25 Mart 2017 19:02

Yıllardır hak ve özgürlüklerimiz yok sayılıyor.

Ayrımcı söylemleri defalarca basına yansıyan bir hükümetin sunacağı değişikliklerin şahsımıza hayırlı olacağını kesinlikle düşünmüyorum.

Paylaş

Hazal GÖÇMEN

ODTÜ

ODTÜ’de 21 senedir yasal bir topluluk olma mücadelesi veren LGBTİ Dayanışması ile 16 Nisan’da yapılacak olan referandum ve anayasa değişikliğini kendi aralarında nasıl tartıştıklarını konuştuk. Sorularımıza gündemde olan yeni rejim tartışmalarını nasıl değerlendirdiklerini sorarak başladık. LGBTİ Dayanışması’ndan İpek, yürütme yetkisinin tek kişinin eline geçtiği, cumhurbaşkanının tarafsızlığının kaldırıldığı, kendisine meclisi feshetme hakkı verileceği yeni anayasaya karşı olduğunu dile getirirken süregelen rejimde dahi anayasanın azınlıklara verdiği ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü gibi hakların rahatça çiğnendiğine vurgu yaptı. Anayasa değişikliğini ekonomik, politik, sosyal olarak egemen kesimin çıkarlarını gözeten despotik bir tiranlık olarak niteleyen Havle, bir LGBTİ+ kişi olarak da süreçten endişe duyduğunu dile getirdi. Kaygılarının önemli sebeplerinden birinin devletin, anayasanın, yasamanın, yürütmenin, yargının gündemini ‘erkekliğin’ oluşturmasından kaynaklandığını dile getirdi.

Anayasada değişmesi planlanan 18 maddeye baktığımızda doğrudan kadınları, LGBTİ’leri veya herhangi bir azınlık gurubu hedef alan değişiklikler olmadığından söz ederken Özgür, özel olarak hiçbir gurup hedef alınmasa da “tek adam diktası” baskı mekanizmalarının hiçbir şart gözetmeksizin, sınır olmaksızın kullanılmasının önünü açacağından bahsetti. Şimdiye kadar belirli hukuk sınırlarından dolayı olan savunma sistemlerinin geçersiz kılınacağını, direkt hedef gözeten değişikliklerin mümkün hale geleceğini söyledi. Özgür’ün yorumlarına ek olarak İpek bu konudaki yorumlarını, “15 yıldır eşcinsellerin hak ve özgürlüklerinin güvence altına alma konusundaki sözlerini tutmayan, atadıkları bakanların ayrımcı söylemleri defalarca basına yansıyan bir hükümetin sunacağı değişikliklerin şahsımıza hayırlı olacağını kesinlikle düşünmüyorum.” diyerek açıkladı. Havle ise hükümetin yeni anayasa tasarısını “kendilerine benzemeyenleri” tamamıyla bitirmek için büyük bir fırsat olarak nitelendirdikleri kaygısını taşıdığından bahsetti. Ayrıca, sohbetimizde üzerinde düşündükleri noktalardan bir tanesi de mevcut anayasada LGBTİ bireyler doğrudan hedef gösterilmemesine rağmen onur yürüyüşlerini keyfiyete göre engelleyen, trans ölümlerine ses çıkarmayan bir devlet ile karşı karşıya olmak.

Değiştirilmesi planlanan anayasanın Türkiye’de LGBTİ+ bireyler için eşit ve özgür bir ortam yaratıp yaratmayacağı sorusuna ise aldığımız cevaplar net ve boş bir hayalden oldukça uzak. Özgür, neden olumlu bir adım görmediklerini bekledikleri somut talepler ile açıklıyor, yasal kurumların ve işleyişin farklı yorumlanamayacağı şekilde LGBTİ ve kadın haklarına yönelik maddelerin getirilmesinin iyi bir başlangıç olabileceğini söylüyor. Nasıl bir anayasanın cinsiyetten ve cinsel yönelimden kaynaklanan adaletsizliklere çözüm üretebileceğini tartıştığımızda ise ortak fikir; ayrımcılığa, homofobiye, nefret söylemlerine karşı müfredatın yeniden düzenlendiği, LGBTİ çalışmalarının ders kitaplarında yerlerini aldığı bir eğitim sistemi ilk akla gelenler arasında. Aynı zamanda, LGBTİ ve kadın cinayetlerinin politik olduğunu kabul eden, cezai yaptırımların en üst seviyeye çıkartıldığı bir anayasanın görece güvenceli bir ortam sağlayabileceği de konuşuluyor. Trans ve LGBTİ bireylerin iş bulmak ve eğitim almak noktasında herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadığı, hayatlarının hiçbir bölümünde kimlikleri yüzünden arka planda kalmamalarını güvence altına alan bir anayasa da talepleri arasında.

16 Nisan’da yapılacak olan referandum anayasa değişikliği LGBTİ’ler arasında olumlu bir adım olarak görülmekten oldukça uzak. LGBTİ’ler adına iş, eğitim ve yaşam hakkının somut adımlarla güvence altına alınmaya başladığı bir anayasa talebi ile sohbetimizi sonlandırıyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Genç İMO 10. Öğrenci Meclisi sonuçlandı

SONRAKİ HABER

“50D Mücadelesini Verenlere Saldırılar Hala Devam Ediyor”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...