28 Mart 2017 16:08

‘Musul’dan kaçan sivilleri keskin nişancılar vuruyor’

 Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Batı Musul’dan kaçmaya çalışan sivillerin keskin nişancılar tarafından vurulduğunu yazdı.

Paylaş

İngiliz Independent gazetesinin Musul’da bulunan Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, IŞİD’in elindeki Batı Musul’dan kaçmaya çalışan sivillerin IŞİD ve Irak ordusunun keskin nişancıları tarafından vurulduğunu yazdı.

Cockburn, yazı dizisinde Batı Musul’da yaşayan 33 yaşındaki Jasim’in görgü tanıklıklarına yer veriyor. Cockburn’ün telefonla ulaştığı Jasim “Annemi Doğu’ya geçirip kurtarmak istedim ama bu çok tehlikeli. Mahallemizden 3 kişi Dicle’yi geçip doğuya gitmek isterken keskin nişancılar tarafından vurulup öldürüldü” diyor. Jasim IŞİD’in, Dicle üstündeki 5. ve 6. köprüler arasına keskin nişancılarını yerleştirmiş olduğunu söylüyor.

Ordu ve IŞİD arasında sıkıştıklarını belirten Jasim, gece hava kararınca nehri geçmeye çalışanların da Irak ordusu tarafından IŞİD’li sanılarak öldürüldüğünü ifade ediyor. Görgü tanıkları Musul’da her gün, aralarında çocukların da olduğu onlarca sivilin hayatını kaybettiğini söylüyor. Cockburn’e konuşan üst düzey Iraklı askerler de sivil kayıplarını doğruluyor ancak bunun nedeninin hava saldırıları değil, askeri araçların arkasına yerleştirilen ve yönlendirme sistemi bulunmayan Rus yapımı “Tuz” roketleri olduğunu belirtiyor.

300 BİN SİVİL TEHLİKEDE

Batı Musul’da halen 300 binden fazla sivilin olduğu tahmin ediliyor. Jasim, bölgede yiyecek bulmanın giderek zorlaştığını, birçok kişinin sadece ekmek ve kuyulardan çıkan suyla hayatta kaldığını ifade ediyor.

Kentte cep telefonları da, gece saatlerinde elektrik verilen doğu Musul’da, araçlara kurulan mobil iletişim istasyonlarıyla sağlanıyor. Cockburn, Jasim’in telefon görüşmesinden saatler sonra bir drone saldırısında yaralanıp hastaneye kaldırıldığını yazıyor.

Irak Ordusu 2014’te IŞİD’in kontrolüne geçen kenti geri almak için Ekim’de harekât başlatmıştı. ABD öncülüğündeki koalisyon, Irak ordusuna hava saldırıları ve özel harekât birlikleri ile destek veriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir Renta Elektrik’te işçi kıyımı

SONRAKİ HABER

İşçilere istifa dilekçesi imzalattılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...