29 Mart 2017 00:35

'Bilimi sunma yollarını hep beraber bulmak peşindeyiz'

Derslerine devam eden Kocaeli Dayanışma Akademisi'nin yoluna nasıl devam edeceğini,Doç. Dr. Yücel Demirer ve Yrd. Doç. Dr. Hülya Kendir'le konuştuk.

Paylaş

Metin DOĞAN
Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Kocaeli Üniversitesi’nden (KOÜ) 672 sayılı KHK ile ihraç edilen barış imzacısı akademisyenler tarafından kurulan Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA), derslerine devam ediyor. 19 Akademisyenin seminerlerini bitirmesinin ardından KODA’nın yoluna nasıl devam edeceğini, bugüne kadar neler yapıldığını, KODA üyesi Doç. Dr. Yücel Demirer ve Yrd. Doç. Dr. Hülya Kendir ile konuştuk. 

Demirer, kamusal alanda da etkin olmak için dernek başvurusunda bulunduklarını söyledi. Kendir de, “Bilgi ve bilimi sunmak için başka yolları hep beraber bulmak peşindeyiz” ifadelerini kullandı.

‘FABRİKALARDAN, GELEN İŞÇİLER DE OLDU’

KODA’nın bir ihtiyaçtan doğduğunu belirten Doç. Dr. Yücel Demirer, “İhraç edildikten sonra 1 hafta içerisinde hemen İzmit’te bir araya geldik, toplandık ve ne yapacağımız konusunda tartıştık. Bunun üzerine kenti terk etmeme ve maaş için yapmadığımız akademisyenliği sürdürme kararı aldık ve  KODA’yı kurduk” dedi. KODA’nın seminerlerine sadece öğrencilerin değil, şehirden vatandaşların ve işçilerin de katıldığını aktaran Demirer, “Haftadan haftaya katılım değişmesine rağmen derslere yüksek oranda katılım sağlandı” dedi. 

Dayanışma akademilerinin sadece Kocaeli ile sınırlı kalmadığını da ifade eden Demirer, “672 sayılı KHK ile Türkiye’deki değişik üniversitelerden 44 barış imzacısı akademisyen ihraç edildi. KODA bir başlangıç adımıydı ve bizden sonra da çoğalan KHK’lerle işlerini kaybeden meslektaşlarımız buna sayıları, nicel durumları elverdiği durumlarda benzeri oluşumlar oluşturdu. Eskişehir, İzmir, Antalya, Ankara, Mersin’de oluşturulan akademiler buna örnek” diye konuştu. 

Doç. Dr. Yücel Demirer, kurumsal olma adına bir adım attıklarını da duyurdu. KODA için dernek başvurusunda bulunduklarını söyleyen Demirer, “Özellikle kamusal alanda etkin olabilmek için KODA olarak bir dernek başvurusunda bulunduk. Ülkemizde OHAL koşulları geçerli olduğu için dernek başvurumuza henüz bir yanıt almadık ama sonuçta kurumsallaşarak yolumuza devam etmek istiyoruz” dedi. 

‘TOPLUMLA BULUŞMAYA DEVAM EDEĞİZ’

Yrd. Doç. Dr. Hülya Kendir ise, KODA’nın önünde 10 haftalık bir programının daha olduğunu anlatarak söze başladı. Bir ihtiyaca yanıt verdiklerini söyleyen Kendir, “Seminerlere gelenlerin de bizim ihtiyacımızı anlatmak, toplumla paylaşmak, ürettiğimiz bilgiyi kamusallaştırmak gibi ihtiyaçlarımıza cevap verdiğini gördük. Diğer ihraç edilen akademisyen arkadaşlarımız ile beraber iş yapmaya çalıştık. Bunun bir parçası da aslında arkadaşlarımızı buraya getirmekti, dolayısıyla bir program oluşturduk, 10 haftalık burada yine bizim anlayışımızı gösteren, o özgür düşüncenin ihtiyacını da gösteren bir disiplinler arası dayanışmayı yakalamaya çalışacağız” dedi.

Farklı üniversitelerden tasfiye edilen hocaların konuk olacağını söyleyen Kendir, “Onlarla hem gidişatı tartışmış olacağız, hep birlikte onların bunca yıldır verdiği bilimsel emeğin karşılığı olan çalışmalarını görmüş olacağız. Bütün bu akademik üretimin bir arada olduğunu ve bunun aslında kamuyla, toplumla buluşabileceğini, gayet güzel tartışmalar yürüyebileceğini göstermiş olacağız” dedi. Akademik üretimin zeminine dönüşebilir hedeflerinin olduğunu aktaran Kendir, “Örneğin bu yaz için Çukurova Üniversitesi’nde sözleşmesi uzatılmayan ve sonrasında intihar ile hayatına son veren arkadaşımız Mehmet Fatih Traş’ın adına verdiğimiz bir yaz okulu düzenlemeyi düşünüyoruz. KODA’nın sahiplendiği böyle bir yaz okulu düzenlemek istiyoruz, Kocaeli sınırları içerisinde. Bilgi ve bilimi sunmak için başka yolları hep beraber bulmak peşindeyiz” ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çipras’tan halka kırmızı çizgi, IMF’ye yeşil ışık

SONRAKİ HABER

ODTÜ tehditlere karşı bir arada duracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa