22 Haziran 2012 02:27

Erdoğan: PKK silah bırakırsa sorun çözülür

Rio de Janeiro’da devam eden Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı kapsamında Nepal tarafından düzenlenen ‘En az gelişmiş ülkeler ve Rio+20’ konulu oturumda konuşan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’deki gelişmelere kayıtsız kalamayacağı söyledi. Daha sonra gazetecilerin sorular

Erdoğan: PKK silah bırakırsa sorun çözülür
Paylaş


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da hazır bulunduğu oturumda konuşan Erdoğan 21. yüzyılın dayanışma yüzyılı olması gerektiğini belirtti. Erdoğan, "Biz 21 yüzyılın bir dayanışma ve paylaşım yüzyılı olmasını arzuluyor ve bunun içinde yoğun bir mücadele veriyoruz. Açıkçası biz bölgesel barış huzur, istikrar ve refahın bölgedeki her ülke için ne kadar hayati olduğunu bizzat tecrübe etmiş halen de tecrübe eden bir ülkeyiz” dedi.

TÜRKİYE GİBİ BÖLGE DE HUZUR VE REFAHA KAVUŞACAKMIŞ!

Bölgedeki sorunlardan birinin de Suriye olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, “Şu anda Suriye’deki olaylar sebebiyle ülkemize göç eden insan sayısı 31 bine ulaşmış vaziyette. Ve biz bu insanlara kapımızı kapayamayız. Kapımızı açtık ve ne kadar gelirse kabul etmeye mecburuz. Çünkü, bunu bir insani mesele olarak görüyoruz. Bu gerçekten yola çıkarak kendi ülkemizi büyütürken kendi ülkemizde huzur refah ve istikrara kavuştururken bölgemizin de aynı şekilde büyümesi refah ve huzura kavuşması için çok aktif politika izliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin 2010 itibariyle gerçekleştirdiği resmi kalkınma yardımlarının 960 milyon dolar olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, bu rakamın 2011’de bir milyar 32 milyona ulaştığını kaydetti. Erdoğan,“Az gelişmiş ülkelere yönelik güçlü desteğimiz uluslararası kalkınma işbirliği faaliyetlerimiz içinde özel bir yer tutuyor. En az gelişmiş ülkelerdeki doğrudan yatırımlarımızın 2020 yılına kadar 10 milyar dolara çıkartılması için hükümet olarak yatırımcılarımıza her türlü desteği vermeyi taahhüt ettik” şeklinde konuştu.

'AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERE BAL YEDİRMELİYİZ'

Uluslararası toplumun az gelişmiş ülkelere yönelik desteğini artırması gerektiğini belirten Erdoğan artık zamanın verilen vaat ve taahhütlerin fiiliyata geçme zamanı olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Burada bir ifade kullanacağım. Bizde güzel bir söz var: Bal bal demekle ağız tatlanmaz. Balı yemek lazım. Onun için biz de az gelişmiş ülkelere balı yedirmemiz lazım” dedi. (RİO DE JANEİRO)


'BDP'DE TASFİYE HİSSEDİYORUM'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya'da gazetecilere açıklamalar yaptı. Kürt sorunu ve çatışmalar hakkında konuşan Erdoğan "BDP içinde tasfiye hissediyorum" dedi. Erdoğan ayrıca, PKK’nin silah bırakması ön koşuluyla 2015’e kadar sorunun çözülebileceğini söyledi.

Brezilya’daki G-20 zirvesinde gazetecilerle buluşan Erdoğan bölgedeki çatışmalı sürece ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’a dış gezisi sırasında yaşanan Dağlıca’daki çatışma hatırlatıldı ve  2015'teki G20 zirvesine kadar çözümün mümkün olup olmadığı soruldu. Başbakan Erdoğan ise, “Tarih vermek mümkün değil, ama karşı taraf öyle bir çizgiye gelir ki, çözüm mümkün hale gelir” yanıtını verdi. PKK’nin silah bırakmasını ön şart olarak kabul eden Erdoğan “bu koşulda 2015’ten önce de netice almak mümkün olabilir” diye konuştu.

BDP’nin de son dönemde ‘PKK silah bıraksın, Silahlı Kuvvetler de operasyonları durdursun’ dediğini savunan Erdoğan PKK’nin silahı bıraktığı anda güvenlik güçlerinin silah kullanmasının söz konusu olmayacağını söyledi.

Erdoğan, Leyla Zana’nın açıklaması ve Kuzey Irak’tan gelen bazı mesajlara ilişkin de konuştu. BDP içinde parlamentodaki bazı isimlere dönük tasfiye hissettiğini belirten Erdoğan, Öcalan’ın bazı isimlerin üzerini çizdiğini savundu.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da polise uzun namlulu silahlarla saldırı

SONRAKİ HABER

Ankara metrosunda göçük rezaleti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...