22 Haziran 2012 10:35

Muhafazakar sanat olamaz ama sanat muhafaza altında olmalı

‘BEHZAT Ç.’ dizisinin Hırçın Amiri Erdal Beşikçioğlu, Çankaya Belediyesinin düzenlediği ‘tiyatro, kadın, şiddet’ konulu söyleşiye katıldı. Beşikçioğlu, “Devlet Tiyatrolarının kapatılacağını duyduğumda Ordu’dan Ankara’ya geliyordum. Gelene kadar, Başbakanla kavga ede ede, farkında olmadan

Muhafazakar sanat olamaz ama sanat muhafaza altında olmalı
Paylaş
Gökhan Uysal / Hasan Akbaş

Çankaya Belediyesi ve Cumhuriyet gazetesi tarafından  ‘tiyatro, kadın, şiddet’ konulu bir söyleşi düzenledi. Söyleşiye, ‘Behzat Ç.’ dizisiyle fenomen olan Erdal Beşikçioğlu da katıldı. Beşikçioğlu, tiyatroların kapatılacağını öğrendiğindeki yaşadıklarını esprili bir dille anlattı. Beşikçioğlu, “Yaklaşık 2 ay önce, ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ oyununu oynamak için Ordu’ya gitmiştim.

Ertesi gün de Başbakanın ‘sen kimsin’ açıklamalarıyla Devlet Tiyatrolarını kapatacağı söylemi gündeme geldi. Oyunumu oynadım ve dönmek için yola çıktım. Merzifon dolaylarında polis çevirdi. Camı açtım, ‘oo Behzat Bey’ dedi. ‘Rekor kırdınız Behzat Bey, radara 240’la yakalandınız’ dedi. Ben Ordu’dan Merzifon’a kadar zihnimde Başbakanla kavga ede ede yaptığım süratin farkında değildim. Çankırı, Kastamonu üzerinden Ankara’ya geldim. Zihnimde kavga etmekten yolları karıştırdım” dedi.

‘DİYARBAKIR’DA BEŞ SENE KAPALI GİŞE OYNADIK’

Neden kavga ettiğine de açıklık getiren Beşikçioğlu, “Neden kavga ediyordum, çünkü ben okuldan mezun olduktan sonra mecburi değil, isteyerek Diyarbakır Devlet Tiyatrosunda görev yaptım. Arkadaşlarımla Diyarbakır Devlet Tiyatrosuna gittik. Sadece bir ideal uğruna orada ki insanlara felsefeyi, sosyolojiyi, insanı anlatmak için, Nâzım Hikmet’ten, Ferhat ile Şirin’e kadar birçok oyunu orada sergiledik. Çok önemli işler, oyunlar çıkardık. Peki geldi mi seyirci; kapalı gişe oynadık. Yaklaşık beş sene boyunca inanılmaz oyunlar oynadık ve hepsinde de kapalı gişe oynadık” diye anlattı.

Beşikçioğlu, mufazakar sanat ile ilgili bir soruya da  “Muhafazakar sanat olamaz ama sanat mutlak bir muhafaza altında olmalı. Muhafazakar oyun vardı da biz mı oynamadık?​” yanıtını verdi.

TİYATRO TUVALETİNDE PATLAMA

Oyun sonrası açtıkları bir deftere seyircilerden gelen yazıları da aktaran Beşikçioğlu, “Seyircilerden biri deftere Ferhat ile Şirin oyunundan replik yazmış, ‘Asker ağa, babamın nakışlarını bozuyorsun’. Biz bunu anlayabilseydik, o kişi bunu yazmayacaktı. Fakat enteresandır ‘Topuzlu’ diye bir oyun oynadık. Dinin nasıl kullanıldığını anlatan bir oyundu. Oyuna ara vermeden 5 dakika önce salonun tuvaletinde büyük bir patlama oldu. Oyun sırasında birileri, tuvaletin önüne bomba koyuyor ama Ferhat ile Şirin’de kimse bir şey demiyor” diye anlattı izlenimlerini.

BEHZAT Ç. YENİ SEZONDA KASIP KAVURACAK

Behzat Ç.’de yeni sezonda neler olacağı hakkında ipuçları veren Erdal Beşikçioğlu, daha sert bir üçüncü sezonun geldiğini söyledi. Yeni sezonda özel yetkili mahkemelerin, cemaatin, derin devletin ve birçok toplumsal sorunun yer bulacağı ipuçlarını veren Beşikçioğlu, dizide, Savcı Esra’nın öldürülmesiyle ilgili de ‘Katilin bulunması için her yol mübah’ yorumunda bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barcelona'ya tepki yağıyor

SONRAKİ HABER

‘Yeni nesil bizi unuttu Hacıcavcav’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...