22 Haziran 2012 09:52

AKP’nin ‘Darbelerle hesaplaşma’ çelişkisi

12 Mart döneminde ordudan atılan Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Erol Kızılelma’nın 40 yıl aradan sonra açtığı ikinci davaya Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde (AYİM) görüldü.Balyoz ve Ergenekon davalarında 60 muvazzaf general ve yüzlerce subay “darbeye teşebbüs” iddiasıyla yargılanırken, 12 Mart 1971

AKP’nin ‘Darbelerle hesaplaşma’ çelişkisi
Paylaş

12 Mart döneminde ordudan atılan Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Başkanı Erol Kızılelma’nın 40 yıl aradan sonra açtığı ikinci davaya Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde (AYİM) görüldü.

Balyoz ve Ergenekon davalarında 60 muvazzaf general ve yüzlerce subay “darbeye teşebbüs” iddiasıyla yargılanırken, 12 Mart 1971 muhtırasından sonra “darbe yapacak niteliklere sahip değil” gerekçesiyle ordudan atılan Deniz Teğmen Erol Kızılelma, re’sen emeklilik kararının iptali için 40 yıl aradan sonra ikinci kez AYİM’e başvurdu.

Halen SODEV Başkanı olan Kızılelma’nın açtığı davanın karar duruşması AYİM’de yapıldı. Kızılelma’yı hepsi de 12 Eylülzede asker olan 20 avukat savundu.

Avukatlar, 2011 yılında AKP Hükümeti tarafından TBMM’den geçirilen ve Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla ordudan atılan askerlere haklarının iadesini öngören yasanın ayrımcı zihniyetle uygulandığını, solcu oldukları gerekçesiyle ordudan atılan 12 Martzede askerler ile 12 Eylülzede Harp Okulu öğrencilerinin yasadan yararlandırılmadığını vurguladı.

‘DARBE YAPAMAZ’ DİYE CEZALANDIRMA

Re’sen Emekli Deniz Teğmen Erol Kızılelma, İç Hizmet Yasası 35’inci maddenin darbelere yasal gerekçe olarak gösterildiğine dikkat çekti. Kızılelma, “40 yıl önce 19-20 yaşlarında gençler iken, bizim geleceğimizi karartan kararları veren darbe dönemi kararlarının aklanmasına ve 40 yıl sonra, 60 yaşını geçmiş bu insanlara bir kez daha haksızlık yapılmasına  izin vermeyeceğinizi umuyorum” dedi.  

Kızılelma davasının ardından, yasa dışı görüşleri benimsedikleri gerekçesiyle 1982 yılında Harp Okulu’ndan atılan Avukat Necdet Gösdere, Atilla Öztürk, Kubilay Ertugay ve Muzaffer Yılmaz’ın Milli Savunma Bakanlığı aleyhine açtıkları davalara da bakıldı. Öğrenciler ve avukatları, darbezede asker yasasının öğrencileri kapsamadığı yolundaki gerekçesinin doğru olmadığını, ayrımcılığa maruz kaldıklarını ve 30 yıl aradan sonra ikinci kez mağdur edildiklerini vurguladılar.

AKP’YE AĞIR ELEŞTİRİ

12 Mart ve 12 Eylülzede askerlerin oluşturduğu Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği’nden (ADAM-DER) yapılan açıklamada da, Milli Savunma Bakanlığı’nın 12 Martzede askerler ile 12 Eylülzede öğrenci askerleri yasadan yararlandırmayarak, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbelerini kendince meşrulaştırdığı vurgulandı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP’ye karşı varolan öfkeyi örgütlemeliyiz

SONRAKİ HABER

Ekonomi uluslararası tekellere teslim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...