25 Mart 2017 13:12

İsveç’in Apartheid’e karşı mücadelesi sergileniyor

İsveç’in Aparheid rejimine karşı Afrika Ulusal Kongresi’ne verdiği desteği konu alan bir serginin açılışı yapıldı.

Paylaş

Güney Afrika’nın Johannesburg ilinde Liliesleaf Müzesi’nde İsveç’in Aparheid rejimine karşı Afrika Ulusal Kongresi’ne (ANC) verdiği desteği konu alan bir serginin açılışı yapıldı. Müzenin Müdürü Nicholas Wolpe, sergiyi açarken yaptığı konuşmada, Güney Afrika’nın geçmişinin unutulmaması için serginin oldukça önemli olduğunu söyledikten sonra “İsveç ve ANC arasındaki eşsiz ilişkileri unuttuk ve bu sergi bunu değiştirecek” dedi. Serginin açıldığı Liliesleaf, Aparheid rejimi sırasında ANC’nin direnişi gizlilik içinde koordine ettiği bir çiftlikti. Nelson Mandela’nın da bir süre saklandığı çiftliğe 1963 yılında yapılan bir baskında ANC’nin önder kadrolarından bazıları yakalanmış ve hapis cezalarına çarptırılmıştı. Aparheid rejiminin yıkılmasından sonra çiftlik müzeye dönüştürüldü. Şimde bu müzede 1924 yılından Aparheid rejiminin yıkıldığı 1994 yılına kadar İsveç ANC ilişkileri resimler, afişler ve yazışmalar sürekli olarak sergilenecek. 

İSVEÇ’İN DESTEĞİ SAYESİNDE ANC BÜROLAR AÇTI

Sergiden sorumlu müze görevlisi Samatha Horowitz, İsveç’in verdiği ekonomik destek sayesinde ANC’nin dünyanın pek çok ülkesinde bürolar açtığını, o dönem Güney Afrikalıların verdiği uluslararası destekten dolayı Olof Palme’yi Apartheid rejimine karşı verilen mücadelenin bir sembolü olarak gördüklerini söyledi.

İsveç, Apartheid rejimine karşı mücadele eden ülkelerin başında geliyordu. İsveç 1950’li yılların sonlarında Güney Afrikalı öğrencilere burs vermeye başladı. 1960’lı yıllarda ülkede yaygın bir Apartheid karşıtı halk örgütlenmesi ortaya çıktı. 1973 yılında da İsveç Parlamentosu Dış Yardım Kurumu Sida aracılığıyla doğrudan ANC’ye ekonomik destek vermeyi kararlaştırdı. 

GÜNEY AFRİKA’YA BOYKOT UYGULANDI

1978 yılında sendikalar, kiliseler ve sivil toplum örgütleri bir araya gelerek “Güney Afrika’yı İzole Et Komitesi”ni kurdu. 1,5 milyon üyesi bulunan örgüt, Aparheid rejimini protesto etmek için Güney Afrika’ya yönelik boykot başlattı. 1986 yılında da İsveç Hükümeti Güney Afrika’ya yaptığı yatırımları durdurma kararı aldı. 

Özgürlüğüne kavuştuktan sonra Nelson Mandela’nın ilk ziyaret ettiği ülke İsveç oldu. Binlerce kişinin önünde yaptığı konuşmada Mandela, İsveç’in ANC’ye verdiği moral ve siyasi desteğin kendilerine cezaevlerinde güç verdiği gibi dünyanın pek çok yerinde yaşayan insana ilham verdiğini söyledi.

1994 yılında Güney Afrika’da yapılan seçimlerden sonra İsveç ANC’ye verdiği ekonomik yardımı durdurdu ama ülkede eğitim, sağlık ve tarım projelerine maddi destek vermeye devam etti. Bu arada geçmişteki yakın ilişkileri de İsveç silah tekelleri için fırsata dönüştürmeyi başardı.

TUTU: İSVEÇ GÜNEY AFRİKA’YA İHANET ETTİ

Irkçı rejimin ardından ANC’nin kurduğu hükümet İsveç Silah tekeli Saab’dan 28 adet Jas savaş uçağı, Saab’ın ortağı İngiliz silah tekeli British Aerospace (BAE) den 24 adet Hawk savaş uçağı satın aldı. Aradan çok geçmeden savaş tekellerinin Güney Afrikalı yöneticilere silah almalarına karşılık 1,9 milyar kron rüşvet verdikleri ortaya çıkmıştı. 

Olayın kamuoyuna yansımasından sonra Güney Afrikalı eski Başpiskopoz Desmond Tutu, Saab ile Güney Afrika arasında yapılan satış sözleşmesinin iptal edilmesini istemiş ve İsveç’i Güney Afrika’ya ihanet etmekle suçlamıştı. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Yanlışlıklar Komedyası’ ücretsiz sahnelenecek

SONRAKİ HABER

Binali Yıldırım'dan CHP'ye: Zamanım yok; HDP'ye: Gerek yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...