29 Mart 2017 06:24

Samanpazarı esnafı zor durumda

Tarihi Samanpazarı esnafı zor günler yaşıyor. Ülke ekonomisinden kaynaklı satışların düştüğünü belirten esnaf 'böyle giderse aç kalacağız' diyor.

Paylaş

Ankara'nın Ulus semtinde bulunan tarihi Samanpazarı Çarşısı eski günlerini arıyor. Genelde düşük gelirli ailelerin alışveriş yaptığı Samanpazarı, yeni evlenen çiftler için satılan çeyizliklerle ünlü. Ancak pahalı antik eşlar ile geneleksel el sanatları ürünlerini yine Samanpazarı'nda bulmak mümkün. Aynı zamanda Samanpazarı tarihi Ankara Kalesi ve evleriyle turistlerin de uğrak yerleri arasında.

Geçmiş yıllarda baharın gelmesiyle birlikte hareketlenen Samanpazarı'nda bu yıl sessizlik hakim. Ne alışveriş eski tadı veriyor ne de yoğun bir turist ilgisi var. 

Pazar esnafı satış yapamamaktan şikayetçi, geleceklerinden tedirgin.

'EVE EKMEK GÖTÜREMEYECEK HALE GELDİK'

Samanpazarı esnaflarından Emre Yılmaz, son 2 yıldır işlerin çok kötü durumda olduğunu söyledi. Havaların düzelmesine rağmen, insanların halen çarşıya gelmediğini belirten Yılmaz, "Bazen gece 12'de, geç saatlerde bile kaldığımız oluyordu mağazada. Burada kalabalıktan kimse kimseyi görmezdi. Şimdi ise kimse evinden dışarı çıkmıyor, herkes bir tedirgin. Bu gidişat bizi ciddi şekilde etkiliyor. Ülkede olanların faturası biz esnaflara kesiliyor. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor artık eve ekmek götüremeyecek hale geldik" şeklinde konuştu.

'İŞ OLMAYACAK DİYE PAZARA GELMEK İSTEMİYORUM'

Pazarda 25 yıldır ensaf olan Yetkin Kaya, çeyizlik ve zücaciye dükkanı işletiyor. Kaya da son 2 yıldır işlerin oldukça kötü olduğunu söyledi. Kaya, durumu şöyle aktardı: "İnsanlar aldığı maaşlarla bir ay geçinemiyor. Ne yapsın bu insanlar elektriğe mi, suya mı, yoksa beslenmeye mi harcasın. Bunun yanında ülkede yaşanan patlamalar da etkiliyor. İnsanlar sokağa çıkmaya korkuyor. Artık iş olmayacak diye pazara bile gelmek istemiyorum." 

'BÖYLE GİDERSE AÇ KALACAĞIZ'

Düğün ve kına gecesi için kıyafet satan Fazlı isimli bir esnaf ise, normalde Mart aylarında yeni evlenen çiftlerin Samanpazarı'na gelmesi gerektiğini; ancak halen pazarın boş olduğunu söyledi. Ensaf Fazlı, "Neredeyse ay bitecek gelen insan sayısı bir elin parmağı kadar. Krizden dolayı kimse evlenemez oldu. Akşama kadar 300 lira zor giriyor cebimize. Bazen o bile girmiyor. Böyle giderse aç kalacağız. Bunların hepsi darbeden sonra oldu. Her şeye lafı olan başımızdakiler bir zahmet artık bu durumlara da el atsın artık" ifadelerini kullandı. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İHD: Şakran Cezaevi’nde tüm haklar yok sayılıyor

SONRAKİ HABER

Almanya İncirlik'e alternatif 8 üs bulduğunu açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...