25 Mart 2017 18:15

Neyi araştırdılar?, niye araştırdılar?

Sanatçılardan, bilim insanlarına birçok konuyu ele aldığımız kültür-sanat sayfamızın bu sayısını mesleklerinden ihraç edilen akademisyenlere ayırdık.

Paylaş

AHSEN DENİZ MORVA:

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle ihraç edilen akademisyenler arasında yer alan Yrd. Doç. Dr. Ahsen Deniz Morva “Belgesel Sinemada Nesnellik Olgusu” başlıklı yüksek lisans tezini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde, “Melankolinin 12 Eylül Filmlerinde İnşası” başlıklı doktora çalışmasını ise İstanbul Üniversitesi’nde yaptı. Bağlam Yayınları’nın Sınıf İlişkileri adlı kitabında “Oh Olsun Filmi Bağlamında Popüler Aile Filmlerinde İşçi Sınıfının Temsili” adlı yazısı vardır. Aynı zamanda senaryosu Vedat Türkali’ye ait olan Karanlıktan Uyananlar filmine dair “Bu Fabrika Bizim: Karanlıkta(N) Uyananlar Filminde İşçi Sınıfının Temsili” başlıklı makalesi yayınlandı.

YÜCEL DEMİRER:

Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi olan Demirer; siyasal antropoloji, Türkiye siyasal hayatı, din ve siyaset, tören, sembol ve siyaset dersleri veriyordu. “Bu Suça Ortak Olmayacağız” adlı Barış Bildirisi imzacıları arasında yer aldı. 672 sayılı KHK ile ihraç edildi. Şu sıralar Kocaeli Dayanışma Akademisi’nde ders vermektedir.

Ateş Altındaki Üniversite (Özgür Üniversite - 2000, Özgür Orhangazi , Metin Duran ile birlikte), İsyanın Adı: Filistin İntifada Kazancak! (Ütopya - 2002), Trabzon'u Anlamak (İletişim - 2010), Tören Simge Siyaset: Türkiye’de Newroz ve Nevruz Kutlamaları (Dipnot - 2012), Yaşıyorsak Borçluyuz - Tanıklar Anlatıyor 10 Ekim Ankara Katliam (Ütopya - 2016) adlı kitapları vardır.

Ateş Altındaki Üniversite: Bu çalışmada ateş altındaki üniversitenin bir profili çıkartılacak. Kamu ya da özel üniversitelerde bilim adına yaşanan yabancılaşmanın, entrikaların, bilimsizliğin ve bilimsel üretim kısırlığının nedenleri ve sınıflar savaşımı zemininde kime yaradığı araştırılacak. Burada yapılacak olan bir üniversite tarihi yazmak değil. Böyle bir amacımız olmamasına rağmen, Türkiye’de devlet ve üniversite kavramları arasındaki çok sıkı bağ, zaman zaman okura bir tarih çalışması okuduğu izlenimini verebilir. Üniversitede yaşanan dramın anlaşılması ve sınıf eksenli bir bakış açısının ışığında yapılacak çözümlemelere katkı sunması, bu çalışmanın yapılma amacıdır. (Kitabın İçinden)

ONUR HAMZAOĞLU:

Kocaeli Üniversitesi’nde Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı iken KHK ile görevinden uzaklaştırılan Prof. Onur Hamzaoğlu’nun en çok tartışılan çalışması Dilovası Araştırma Raporu’dur. Hamzaoğlu raporda; Dilovası ve Kandıra ilçelerindeki biyolojik materyallerle ilgili ölçüm sonuçlarını karşılaştırmalı olarak aktarmıştır. Havadaki toz miktarının uzun vadeli değerinin Avrupa Çevre Ajansı ve ABD Çevre Koruma Ajansı standartlarına göre Dilovası’nda 3.5 kat, Kandıra da 1,7 kat fazla olduğunu belirtti. Söz konusu ilçelerde annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakasında ağır metal ölçümlerinin yapıldığını anlatan Hamzaoğlu, 56 gebe ve 49 bebekten oluşan 105 kişiden alınan örnekler üzerinde testler gerçekleştirdi. Dilovası Belediye Başkanı ve Kocaeli Belediye Başkanı, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında 9 Mart 2011 tarihinde savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Şikayetçiler, Hamzaoğlu’nun bebek ve anneler üzerindeki bilimsel araştırma sonuçları üzerinden endüstri kaynaklı kirlilik hakkında kamuoyuna bilgi vermesinin, “halk arasında korku ve panik yarattığı, görevini kötüye kullandığı ve göreve ilişkin sırrı açıklama” suçlarını oluşturduğunu belirterek cezalandırılmasını istemişlerdi. Hamzaoğlu’nun bu mücaedelesi aynı zamanda “Kapitalizmin Kıskacında Doğa, Toplum ve Bilim” adlı kitaba konu olmuştur.

İBRAHİM KABOĞLU:

686 sayılı KHK ile Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevinden ihraç edildi. Anayasa Hukuku ve Özgürlükler Hukuku dersleri vermekteydi. Laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti için ortaya koyduğu özverili mücadelesiyle, aynı zamanda da Artvin’in özellikle doğa, çevre ve demokratik değerlerinin geliştirilerek korunmasına yönelik çalışmaları ile tanınır. Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği Başkanı olan Kaboğlu, uluslararası hakemli Anayasa Hukuku Dergisi sorumlu müdürüdür. Türkiye’de Anayasal Reformlar Üzerine, Çağdaş Toplum Değerleri, başlıklı makaleleri vardır. “Türkiye’nin Anayasa Gündemi” adlı derlediği kitabı bulunur.

MURAT SEVİNÇ:

1988’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi. Yüksek lisans yaparken, 1995 Aralık ayı sonunda Anayasa Kürsüsü asistanı oldu. Yüksek lisans ve doktorasını aynı fakültede, siyaset bilimi alanında yaptı. SBF Anayasa Kürsüsü öğretim üyesiyken 2017 Şubatı’nda Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi’yle görevine son verildi. 2017 Mart ayında çıkardığı Türkiye’nin Anayasa İmtihanı adlı kitabında önümüzdeki anayasa değişikliği teklifinin analizini yapıyor. Başkanlık, yarı başkanlık ve parlamenter sistem modellerinin hiçbirine uymayan bu “Cumhurbaşkanlığı sistemi”nin kendi içindeki analiziyle yetinmiyor. Bu modeli, içinden çıkıp geldiği anayasa tartışmaları ve Türkiye sağının “millî iradeci” arayışı içinde konumlandırıyor.

CANDAN BADEM:

Lisans öğrenimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünde tamamladıktan sonra, Birmingham Üniversitesi'nde “Rusya ve Doğu Avrupa çalışmaları” başlıklı yüksek lisansı yaptı. 2007’de, “Osmanlılar ve Kırım Savaşı (1853-1856)” konulu teziyle Sabancı Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı. 19. yüzyıl Osmanlı Tarihi, Osmanlı - Rus ilişkileri, SSCB tarihi, Kafkasya ve Orta Asya alan araştırmaları üzerinde çalışıyor. Makaleleri çeşitli kitap ve dergilerde yayımlandı. FETÖ operasyonuyla gözaltına alınıp serbest bırakılan Tunceli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Candan Badem, en son KHK ile üniversitedeki görevinden atıldı. “Türk-Ermeni Sorunu Bibliyografyası” adlı kitabı Türk-Ermeni Sorunu üzerindeki geniş literatürü, İngilizce, Ermenice, Türkçe, Rusça, Fransızca, ve Almanca, vb. dillerdeki toplanmış bilgi birikimini ele alıyor. 1870’ lerden günümüze dek Türk - Ermeni Sorunu üzerine yazılmış çeşitli dillerdeki önemli kaynakları bir araya getirmeyi amaçlayan bu bibliyografya ağırlıklı olarak birincil kaynaklar, anılar, monografiler, tezler ve makalelerden oluşuyor.

ÖNCEKİ HABER

İnce: Moralim bozuldukça Yıldırım'ın videolarını izliyorum

SONRAKİ HABER

Öcalan'ın ablası yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa