28 Mart 2017 09:06

İZELMAN'da Cuma günü grev kararı asılacak

İzmir'de Cuma günü greve hazırlanan Genel İş şubeleri, Büyükşehir Belediyesi'ne TİS'i masada bitirme çağrısı yaptı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Enflasyon oranının altındaki ücret teklifi nedeni ile TİS görüşmelerinin tıkandığı İZELMAN'da Cuma günü işçilerin katılımı ile grev kararı asılacakken, şirkette örgütlü Genel İş şubeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne TİS'i masada bitirme çağrısında bulundu.

Ücret adaletsizliğinin giderilmesi, maaşların ve sosyal hakların insanca yaşam seviyesine çekilmesi talebiyle başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZELMAN'da TİS görüşmeleri tıkanırken DİSK Genel İş Sendikası Sendikası İzmir 1 ve 3 Nolu şubeleri, grev sürecini başlatma kararını aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini yürüten ESHOT Genel Müdürlüğü, su ve kanal hizmetlerini yerine getiren İZSU Genel Müdürlüğü ile idarenin fen işleri dairesi, mezarlıklar dairesi, katı atık dairesi, idari birimler gibi 17 farklı biriminde çalışan 7 bin işçiyi ilgili ilgilendiren TİS görüşmelerinde şimdiye kadar yapılan 15 oturumda 67 maddelik TİS taslağının 54 maddesinde anlaşma iyileştirmeler yapılarak anlaşma sağlandı ancak işçileri yakından ilgilendiren ücret zammı, eksik çalışanların durumu, ikramiyeler, prim gibi maddelerde henüz anlaşma sağlanamadı.

TEKLİF YÜZDE 9'DA KALDI

Genel İş sendikası, ilk olarak işyerinde yüzde 40, yüzde 20 eksik ücretle çalışan işçilerin sorununun çözülerek eşit işe eşit ücret anlayışının hayata geçirilmesini istedi. Bunun yanı sıra yüzde 25 zam talebinde bulundu. Ancak büyükşehir belediyesinin zam teklifi enflasyon oranının altında olan yüzde 9'da kaldı. Ayrıca yüzde 20 ile eksik çalışanların ücretlerinin maaşlarının tam maaşa çekilmesini ve yüzde 40 eksik çalışanların da 6 yıllık takvime bağlanarak tam maaşa çekilmesi önerisinde bulunuldu. İşverenin bu teklifi kabul görmedi. Sendikalar, önümüzdeki Cuma günü grev sürecini başlatacak. İşçiler, 10.30'da Konak Pier önünde toplanarak Büyükşehir Belediyesi'nin önüne yürüyecek ve grev kararını asacak.

EN BÜYÜK SORUN ÜCRET ADALETSİZLİĞİ

İZELMAN’da çalışan işçilerin yaşadıkları sorunların başında ücret adaletsizliği geliyor. Şirkete 2009 yılında alınan işçiler diğer işçilere göre yüzde 20, 2011 yılında alınan işçiler ise yüzde 40 eksikle çalışıyor. Son 3 sözleşmenin ana gündemi bu adaletsizliğin giderilmesiydi ancak bu sorun şimdiye kadar çözülebilmiş değil. İZELMAN’da hâlâ 3000 civarında işçi diğer işçilere göre eksik ücret alıyor.  

'ENFLASYON ALTINDAKİ ÖNERİ EDİLEMEZ'

Konuyla ilgili görüştüğümüz Genel İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, teklifin kabul edilebilecek bir yanı olmadığının altını çizerek "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu görüşme talebimiz var. Önümüzdeki günlerde olacağını düşünüyoruz. Biz TİS'in masada bitmesinden yanayız. Önümüzde bir referandum süreci var ve biz bütün gücümüzle referandum sürecine yüklenmek istemiyoruz ama Genel İş olarak işçilerimizin ekonomik durumlarını da gözetmek zorundayız. Ülkedeki Şubat enflasyonu yüzde 10'dan fazla ki bu da gerçek enflasyon daha yüksek durumda, 20'lerde. Beklentimiz çok yüksek değil ama daha henüz talebimizin yarısı bile önerilmedi. İyileştirme olmadığı takdirde grev hakkımızı da kullanacağız."

ÖNCEKİ HABER

Bergama’da ‘Anayasa değişikliği ve çevre’ konuşuldu

SONRAKİ HABER

Hakimden Gökçek'e 'ihale' koruması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...