26 Mart 2017 00:10

'Evet'i kendi tabanlarına anlatamıyorlar

İzmir'in Çiğli ilçesinde sürdürülen referandum çalışmalarında AKP ve MHP'nin kendi tabanına dahi başkanlık sistemini anlatamadığı dikkat çekti.

Paylaş

İzmir Çiğli’de referandum kahveden camiye, fabrikadan evlere her yerde birinci gündem olarak karşımızda duruyor. İşçi kenti olması vesilesi ile kümelenmiş mahallelerin dışında kozmopolitik olarak fabrikalarda tartışmalar daha bir verimli bir halde görülüyor. 

Fabrikalar içinde çayda, yemekte referanduma dair bir tartışma açılsa evet diyen işçiler genellikle tartışmadan kaçınıyor, kaçınmayan da tartışırken Başbakan ve Cumhurbaşkanının dediğini tekrarlayarak, “Hayır diyen teröristtir” deyip konuyu kapatıyor. Emek Partisi Çiğli ilçe örgütü referandum çalışmasını Çiğli Organize’deki fabrikalara yerel bildiri çıkararak başladı. Kıdem tazminatı ve iş güvencesi üzerinde duran bildiriler önce tekstil fabrikalarına dağıtıldı. 

Bildiriyi alan işçiler, “Abi biz hayır diyoruz bize neden dağıtıyorsunuz” söylemleri ile karşıladı. Görüştüğümüz birkaç işçi hayır diyeceğini fakat evetçilerin hiç tartışmadığını ve ne yaparlarsa yapsınlar ikna edemediklerini söyledi. İlerleyen günlerde özellikle muhafazakâr milliyetçi işçilerin yoğun olarak çalıştığı metal işkolundaki fabrikalarda dağıtıma devam edildiğinde görüldü ki AKP ve MHP kendi tabanına bile başkanlık sistemini anlatamamış. 

Bildiriler ilgiyle karşılanır ve çoğu işçi biz de hayır diyeceğiz derken göze çarpan bir başka konu da geçmiş dönemlere nazaran patron, özel güvenlik ve polisin dağıtımları engellemek için elinden geleni yapması.

HARMANDALI’DA KAHVE TOPLANTISI

Harmandalı İnönü mahallesinde Emek Partisi çağrısı ile yapılan toplantıya Avukat Hasan Hüseyin Evin katılıyor. Yaklaşık 45 kişinin katıldığı toplantıda geçmişten günümüze anayasa tartışmaları ve başkanlık sistemi tartışılıyor. Söz alan bir işçi, “Bu 18 maddede işçiyi ilgilendiren ne var ki” diye soruyor. Söz alan bir kadın ise, “Bu hükümet kadına düşman, hala neden kadınlar oy verir anlamış değilim” diyor. Toplantı, “Evet oyu verecekleri ikna edelim” sonucu ile bitiyor.

‘HAYIR ÇIKSIN ÇIKMASIN MÜCADELEYE DEVAM’

Emek Partisi Güzeltepe biriminin organize ettiği toplantıya, 25 mahalleli katılıyor. Avukat Zöhre Dalkıran’ın sunumundan sonra tartışma daha da koyulaşıyor. Neden hayır denilmesinin tartışılmasından sonra mahalleli olarak referandum sonucu ne çıkarsa çıksın birlik olunması gerektiği, özellikle kadının bu sistemde de, getirilmesi istenen sistemde de yerinin olmadığı dile getiriliyor.  Bir kadın artık daha fazla yan yana gelmeliyiz burada hayır oyu önde ama güçleri birleştirmeliyiz. Mesela psikolojimiz bozuluyor yaşadıklarımız karşısında. Kadınlara destek olacak bir şeyler yapmalıyız” diyor. “Hayır çıksın çıkmasın, mücadeleye devam edelim ve birlikte başaralım” diyen başka bir mahalleli, “Bir dahakine daha güçlü bir toplantı olması için çalışmalı” deyip toplantıyı sonlandırıyor. 

15 YILDIR İKTİDAR

Çiğli merkezde bulunan kahvede metal işkolunda çalışan işçi ile “referanduma dair ne yaparız” diye yapılan bir sohbette evet hayır tartışması yapılırken CHP’de görevli olduğunu söyleyen bir kişi masamıza geliyor. Hayır’ı anlatıyor. Masada laiklikten konu açılıyor. Yan masadan kulak kabartan bir başka kişi “Kaç yıldır tek başına iktidar. Ne yapmak istediyse yaptı. Ne başkanlığı, memleketin başka sorunu mu yoktu bu çıktı’diyerek hükümete tepki gösteriyor. CHP’li kişi ilçe örgütünden şikâyetçi, çalışmanın birkaç mahallede yürütüldüğünü belirtiyor. ‘Gitsinler fabrikalara orada evetçi de var hayırcı da, oralarda çalışma yapsınlar’ diyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Selma Gürkan: Hayır kazanırsa bu ülkenin tamamı kazanacak

SONRAKİ HABER

Gazeteci Ayhan Demir tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...