28 Mart 2017 13:13

Aydınlardan ‘Demokratik Türkiye’ için ‘Hayır’ çağrısı

Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli aydınlar, sanatçılar ve siyasetçiler, başkanlık referandumu için ortak bir çağrı yaptı.

Paylaş

Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli aydınlar, siyasetçiler ve sanatçılar yaptıkları ortak açıklamada, Türkiye’deki gelişmelerden endişe duyduklarını belirterek demokratik bir Türkiye için referandumda hayır oyu vermeye çağırdı.

Uzun yıllardır Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli aydınlar, sanatçılar ve siyasetçiler, 16 Nisan referandumu dolayısıyla ortak bir çağrı yaptı. Çağrıda sandıktan çıkacak sonucun halkın yaşamını derinden etkileyeceğine dikkat çekildi.

Aralarında Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Miletvekili Arif Ünal, Hildesheim Yüksek Okulu Öğretim üyesi Prof. Dr. Gazi Çağlar, DİDF Genel Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi, Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sevim Dağdelen, Sol Parti NRW Başkanı Özlem Alev Demirel, eski milletvekili Hüseyin Aydın, Hamburg Milletvekili Deniz Çelik, Avukat Memet Kılıç, Münih Belediye Meclis Üyesi Çetin Oraner, Dr. Kemal Bozay, Dr. Emre Arslan, Dr. Hıdır Çelik, Dr. Kenan Engin, yazarlar Kemal Yalçın, Atilla Keskin, Dr. Lale Akgün, Mevlüt Asar, Nevin Lutz, Hellmut Lutz, Şakir Bilgin, Kazım Cumert, Dersim 1937-38 Sözlü Tarih Projesi Yöneticisi Yaşar Kaya, Senarist Tonguç Baykurt, Sanatçı Mikail Aslan’ın olduğu çağrıcılar tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:
“Yaşamını Almanya’da sürdüren Türkiye kökenli göçmenler olarak bizler de gelişmeleri yakından izliyor ve Türkiye’nin geleceği adına kaygı duyuyoruz. Bu yüzden daha önce hangi partiye oy vermiş olursa olsun, Almanya’da oy kullanacak bütün vatandaşları bu referandumda barışa, demokrasiye, laikliğe ve halkın iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Biz aşağıda imzası bulunanlar, Anayasa’da yapılmak istenen değişikliklerin, var olan demokratik ve sosyal hakları yok ederek otoriter bir rejim oluşturmak anlamına geldiğini düşünüyoruz. Bizler; Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu sorunların, demokrasi ve barış ortamından uzaklaşılarak, tek bir kişinin vicdanı, yeteneği ve iki dudağı arasından çıkacak kararlarla değil, demokratik hak ve özgürlüklerin işletildiği ve halkın taleplerinin dikkate alındığı politikalarla çözülebileceğini düşünüyoruz. Referandum tartışmalarının inanca, mezhebe veya etnik kökene göre kutuplaşma ve gerginliğin tırmandırılmasını ve bu kutuplaşmanın Avrupa ülkelerinde derinleştirilmesini istemiyoruz. Avrupa ülkelerinde yaşadığımız sorunları ancak birleşerek çözebileceğimizi kimse unutmamalıdır. Demokratik bir Türkiye’nin bizlerin de yaşamını kolaylaştıracağını düşünüyor; bu yüzden Almanya’da oy kullanacak bütün vatandaşları, bir kez daha düşünmeye, sorgulamaya, demokrasi ve barışa sahip çıkmak için Hayır demeye çağırıyoruz” denildi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fadıl Akgündüz'ün tahliyesine karar verildi

SONRAKİ HABER

'Allah' soyadına izin çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...