29 Mart 2017 11:25

Çukurova Bölgesel Havalimanı projesine tarım arazisi uyarısı

Çukurova Bölgesel Havalimanının temeli, 2. kez 'Evet' çağrılarıyla atılırken havalimanının tarım arazileri üzerine inşa edilmesi tepki çekiyor.

Paylaş

Gösterişli törenlerle 28 Mayıs 2013'te başlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinin temeli ikinci kez “Evet” çağrısı ile geçtiğimiz günlerde atıldı.  CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir ve Av. Mustafa Çinkılıç'la birlikte konuya dair ZMO Adana Şubesi’nde basın açıklaması yaptı.

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, mahkeme tarafından atanan bilirkişi raporuna rağmen, birinci sınıf tarım arazisi üzerinde inşa edilen projeyle telafisi mümkün olmayan zararların meydana geleceğini belirterek üçüncü bir temel atmaya ihtiyaç duyulmadan Çukurova bölgesini kapsayacak mutlak tarım arazisi sınıfına girmeyen yeni bir yer seçimi yapılması gerektiğini söyledi. Tümer, tarım topraklarının amaç dışı kullanılmasına “Hayır” dediklerini söyledi.

15 YILDA BELÇİKA BÜYÜKLÜĞÜNDE TOPRAK KAYBEDİLDİ

Türkiye’de 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı yasasının doğru uygulanmaması nedeniyle tarım arazilerinin sürekli azaldığını belirten Tümer, Türkiye’nin son 15 yılda Belçika büyüklüğünde tarım arazisini kaybettiğini vurguladı.

YANLIŞ POLİTİKALAR İTHALATA ZORLUYOR

Yanlış tarım politikaları, tarım topraklarının kaybı ve doğru kullanılamaması sonucu Türkiye’nin tarım ürünlerini dahi ithal etmek zorunda kaldığını belirten Tümer, “Bu yanlış politikalar sonucu 2002 yılı ile 2014 yılları arasında ülkemiz 9.2 milyar dolarlık 31 milyon ton buğday, 2.5 milyar dolarlık 10 milyon ton mısır, 13 milyar dolarlık 7.9 milyon ton pamuk, 5.3 milyar dolarlık 12.5 milyon ton soya ve 24.5 milyar dolara tekabül eden yağlı tohum ve türevlerini ithal ederek yurtdışına önemli miktarda kaynak akıtmıştır” dedi.

ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, saman, nohut ve et ithal eden ülkenin dışa bağımlılıktan kurtulmasının yolunun,  gıdanın temeli olan tarım topraklarının korunması ile mümkün olduğunu belirterek “Gıda güvencesinin devamlılığı için tarım topraklarının korunması önem arz etmektedir” dedi. Karademir, toplumun sağlıklı beslenmesi ve gıda güvencesi için, ortak geleceğimiz için tarım topraklarının amaç dışı kullanılmasına “Hayır” dediklerini söyledi.

TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR

870 hektar alan üzerinde temeli atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı projesiyle ilgili olarak Adana Güçbirliği Vakfı adına vekaleten, kendi adına da asaleten dava açan Av. Mustafa Çinkılıç da dava süreci ve bilirkişi raporunun içeriği hakkında bilgi verdi.

Mahkemenin 7 yıldır davayla ilgili karar vermediğine dikkati çeken Av. Çinkılıç, “Telafisi imkansız zararlar doğduğu kanaatindeyim. Mahkemenin bir önce karar vermesini bekliyoruz. Eğer vermezse Anayasa mahkemesine bireysel olarak, eğer isterse Adana Güçbirliği Vakfı adına da adil yargılamada makul süre içinde karar verilmediği gerekçesiyle tazminat davası açacağım” ifadelerini kullandı. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da Balkan rüzgarı esecek

SONRAKİ HABER

‘Türkiye ve Ortadoğu rejim değişikliğinin arifesinde’ paneli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...