29 Mart 2017 09:36

Genç mühendislerin yüzde 18.7’si işsiz

Elektrik Mühendisleri Odası, 'EMO Mühendislik İstihdamı ve Mesleki Alan' araştırmasının sonuçlarını yayımladı.

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) “EMO Mühendislik İstihdamı ve Mesleki Alan” araştırması sonuçlarına göre, elektrik, elektronik, elektrik-elektronik, telekomünikasyon ve biyomedikal alanlarında işsizlik oranı yüzde 18.7’ye tırmandı. Araştırmada, TÜİK’in mühendislerdeki işsizlik hesabı bile 73 bin mühendisin işsiz olduğunu gösterdiği kaydedildi.

Elektrik Mühendisleri Odası, üyeleri arasında 2016 yılında gerçekleştirdiği “EMO Mühendislik İstihdamı ve Mesleki Alan” araştırması kapsamında işsizlik rakamlarını belirledi. Elektrik, elektronik, elektronik haberleşme, kontrol ve otomasyon, elektrik-elektronik, biyomedikal mühendislerinden oluşan EMO üyesi mühendisler arasında işsizliğin yüzde 18.7`ye tırmandığı ortaya çıktı.

EN BÜYÜK İŞSİZ KESİM 31 YAŞ VE ALTI

İşsizlerin yüzde 63.25 ile yarıdan fazlasını 31 yaş ve altı genç mühendisler oluşturdu.
Araştırmaya katılan 4 bin 178 üyeden işgücü arzına dahil olmayan 75 kişi dışarıda tutulduğunda; 770 mühendisin işsiz olduğu belirlendi. Unvanlarına göre bakıldığında; 770 işsiz mühendisin yüzde 59.12`si elektrik elektronik mühendisi; yüzde 28.7`si elektrik mühendisi; yüzde 11.82`si elektronik ve elektronik haberleşme mühendisi. Her unvan için ayrı ayrı işsizlik oranı hesaplandığında ise; elektrik elektronik mühendislerinin yüzde 19.67`sinin, elektrik ve elektronik haberleşme mühendislerinin yüzde 19.4`ünün, elektrik mühendislerinin ise yüzde 16.9`unun işsiz olduğu görüldü.

EMEKLİ MÜHENDİSLER DE İŞ ARIYOR

Yapılan araştırmada dikkat çeken bir nokta ise emeklilik hakkını elde etmiş ya da emeklilik çağındaki mühendislerin de halen çalışma zorunluluğu içerisinde işgücü arzı oluşturmaya devam ettikleri oldu. EMO tarafından yapılan açıklamada, “52-61 yaş aralığındaki işsizliğin büyüklüğü ise Türkiye`de kademeli olarak yükseltilen emeklilik yaşı ile istihdam alanı gerçeğinin birbiriyle örtüşmediğine işaret etmektedir. Yani yaş ilerledikçe istihdam imkanı da daralmaktadır” denildi.

TÜİK: 73 BİN MÜHENDİS İŞSİZ

Araştırmada, TÜİK`in son açıkladığı 2016 yılı işsizlik rakamlarının da mühendislik alanında işsizliğin artışını ortaya koyduğu ifade edildi. Buna göre 2015`te yüzde 8.8 olan mühendislerdeki işsizlik oranı yüzde 9.4`e çıktı. Araştırmada TÜİK`in mühendislerdeki işsizlik hesabı bile 73 bin mühendisin işsiz olduğunu gösterdiği kaydedildi.

İŞ YOK, İŞ BULMA UMUDU DA YOK

Araştırmaya göre iş aramaktan vazgeçtiğini bildiren kesim de oldukça büyük. İşsizlerin yüzde 16.1`inin umudunu kaybederek iş aramaktan vazgeçtiği kaydedilen araştırmada, “Ne yazık ki bu oran çalışmak istemeyen kesimi değil, tam tersine iş bulma umudunu yitirince başka yönelimlere başvuranları kapsamaktadır. Özellikle yaş ile iş arama süresi arasındaki ilişki irdelendiğinde bu durum belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.” denildi.

KADIN MÜHENDİSLERDE İŞSİZLİK ORANI DAHA YÜKSEK

Araştırmada kadın mühendislerin işsizlikten daha çok etkilendiği vurgulandı. “Erkek mühendislerde yüzde 17.8 olan işsizlik oranı, kadın mühendislerde yüzde 29.97 ile daha yüksektir.” denilen açıklamada “İş arama sürelerinde de kadın ve erkekler arasında farklılık bulunmaktadır. Kadınlarda yüzde 56.12 olan 6 aydan daha uzun süredir iş arayanların oranı, erkeklerde yüzde 43.3`tür. Kadın mühendislerin göreceli olarak uzun süreli işsizliği daha çok kabullendikleri ya da ümitlerini kaybetmeden iş aramaya devam ettikleri anlaşılmaktadır. Erkek işsizlerin yüzde 16.5`i, kadın işsizlerin yüzde 13.3`ü iş aramaktan vazgeçtiğini bildirmiştir.” ifadelerine yer verildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekdağ olayı darbe operasyonunun laboratuvarıdır

SONRAKİ HABER

Engelli kadına cinsel saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...