27 Mart 2017 13:15

Hayvancılık yapan Asuman Gök: İneklerim için ‘hayır’

İstanbul Pendik'te hayvancılık yapan vatandaş, yem ve saman fiyatlarından şikayet ederek başkanlık referandumunda 'hayır' diyeceğini söyledi.

Paylaş

Asya İNEDİ

Sürekli zamlanan mazot, yem ve saman fiyatlarından yakınan köylüler ilginç gerekçelerle ‘hayır’ diyor. Biri “Hayvanlarımı bu hükümetten daha çok seviyorum. Onlar için de ‘hayır’ diyeceğim” derken, bir başka köylü, “Köyde tek inek sahibi olsam sütü 5 TL’ye, ineği 10 bin TL’ye satarım kim ne diyebilir. O yüzden bu adamın tek olması hoş değil” dedi.

İstanbul’un Pendik ilçesine bağlı Kurna Köyü de hayvancılığın durma noktasına geldiği yerlerden biri. Kurna’da doğal ve organik yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlerin, üreticinin zararına satışından dolayı hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. 

Zamlardan dolayı köydeki en temel geçim kaynağını oluşturan hayvancılıktan kazanç elde edemediklerini dile getiren köylüler, şimdilik sadece doğal süt satarak ve hayvan alım - satımı yaparak geçimini sağlıyor. 

Yaşadıkları sıkıntıların daha da kötüye gittiğinden şikayet eden köylüler, referandumda ‘hayır’ oyu kullanarak, hayvancılık sektörünün iyileştirilmesi için ilk adımı atacaklarını söylediler.

‘ONLARCA ÜRETİCİ ŞEHRE TAŞINDI’ 

35 yıldır köyde hayvancılık yapan 3 çocuk babası Muzaffer Çelik (65), sahip olduğu 30 adet büyükbaş hayvanı artık besleyemediğini ve zararına satmaya başlayacağını dile getirdi. Köyde kendi gibi zor durumda olan onlarca kişinin hayvanlarını satıp şehir merkezlerine taşındığını anlatan Çelik, “Yem pahalı, saman pahalı, mazot pahalı… Böyle idare edemeyip, malını satan arkadaşlar var. Devlet bu duruma bir el atmalı. Halk, ‘Et pahalı’ diyor, ama et pahalı değil. Et ne zamandan beri aynı fiyatta. Mesela kasaplarda kesim yaptırıyoruz, et 21-22 TL. Toptan kemikli et alıyorlar bizden. Ondan sonra aracı alıyor, o alıyor, bu alıyor... Bizim bir kazancımız yok bu işten. Bugün bir hayvanı kurban için beslesen bile 2-3 sene bekleyeceksin. Şu an bizim gözümüzde hayvan pahalı değil. Süt işine gelince; herkes süt satıyor; ama ne olduğu belli değilken biz kendi sütümüzü bile bitiremiyoruz. Devletin yem, saman, ot olayını düşürmesi lazım ki, et de düşüşe geçsin” diye konuştu.  

Üreticinin en çok yem fiyatlarından şikayet ettiğini ifade eden Çelik, yemin ucuzlaması halinde et fiyatlarının da düşeceğini söyledi. KDV’nin düşürülmesini talep eden Çelik, hayvan bakımının da çok zor süreçleri olduğuna dikkat çekerek, yaşadıkları sıkıntıların dikkate alınmasını istedi. 

‘ŞARTLAR İYİLEŞTİRİLSİN’

“Sütlerimi satamıyorum süt pahalı diyor vatandaş” diyen 3 çocuk annesi Asuman Gök (46) ise, bu işe 15 yıl önce başladığında sütün kilosunu 75 kuruştan sattığını, ama zamlanan yem ve saman fiyatlarına paralel olarak süt fiyatlarından sonra müşterilerinin yüzde 70’ini kaybettiğini söyledi. Şu an kilosunu 2.5 TL’den sattığı sütlerle masraflarını bile çıkaramayıp bankalara borçlandığını anlatan Gök, “16 hayvanım var, zararım çok fazla. Saman pahalı, yem pahalı. Biz de inek alım - satımı yaparak bu durumu düzeltmeye çalışıyoruz. Hayvancılığın biraz düzelmesi için yemin biraz düşmesi lazım ki şuan 52 TL’den yem alıyoruz. Elektrik ve su işin içine girince yük iyice artıyor” dedi.

‘HAYVANLARIM İÇİN ‘HAYIR’

“Buradan hükümete ne diyeceğimi bilmiyorum ama sandıkta diyeceğim diyemediklerimi” diyen Gök, sandığa gideceğini ve ‘hayır’ diyeceğini söyledi. Gök, “Ekonomi çok kötü durumda, ne olacağımız belli değil. Şartlar daha kötüye gitse de hayvanlarımı bırakamam; çünkü onları çok seviyorum. Bu hükümetten daha çok seviyorum. Onlar için de ‘hayır’ diyeceğim” şeklinde konuştu.

‘TEK YÖNETİYOR DA NE OLDU’ 

Son 5 yıldır neredeyse hiç kâr etmediğini bazı yıllar zarara uğradığını aktaran İsmail Celen ise, “Şu anda hiç kârım yok, zarara doğru gidiyorum. Devlet bu işe bir çözüm bulmalı. Yem pahalı, süt ucuz. Sandığa da gidersek cevabımız ‘hayır’ olacak. Şimdiye kadar tek yönetiyordu da ne oldu, kimse ona bir şey demiyor, istediğini yapıyor. Mesela ben köyde tek inek sahibi olsam sütü 5 TL’ye, ineği 10 bin TL’ye satarım kim ne diyebilir. O yüzden bu adamın tek olması hoş değil yani” dedi. (İstanbul/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

'Dünya Mülteci Çocuk Korosu' şarkılarla barış mesajı verdi

SONRAKİ HABER

Hasta mahpus yaşamını yitirdi: Tabutla tahliye ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...