diye konuştu. 

ATİLLA NEYLE SUÇLANIYOR? 

ABD Adalet Bakanlığı resmi açıklama yaparak, M.Hakan Atilla’nın gözaltına alındığını açıklarken suçlamaları da sıraladı. 50 yıl hapis istemiyle yargılanabileceği belirtilen Atilla’ya yöneltilen suçlamalar şunlar: 
* ABD’nin mali sistemine erişimi kolaylaştırmak ve İran kuruluşlarına yönelik uluslararası ve ABD yaptırımlarına aykırı olarak Türk bankasındaki (HalkBank) pozisyonunu kullanmak. 
* ABD ambargolarınca yasaklanmış olduğu halde İran hükümeti ve diğer İran kurumları adına işlem yapmak.
* ABD finansal sistemini kullanarak işlemlerin gerçek durumunu saklayıp ABD kurumlarını dolandırmak.
* Aralarında Reza Sarraf’ın da yer aldığı kişilerle işbirliği yapmak.
* Ambargolu işlemleri yiyecek kalemi olarak gösterip ABD’yi dolandırmak. (EKONOMİ SERVİSİ)

{{313919}}
 

ÖNCEKİ HABER

‘Umudu kesme yurdundan’ festivali 1 Nisan’da Gündoğdu’da

SONRAKİ HABER

UETD, Türkiye’den gelenleri İsveç polisine ihbar ediyormuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...