25 Mart 2017 18:04

MARSYAS HEYKELİ

Kollarından bir ağaca asılmış olarak tasvir edilen Marsyas derisinin yüzülecek olmasından dolayı gerilen kasları göze çarpar.

Paylaş

MİTOLOJİK ROLÜ

Tanrıça Athena bir gün kendi icat ettiği kavalını çalarken tanrıça Afrodit ve Hera tarafından dalga konusu olur. Bunun nedeni kavalı çalarken yüzünün şişmesi ve çirkin olduğunu düşünmeleridir. Onlara inanmayan Athena Phrygia'ya gider ve bir suyun yansımasında yüzünün gerçekten kavalı çalarken çirkin olduğunu görür. Kavalı elinden atar ve onu yerden alacak kişiyi lanetler.

Athena’nın kavalı attığı yerden geçen Marsyas kavalı görür ve alıp çalmaya başlar. Sesini o kadar sever ki dünyada ondan daha güzel bir saz olmadığını düşünür. Kavalı çok güzel çalan Marsyas kısa sürede ünlenir. Bu ün bütün çevreye yayılır ve güzel sanatların tanrısı Apollon'a kadar gider. Marsyas’ın müzikteki şöhretini kıskanan Apollon onu yarışmaya davet eder. Yarışmada Apollon Lyra'sını ve Marsyas ise kavalını çalacaktır ama tanrı bu yarışmaya bir kural koyar. Bu kural "kim yenerse, yenilene istediğini yapacak”tır. Yargıç olarak Frigya kralı Midas seçilir. Birinci yarış sonuç vermez. İkincisinde ise Apollon Marsyas'a meydan okuyarak müzik aletlerini tersten çalmayı buyurur. Lyra terse döndüğünde aynı sesleri çıkarır ama kaval tersten çalınmaz. Fakat Midas yine de kavalın, Lyra'dan üstün olduğunu söyleyince Apollon, Midas'ın kulaklarını eşek kulaklarına çevirir. Fakat bununla kalmayıp Marsyas'ı bir ağaca bağlatarak derisini yüzdürür ve derisini bir mağaranın girişine asar.

HEYKEL FORMU

 Hellenistik döneme tarihlenen Marsyas heykeli Tarsus ilçesinde bulunmuştur. Kollarından bir ağaca asılmış olarak tasvir edilen Marsyas derisinin yüzülecek olmasından dolayı gerilen kasları göze çarpar. Adeta fiziksel açıdan teslim olmuş fakat kızgın bir ifadesi vardır. Bu heykel orijinalinde solunda oturan Apollon ve sağında derisini yüzmek için bıçak bileyen bir kölenin olduğu heykel grubunun merkezine yerleştirmiş olmalıdır. Hellenistik heykeltraşlığın belirleyici özelliklerinden olan gerçekçilik, incelik ve basitlikten uzaklaşma Marsyas heykelinde de karşımıza çıkar. Heykelin yüz hatları olabildiğine detaylandırılmıştır.

ÖNCEKİ HABER

2 metrekarelik 'mobil ev'de yaşıyorlar

SONRAKİ HABER

LACRIMOSA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...