27 Mart 2017 07:15

‘Deniz çekildi, deprem olacak’a değil, meteorolojiye güvenin

Her şiddetli hava olayının adından komplo teorileri üretilebiliyor. Uzmanlar ise, meteorolojik okuryazarlığın önemine dikkat çekiyor.

Paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, ülkece her şiddetli hava olayının ardından değişik komplo teorileri ile uğraşıldığını ifade ederek meteorolojik okuryazarlığın çevre, sağlık ve ekonomi açısından ülkelere katkı sağladığını belirtti.

Kadıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Örneğin, havaya göre giyinemeyen, şemsiyesini zamanında yanına alamayan, meteorolojik uyarıları dikkate almayan, küresel iklim değişimini de hala kutuplarda yaşayan ayıların problemi olduğunu sananımız pek çok. Şiddetli yağan bir yağmurun ya da esen bir rüzgârın nedeni hakkında bilgi ve fikri olanımız da çok az. Bu durumda her şiddetli hava olayı hakkında değişik komplo teorileri ile günlerce uğraşmak zorunda kalabiliyoruz. Örneğin, Marmara Denizi üzerinde uzun bir süre esen poyraz, Marmara'nın kuzey kıyılarındaki deniz suyunu güneye doğru sürüklemesi sonucu kıyılardan çekilen sular hemen depreme yorumlanabiliyor."

Meteorolojik okuryazarlığın ekonomi bakımından önemine dikkat çeken Kadıoğlu, bu konuda da şu bilgileri paylaştı; “Türk çiftçisinin altı aylık hava ve iklim tahminlerini kullanamasa bile en azından 35 günlük hava tahminlerini çok yakından takip etmesi ve doğru kullanması lazım. Örneğin bağ ve bahçesini ilaçladığı zaman hemen yağmur yağmamalı ve ilaç bir kaç gün bitki üzerinde kalabilmelidir. Ya da çiftçi bir yağmurdan önce tarlasını ya da bağını boşu boşuna sulayıp masrafa girmemeli, suyu israf etmemelidir.”

Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkenin meteoroloji bilimine gelişmiş ülkelerden çok daha fazla ihtiyacı olduğunu belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “Ülkemizde hava, su, afetler ile ilgili teknik hizmetlerin geliştirilebilmesi için bilimsel çalışmalara yönelik işbirliği, personel ve kurumsal reformlar bir gün bile geciktirilmeden yapılmalıdır" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Uluslararası Bulut Atlasına yeni bir bulut eklendi

SONRAKİ HABER

Oslo’da ‘tek adama hayır’ yürüyüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...