25 Mart 2017 10:45

Batman ve Siirt'te HDP'nin 140 sandık görevlisi reddedildi

AKP sandıktan ‘evet’i çıkarabilmek için her türlü yolu deniyor. Nusaybin'in ardından, Batman Siirt'te HDP'nin toplam 140 sandık görevlisi reddedildi.

Paylaş

YSK, HDP'nin sandık görevlilerini birbir reddediyor. Batman'da HDP'nin belirlediği yaklaşık 40 sandık başkanı “iyi ün sahibi olmadıkları” gerekçesiyle YSK tarafından kabul edilmedi. Daha önce 69 kişinin sandık görevinin iptal edildiği Siirt'te de Valilik OHAL Bürosu’nun isteği üzerine İlçe Seçim Kurulu tarafından yine “iyi ün sahibi olmadıkları” gerekçe gösterilerek 31 kişinin asil sandık görevi iptal etti. Nusaybin'de de 24 HDP ve CHP'li sandık başkanlık grevi iptal edilmişti. 

HDP'NİN SANDIK BAŞKANLARI REDDEDİLDİ

HDP’nin sandık kurulu başkanları ve üyeleri iptal ediliyor. Nusaybin’de önceki gün 24 kişinin sandık başkanlığı iptal edilirken, Batman ve Siirt’te şu ana kadar yaklaşık 140 kişi “Saygın kişilik olmadıkları”, “İyi ün sahibi olmadıkları” gerekçesiyle sandık başkanlıkları iptal edildi. 

Konuya ilişkin Evrensel'e konuşan HDP Batman İl Yöneticisi İdris Yayla, YSK’ye verdikleri sandık başkanları listesine itiraz geldiğini belirtti. Yayla YSK’nin itiraz gerekçesini şöyle anlattı: “YSK sandık başkanlarımızdan bazılarını reddetmiş. Parti temsilcisi arkadaşlarımıza önce sözlü olarak 'ne idüğü belirsiz kişiler' ifadelerini kullanmışlar. Arkadaşlarımız bu ifadeye karşı çıkmış, daha sonra YSK görevlisi 'saygın kişilik olmadıkları' ifadesini kullanmış ve bu ifadeyi kullanarak yazılı belge hazırlamış. Arkadaşlarımız bu ifadeye de itiraz etmiş bunun üzerine belgeyi yeniden değiştirerek yasada geçtiği gibi 'iyi ün sahibi olmadıkları gerekçesi ile' diye düzeltmişler. Ve belgeyi bize bu şekilde gönderdiler.” Yayla’nın verdiği bilgilere göre bu gerekçeyle sandık başkanı olarak görev yapması engellenen toplamda 40 kişi bulunuyor.

Yayla, Batman’da sandık kurullarına ilişkin kendilerinin tespit ettiği başka usulsüz durumlar olduğunu da belirterek AKP ve MHP adına verilen sandık başkanları listesinde memurlar olduğunu iddia etti. İdris Yayla, Batman’ın sadece 1. merkez seçim bölgesinde AKP ve MHP listelerinden sandık başkanlığı için seçilen yaklaşık 100 kişinin Eğitim-Bir-Sen üyesi olduğunu yani memur oldukları, Batman’ın genelinde de araştırmalarının devam ettiğini ve bu sayısın daha yüksek olduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.

ÖNCEKİ SEÇİMLERDE KABUL EDİLMİŞTİ

DİHABER’in haberine göre; Siirt’te de Valilik İl Olağanüstü Hal Bürosu’nun talebi doğrultusunda Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından “iyi ün sahibi olmak” kriterine uymadıkları gerekçe gösterilerek 31 kişinin asil sandık görevi iptal edildi. Daha önceki başvurularda da çeşitli gerekçelerle 69 kişinin başvurusu iptal edilmişti. İptal edilen üyelerin daha önceki seçimlerde çok defa sandık görevlisi olarak bulunmuş kişilerin olması dikkat çekti.

AKP BAŞVURDU 

İstanbul’da AKP Güngören ilçe örgütü Güngören 1. İlçe Seçim Kurulu’na başvuru yaparak sandıklarda görev yapacak olan CHP ve HDP sandık kurulu başkanlarının haklarında soruşturma olup olmadığının araştırılmasını istemişti. Nusaybin’de CHP ve HDP’den 24 kişinin sandık başkanlık görevi iptal edilmişti. AKP’nin bu başvuruyu ülke genelinde yaptığı düşünülüyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'de referandumun nabzı

SONRAKİ HABER

Balkanlılar 'Hayır' için buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...