27 Mart 2017 10:09

Cam Keramik-İş'e geçen Batıçim işçilerine TİS tehdidi

Çimse-İş sendikasından istifa ederek Cam Keramik-İş sendikasına geçen Batıçim işçileri, TİS'ten faydalandırılmamakla tehdit ediliyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Bornova’da kurulu olan Batıçim Çimento fabrikası işçileri, özellikle son imzalanan toplu iş sözleşmesindeki hak kayıplarından ve sendika temsilcilerinin patron temsilcisi gibi davranmasından rahatsızlık duyarak önceki günlerde üyesi oldukları Türk İş'e bağlı Cimse İş sendikasından istifa ederek DİSK'e bağlı Cam Keramik İş sendikasına üye olmuşlardı. 

İstifaların başlaması ile birlikte geçişleri engellemek için işçilere yönelik baskılar da başlamış durumda. Evrensel'e bilgi veren işçiler, Çimse-İş yöneticileri ile üretim müdürü ile bakım müdürünün da  katılımı ile fabrika içinde toplantı yapıldığını söylediler. 

İşçiler, toplantıda konuşan sendikacıların ve patron temsilcilerinin Cam Keramik İş sendikasına geçmeleri durumunda, toplu sözleşme haklarından yararlandırılmayacaklarını ve ikramiyeleri vermeyecekleri gibi söylemlerle tehdit ettiklerini belirttiler. İşçiler toplantıda ayrıca müdürlerin "Cam Keramik İş yetki bile alsa onlarla masaya oturmayacağız. Sözleşmesiz kalacaksınız. Bütün haklarınız yok olacak" dediğini de eklediler. Sendika değiştirme haklarına engel olunmak istendiğini de ifade eden işçiler baskıya rağmen Cam Keramik İş'ten istifa ederek Cimse İş'e geçmeyeceklerini de vurguladılar. 

'TİS'TEN FAYDALANMAK HER İŞÇİN HAKKIDIR'

Konuyla ilgili konuştuğumuz Cam Keramik İş'in avukatı Özgür Metin, işveren ve sendika temsilcilerinin söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek "6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 39. maddesinin 4. fıkrasına göre işçiler, TİS imzalayan sendikanın üyesi olmasalar da üyesi olup istifa etseler de başka sendikanın üyesi olsalar da veya herhangi bir sendikaya üye olmasalar da bile dayanışma aidata ödemek suretiyle TİS'in bütün maddelerinden faydalanabilirler. TİS hükümlerinden faydalanmak ne sendikanın ne de işverenin inisiyatifine bırakılmamış kanunda. İşverene 'dayanışma aidatı ödeyerek TİS hükümlerinden faydalanmak istiyorum' diye dilekçe verdiklerinde TİS'ten aynen yararlandırılmak zorunda" dedi. 

Metin ayrıca, bu tür söylemlerin aynı zamanda Türk Ceza Kanunu'nun Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesini düzenleyen 118. maddesine de aykırı da olduğunu hatırlattı.

İşçilerin ifadeleri ile ilgili ulaşmaya çalıştığımız Batıçim yöneticileri ise geri dönüş yapmadı.

ÖNCEKİ HABER

CHP’liler yurt dışı seçmen sandığını ziyaret etti 

SONRAKİ HABER

Barış imzacısı Sinan Birdal Işık Üniversitesinden atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...