27 Mart 2017 11:04

Denizli'de referandum söyleşisi: Demokrasinin modeli olalım

Denizli'de Emek Gençliği, Gazeteci İran Değirmenci ile Yazarımız Nuray Sancar'ın katıldığı başkanlık referandumu konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Paylaş

Denizli'de Emek Gençliği’nin düzenlediği ve Gazeteci-Yazar İrfan Değirmenci ile Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Evrensel Yazarı Nuray Sancar’ın katıldığı “İfade ve Basın Özgürlüğünün Gölgesinde Anayasa Referandumu” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Denizli Esnaf Sarayında gerçekleştirilen ve 400’e yakın kişinin katıldığı söyleşide açılış konuşmasını yapan Emek Gençliği MYK üyesi Yoldaş Taş, 16 Nisan’da gerçekleştirilecek referandum ile OHAL rejiminin kalıcı hale getirmek istendiğine dikkat çekti.

Gençliğin geleceğine sahip çıkma mücadelesinin daha cesaretli ilerlediğini söyleyen Taş, mücadelenin büyümesinde gençliğe büyük görev düştüğünü belirtti.

‘VAATLERDE SAMİMİ DEĞİLLER’

Etkinlikte ilk sözü Nuray Sancar aldı. Anayasanın bütün toplumun değil, iki partinin iradesi ile oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen Sancar, “Eğer anayasa bir uzlaşma metniyse, bütün toplumun bu sürece dahil olması gerek ve anayasanın bu fikrin belirtildiği bir uzlaşma metnine dönüşmesi gerek. Bürokrasinin ortadan kaldırılacağını belirten iktidarın, anayasa değişikliğini bile meclisteki bürokratik yollarla çözmeye çalışması aslında yeni anayasa ile ilgili bulunduğu vaatlerde samimi olmadığını gösteriyor" dedi.

İktidarın, ‘Başkanlık ile istikrar sağlanacak, çift başlılık ortadan kalkacak, bürokrasi tasfiye edilecek’ söylemlerini değerlendiren Sancar, “İstikrarsızlık varsa, bürokrasi varsa bütün bunlar 15 yıllık bir iktidara ait sonuçlardır” dedi.

‘HAYIR BİZİ MODEL ÜLKE HALİNE GETİRECEK’

“Bu mesele bir parti meselesi değil, memleket meselesidir.” diyen Sancar, “Zamanında uluslararası para kuruluşları Türkiye’yi Ortadoğu için model ülke ilan etmişti. Bu politikaların sonucunda Ortadoğu bir cangıla dönüştü. Bizim sandıktan çıkacak ‘hayır’ sonucu Türkiye’yi Avrupa’daki emekçiler için bir model ülke haline getirecek. Biz asıl böyle model ülke olalım, demokrasinin ve barışın model ülkesi olalım” ifadelerini kullandı.

‘KOCA KANAL ESKİ SEVGİLİ TRİBİNE GİRDİ!’

Daha sonra söz alan Gazeteci İrfan Değirmenci, Doğan Medya’dan kovulma süreci hakkında konuştu. Değirmenci, “İnsanlar, işten atılmamın ardından mağdurmuşum gibi yaklaşıyor. Herkese söylüyorum, biz mağdur değiliz. Çok şükür başımız dik, alnımız açık. Bazen anneler yanıma yaklaşıyor ve diyor ki ‘İrfancığım biz seni çok seviyorduk, ama keşke şu siyasete bulaşmasaydın.’ diyorum ki biz siyasete bulaşmadık, siyaset bize bulaştı. Biz de karşı bir siyaset geliştirerek hayatta kalmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kanal D’nin kendisine otuz bin liralık tazminat davası açmasını da değerlendiren Değirmenci, “Koca kanal meseleyi eski sevgili tribine dönüştürdü”  dedi. “Hayır kampanyası işte bu salonda olanlar, bizi bu toplantı salonlarında toplayanlar, üniversiteli gençler” diyen Değirmenci, “Böyle yürüyor ‘hayır’ kampanyası. Yani halkın kendiliğinden yürüttüğü bir kampanya var ortada” şeklinde konuştu.

‘HERKESİN CANI DEĞERLİDİR’

Diyarbakır’da Newroz kutlamaları sırasında öldürülen Kemal Korkut ile ilgili haberlere yayın yasağı gelmesini eleştiren Değirmenci, “Bu ülkede herkesin canı değerlidir. Bir gencin kolundaki tüy, bütün referandum zaferlerinden önemlidir. Tek bir kişinin canı yanmasın, varsın kaybedelim. Daha güzel kaybedelim çünkü bir gün elbette kazanacağız” dedi.

Söyleşiden sonra İrfan Değirmenci’nin yazdığı “Bir Uyuyup Uyanalım” adlı kitabın imza etkinliğine gençler büyük ilgi gösterdi.
(Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'KCK Davası'nda karar günü: Bu dava yargısal işlem değildir

SONRAKİ HABER

Memur maaşlarında ilk BES kesintisi 15 Nisan'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...