26 Mart 2017 16:17

Ezop’tan hayır’lı masallar

Yönetmen Ezel Akay Kadıköylülerle bir araya gelerek ‘Ezop’tan Başkanlık Masalları’ anlattı.

Paylaş

Kapatılan gazete ve televizyonlarla dayanışma amaçlı “Susmuyoruz, Söylüyoruz” diyerek yola çıkan “No Başkanlık No Cry” ekibi başkanlık referandumu için ‘hayır’ çalışmalarılarını sürdürüyor. Ekibin bugünkü etkinliğinin dalı sinemaydı. Sinemanın önde gelen isimlerinden Yönetmen Ezel Akay Mahle’de Kadıköylülerle bir araya geldi. Meddahlık geleneğini sürdürmeye devam eden Ezel Akay katılımcılara ‘başkanlık masalları’ anlattı. Akay, barış için sinemacıların soruşturma süreçlerinden de bahsederek, siyasilerin sanatçılar üzerinden yürüttüğü kampanyaları aktardı. Hem masallarını anlatan hem de katılımcıların soruları cevaplayan Ezel Akay’ın aktardıklarından başlıklar şöyle;

“Temsili bir demokrasi yerine gerçek bir demokrasi yaratabiliriz. Hayal kurmaya devam etmeli ve geçmişin yükünden kurtulup geleceğimizi düşmeliyiz. Demokrasi fikri ütopik gibi gelse de birçok ülkede gerçek bir demokrasi inşa edilmiş bir durumda. Neden bizim ülkemizde de olmasın? Biz yıllardır bir kurtarıcı bekledik. Biri gelsin ve bizi yönetsin. Peki, neden? Bizim birisine değil birbirimize ihtiyacımız var. Biz kendi kendimizi yönetebiliriz. Geçmişten bu yana hep devletten beklentimiz oldu. Bu cahilliğimizden değil, bizi böyle alıştırdıklarından. Bunu artık bir kenara bırakıp kendi taleplerimize sahip çıkmalıyız. Şimdilerde bir başkanlık tartışması almış gidiyor. Bizi bu tartışmalara gömerek başka bir şeyi örüyorlar. Bu yüzden biz artık geleceği düşünmeli ve tartışmalıyız. “Hayır” bizim için bir adım, sonrası için daha çok bir araya gelmeliyiz.

Var olan iktidar ve siyasiler bizi açtıkları korku kutusuna atmaya çalışıyor. Biz de yeri geliyor o korkunun içine düşüyoruz. Benim tavsiyem o yolu seçmemek. Bu korkuyu hayallerimizden çıkartalım. Osmanlı’da isyan çıktığında meddahları dağ evine kapatırlarmış, isyan bitince de salarlarmış. Fakat o meddahlar yine bir hikâye bulur ve anlatırmış. Bizi istedikleri kadar susturmak istesinler biz yine bir yol bulup, çıkacağız. Devlet sinemacılara bir bütçe ayırıyor, bizler de bu bütçeden yararlanmak istiyoruz. Benim filmlerim defalarca reddedildi, geri gönderildi. Ben yılmadan film yapmaya ve göndermeye devam edeceğim. Çünkü ben sinemacıyım, o bütçede benim bütçem.

Hayır, tartışmaları yürütürken bir kutuplaşma yaratılmış durumda. Biz bunun aksi bir proje üretmeli ve daha çok bir araya gelmeliyiz. İktidar bize itiş, kin besle, entarisini yırt, kavga et diyorsa biz her kesime dokunmalı insani yanlarımızla ortaklaşmalıyız. Her şeyden önce onlara inat sevgi dilini kullanmalıyız. Düşmanlaştırılan herkesi ve her şeyi dostumuz yapmalıyız, kendimizi ancak böyle anlatabiliriz.

Örgütlenme modelimizi eski zihniyete göre yapıyoruz. Geçmişe takılarak bu işi yürütemeyiz. Yeni yöntemler geliştirebilir ve daha iyisini yapabiliriz. Barış için sinemacıları MİT listesine aldı, sözde film yaptırmayacaklar, biz sinemacıları kimse engelleyemez ve durduramaz. Biz bıktırana kadar üretmeye devam edeceğiz. Fakat şöyle de bir yanlıştan vazgeçmeliyiz. Bir tutturmuşlar sanatçıyı aslanın ağzına atıp duralım. Atilla Taş neredeyse bir yıl olacak, hapiste. Her şeyi geçtim Selahattin Demirtaş hapiste ve kimse yeterli sözü söylemiyor, gerekeni yapmıyor. Tuzu kurular da kalkmış oturdukları yerden, sen sanatçı değil misin, söz söyle, diyor. Peki, sen ne yapıyorsun? Twitter’dan mı kurtaracaksın bizi? İşte bu benim gözümde ahlaksızlıktır. Bu anlayış bir ahlak problemidir. Evet, sanatçının bir duruşu, sözü elbet olmalı ama sadece sanatçının değil halkın bir sözü ve birlikteliği olmalı. Bir zulüm varsa buna ses verilmeli. “

Etkinliğin sonunda referandum kampanyası için çekilebilecek kısa film konusu tartışıldı. Katılımcıların sunduğu fikirleri değerlendiren Ezel Akay, film içeriği üzerine görüşlerini paylaştı ve söyleşiye son verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Sözümüz bitmeyecek, perdemiz kapanmayacak’

SONRAKİ HABER

Sanat Sokağı’nda sanat yapmaları yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...