22 Haziran 2012 09:55

Ekonomi uluslararası tekellere teslim

TÜRKİYE’de 30 binin üzerinde uluslararası sermayeli şirket faaliyet sürdürüyor. Türkiye ekonomisi giderek uluslararası tekellere bağımlı hale geliyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2012 yılı ocak-nisan döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi 2012 yılının ilk dört ayında topl

Ekonomi uluslararası tekellere teslim
Paylaş

TÜRKİYE’de 30 binin üzerinde uluslararası sermayeli şirket faaliyet sürdürüyor. Türkiye ekonomisi giderek uluslararası tekellere bağımlı hale geliyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2012 yılı ocak-nisan döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi 2012 yılının ilk dört ayında toplam 4 milyar 221 milyon dolara ulaştı. 2012 yılı ocak-nisan döneminde 4 milyar 221 milyon dolar olan uluslararası doğrudan yatırım girişinin 2 milyar 360 milyon doları imalat sanayii sektöründen kaynaklandı. İmalat sektörünün alt kalemleri incelendiğinde gıda ürünleri, içecekler ve tütün imalatının 1 milyar 959 milyon dolar, kimyasal madde ve ürünleri imalatının 67 milyon dolar olduğu görüldü.

Uluslararası doğrudan yatırım girişinin ülkelere göre dağılımı incelendiğinde toplam 4 milyar 221 milyon dolarlık sermaye girişinin 3 milyar 128 milyon dolarının AB kaynaklı olduğu belirlendi. AB ülkeleri içinde en fazla yatırım yapan ülke ise 1 milyar 905 milyon dolarla İngiltere olurken bunu 456 milyon dolarla Hollanda, 181 milyon dolarla Almanya takip etti. Diğer AB ülkelerinin yatırımı ise 452 milyon dolar oldu. ABD ülkelerinden ise 139 milyon dolar, Asya ülkelerinden 855 milyon dolar sermaye girişi geldiği tespit edildi.

OTOMOTİV ŞİRKETLERİ BİRİNCİ

2012 Yılı nisan ayında 16 adet uluslararası sermayeli şirket kuruldu, 1 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleştirdi. 2012 Yılı nisan ayı sonu itibariyle ise 450 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, 48 adet yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleştirdi.

2012 yılı ocak-nisan döneminde; 498 adet uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü.

İmalat sanayiinde faaliyette bulunan uluslararası sermayeli şirketlerde motorlu kara taşıtı imalatı birinci sırada yer alırken bunu makine ve teçhizat imalatı ile tekstil ürünleri imalatının izlediği belirlendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin ‘Darbelerle hesaplaşma’ çelişkisi

SONRAKİ HABER

Kentsel ‘savaş’ hazırlıkları hızlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...