25 Mart 2017 18:53

Genç İMO 10. Öğrenci Meclisi sonuçlandı

Genç İMO, inşaat mühendisliği öğrencilerinin kendi talepleri ve sorunları etrafında bir araya gelebilecekleri bir çatıdır.

Paylaş

Mert Maral

Alişan Doğan

İTÜ

Genç İMO Nedir?

Genç İMO İnşaat Mühendisleri Odasının gençlik komisyonudur. Genç İMO 2007’de yayınlanan öğrenci üye yönetmeliğine göre çalışma yürüten bir öğrenci gençlik örgütlenmesidir. İnşaat Mühendisleri Odasının bağlı olduğu TMMOB(Türk Mimar Mühendisler Odaları Birliği)’nin ilkeleri doğrultusunda çalışmalar yürütür. İnşaat mühendisliği öğrencilerinin kendi talepleri ve sorunları etrafında bir araya gelebilecekleri bir çatıdır. İnşaat mühendisliği öğrencilerinin öz örgütüdür.

Genç İMO Öğrenci Konseyi Nedir?

Genç İMO Öğrenci Konseyi 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşan öğrenci konseyidir. Farklı bölgelerden temsilcilerin oluşturduğu, ülke çapında çalışmaların örgütlenmesini sağlayan organdır. Meclis, kamp, çalıştay gibi çalışmalar yürütürler. Ayrıca genel merkezde alınan kararları şubelerine iletmekle ve bunları yerelde uygulamakla yükümlüdürler.

Genç İMO 10.Öğrenci Meclisi

Her yıl Mart ayında Genç İMO üniversite temsilcileri Genç İMO meclisinde buluşur, toplumsal olaylarla ve eğitim sorunlarıyla ilgili tartışmalar yürütür, bunlara çözüm arar ve öğrenci konseyi seçimlerini gerçekleştirirler. Bu sene de 10.Genç İMO Öğrenci Meclisi 4-5 Mart tarihlerinde Antalya’da gerçekleşti. 9.Dönem öğrenci konseyinin kararıyla 10.Meclis ‘Hayır’ temasıyla gerçekleşti. Genç İMO örgütlülüğünden, Türkiye’de Demokrasiye, Mühendislik Eğitimi ve Sorunlarından Tarihi Eserler, Savaş ve Yıkıma pek çok konunun tartışıldığı mecliste zaman zaman gergin anlar yaşansa da bu gerginlikler tartışmadan öteye geçmedi. Sunumlardan sonra gerçekleşen serbest kürsülerde temsilciler yerellerde yaşadıkları sorunları ve kendi düşüncelerini dile getirdiler.

10.Meclis İMO Genel Merkez Yönetimine sık sık eleştirilerin yapıldığı bir meclis oldu. 9.dönem öğrenci konseyi geçmiş konseylerden farklı bir şey yapamadığı için temsilcilerden özür diledi ve bunun sorumlusu olarak genel merkez yönetimini gösterdi. Yönetimi planlanan etkinlikleri onaylamamakla, şeffaf olmamakla ve genç İMO örgütlenmesinin önüne set çekmekle suçladı.

Taleplerimiz Etrafında Buluşabileceğimiz Bir Platform

Genel olarak baktığımızda tek bir sunum haricinde inşaat mühendisliği öğrencilerinin sorunlarının ve bu sorunlara karşı genç İMO örgütlenmesinin nasıl geliştirileceği hakkındaki tartışmaların fazlasıyla zayıf olduğu bir meclis geçirdik. Genç İMO’nun tanımının ve anlamının tam olarak hissedilmediği ve kavratılmadığı bir meclis yaşandı. Sonuçta Genç İMO; inşaat mühendisliği öğrencilerinin öz örgütü ve her öğrencinin ilk elden üye olup kendi talepleri ve sorunları etrafında mücadele edebileceği bir platform olmasına rağmen bu durum ülke gündeminden ve toplumsal sorunlardan dolayı ikinci plana atıldı.

İki gün süren meclisin ilk günü sunumlarla ikinci günü de konsey adaylarının seçilmesiyle devam etti. Konsey seçimleri kapalı oylama açık sayım ilkesine göre yapılır. Her temsilci en fazla 5 asil ve 5 yedek üye adayına oy verebilir. Her meclis olduğu gibi bu mecliste de adaylar daha rahat çalışma yürütebileceklerini düşündükleri adaylarla listeler oluşturdular. Bu liste çalışmalarının anti-demokratik olduğunu düşünen bağımsız adaylar da oldu. Çağdaş liste adıyla giren liste tamamıyla seçildi. Bu listeye göre konseyde İstanbul’dan 2 Ankara’dan 2 İzmir’den 1 Kocaeli’den 1 Diyarbakır’dan 1 Van’dan 1 Denizli’den 1 Adana’dan 1 aday konseye girdi. Konsey seçimlerinde Eskişehir şube büyük şubelerin 2 aday dayatmasına tepki göstererek İstanbul ve Ankara şubeyi haklı olarak boykot etti. Sonuçta konsey üyelerinin esas yaptıkları iş merkezi çalışmaları örgütlemek ve şehir ne kadar büyük olursa olsun şehrin büyüklüğünün buna bir etkisi yok. Üniversite çalışmalarını konsey değil üniversite temsilcileri yürütür. Haliyle Eskişehir şube de bu durumdan rahatsızlığını mecliste ifade etti. Konseyde daha çok bölgeden temsiliyet olmasının çalışmalara daha çok faydası olacağını ifade ettiler.

Her ne kadar Genç İMO konseyinin yükümlülükleri fazla gibi gözükse de genel merkezde alınan kararları üniversitelerde, fakültelerde, sınıflarda uygulamak üniversite temsilcilerinin görevidir ve Genç İMO örgütlenmesinin güçlenmesini sağlayacak çalışma da burada yatar. Ancak fakültelerde, sınıflarda örgütlenmiş bir Genç İMO bütün inşaat mühendisliği öğrencilerini çatısı altında toplayabilir ve parasız-bilimsel-demokratik eğitim mücadelesinde kazanımlar elde edebilir.

ÖNCEKİ HABER

Maskeler düşüyor

SONRAKİ HABER

Yıllardır hak ve özgürlüklerimiz yok sayılıyor.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...