27 Mart 2017 01:21

Üniversitedeki kıyıma ‘Hayır’

Gazetemize konuşan öğrenci toplulukları, üniversitelere dönük kıyıma da cumhurbaşkanına verilecek yetkilere de güçlü bir “Hayır” diyeceklerini söyledi

Paylaş

Hazal GÖÇMEN
Ankara

ODTÜ’de 28-29 Mart’ta düzenlenecek “Hayır Şenliği”nde Devrim Stadyumu’na “Hayır” yazısı yazılacak.

Gazetemize konuşan öğrenci toplulukları, üniversitelere dönük kıyıma da cumhurbaşkanlığına verilecek geniş yetkilere güçlü bir “Hayır” diyeceklerini söyledi. ODTÜ’de 20’yi aşkın öğrenci topluluğu, fakülte ve bölüm ÖTK’leri ve öğrenci örgütleri üniversite içinde 28-29 Mart tarihlerinde gün içerisinde sürecek etkinliklerle dopdolu bir “Hayır Şenliği” düzenleyecek. Etkinlik kapsamında, Ritim Atölyesi, Satranç Atölyesi, Şiir Atölyesi, Saz Dinletisi, Sonsuz Halay Atölyesi gibi bir çok atölye de yer alıyor. Şenliğin son günü olan 29 Mart’ta, saat 16.30’da Fizik Çimleri’nde buluşacak öğrenciler, Devrim Stadyumuna yürüyüp hep birlikte “Hayır” yazacak. Stadyuma yazılacak “Hayır” yazısıyla, 16 Nisan’da düzenlenecek anayasa değişikliği referandumuna güçlü bir ses verilmesi hedefleniyor. 

DAYANIŞMA İLK KAZANIM OLDU

ODTÜ Siyaset Bilimi Topluluğu’ndan Emir Aydoğan, 9 aydır süren OHAL uygulamaları ile artan baskı ve yasakların oylamaya sunulan başkanlık sisteminin provası olarak görülebileceğini belirtti. Akademiye yönelik saldırılar, öğrencilerin etkinliklerinin yasaklanması, sosyal alanlarındaki kısıtlamalar ve zamların olduğu bir atmosferde bastırılmaya çalışılan ‘Hayır’ın sesine ses katmak istediklerini dile getiren Aydoğan, bu nedenle ODTÜ’de bir “Hayır Şenliği” düzenlediklerini kaydetti. Şenliğin örgütlenme sürecinin öğrencileri birleştirdiği ve topluluklar arasındaki dayanışmayı güçlendirdiğine dikkat çeken Aydoğan, şenliğin şimdiden önemli bir kazanım sağladığını ifade etti. Aydoğan, “Kurulmak istenen diktatörlük rejimine ODTÜ, şenlikte güçlü bir cevap verecek” dedi.  

‘UMUDU ÖRGÜTLEMEK İSTİYORUZ’

ODTÜ Edebiyat Topluluğu adına konuşan Eda Yılmaz da, ODTÜ bileşenlerinin arasındaki güçlü dayanışmanın sadece üniversite sorunları için değil memlekete dair sorunlarda da kendini gösterdiğini dile getirdi. “Bir araya gelme, ilkeli duruş gösterme, sürekli üretme ve inisiyatif alma” gibi tutumların ODTÜ için yeni olmadığını ifade eden Yılmaz, “ODTÜ Ayakta” eylemi gibi birçok üniversiteye yayılmış, hala Gezi’yi kuran taşlardan biri olarak bahsedilen eylemlerin de bu düsturların sonucu olduğunu dile getirdi.

Umudu örgütlemek, ‘hayır’ın getireceği güzel günleri şimdiden hissettirmek için farklı topluluklarla “Hayır Şenliği”ni planladıklarını anlatan Yılmaz, 29 Mart’ta Devrim’de yazacakları “Hayır” yazısının pek çok şeyin reddinin ilk sözcüğü olacağını söyledi. ODTÜ Sinema Topluluğu’ndan Lisa Araz ise, “Biz bir okulun öğrencileri ve sinema topluluğu üyeleri olmak dışında, bu ülkede yaşayan insanlarız ve okulumuzun bir öğrenci toplamından fazlası olduğunu; politik sosyal etkileşimin olduğu bir yerel olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Ülkedeki referandum sürecine dair ODTÜ’den bir ses çıkmasının da bu nedenle gerekli olduğunu ifade eden Araz, Devrim stadyumunda yazılacak “Hayır”ın umudu arttıracağına inandıklarını dile getirdi.

DÜŞLEDİĞİMİZ GİBİ NEŞELİ BİR GÜNDE BULUŞACAĞIZ

Amatör Fotoğrafçılık Topluluğu’ndan Sinan Albayrak da, bütün hayatını AKP hükümeti döneminde geçirmiş bir neslin mensubu olduklarına dikkat çekti.

Gençliğin duyduğu öfke ve kırgınlığın, kaybedilen insanların önemsizleşmesini istemediklerini vurgulayan Albayrak, “Ama puntolar küçüldükçe kabul ediyoruz, sistematikleşmiş şiddetin altında harını yitirmekte hislerimiz, tepkilerimiz. Mücadele ederken umduğumuz neşeli günlerin havasında buluşmak istedik” diye konuştu.

ODTÜ Mimarlık Topluluğu’ndan bir öğrenci de KHK’ler yayınlanmaya başladığından beri sayısız memurun, akademisyenin, işçinin işlerinden ve haklarından olduğunu söyledi. Ancak öğrencileri bu süreçte en çok yaralayanın hocalarının haksız yere ihraç edilmesi olduğunu vurgulayarak, “Direnmenin zulmü, adaletsizliği ve sömürüyü alt edecektir” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Selma Gürkan: Birleştirici bir dil kullanan kazanacak

SONRAKİ HABER

Demokrasinin geldiği nokta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...