24 Mart 2017 13:35

‘Binlerce kişi Ukrayna’dan DNR’ye göç etti’

Donbass’ta savaş başladığından bu yana binlerce kişinin Donetsk Halk Cumhuriyeti’ne iltica ettiği açıklandı.

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Donbass’ta savaş başladığından bu yana, başta bölgenin halen Ukrayna’nın kontrolünde olan kuzey tarafından olmak üzere, Ukrayna’nın değişik bölgelerinden binlerce kişinin Donetsk Halk Cumhuriyeti’ne (DNR) iltica ettiği açıklandı. 

Donetsk Haber Ajansı’nda DNR’in insan haklarından sorumlu yetkili ombudsmanı Darya Marozova’nın yönetiminde düzenlenen basın toplantısında, 2014’ten beri Donetsk bölgesine iltica eden 2 bin 106’sı çocuk yaklaşık 8 bin kişi olduğu açıklandı. 

GEÇİCİ YERLEŞTİRME YERLERİ

Darya Marozova, 7 bin 994 kişiden 5 bin 054’ü için başkent Donetsk’in farklı noktalarında yer alan yurtlardaki geçici ikametgâhlarına yerleştirilme kararı çıktığını bildirdi. 

Halihazırda 3 bin 016 kişinin ‘geçici yerleştirme noktalarında’ yaşamını sürdürdüğünü aktaran Marozova, bunların ise 2 bin 741’inin hâlâ Ukrayna Ordusu’nun işgali altında bulunan Donbass’ın kuzey yerleşim birimlerinden geldiklerini söyleyerek, “2017 yılında başvuruların sayısı şimdiden 57’ye ulaşmış durumda” dedi. 

DNR genelinde toplam 68 adet geçici yerleştirme noktası bulunurken, bunların 57’si aktif olarak kullanılırken geri kalanlar ise acil durumlara karşı rezervde yedek olarak tutuluyor.  

Ukrayna tarafından DNR’e doğru göçün önemli etmenlerden birisi; Ukrayna Hükümeti’nin Donbass’a hem demiryolu hem de karayoluyla tüm mal giriş çıkışlarını kapatması, yolcu trafiğini de minimuma indirerek, insanların geçiş koşullarını zorlaştırması oldu. 

MÜLTECİLERİN ANLATIMLARI

Basın toplantısına katılan mültecilerden Vladimir Slisarenko, “Ağustos 2014’te Donetsk’ten arkadaşlarımla skype üzerinden iletişim kurduğum gerekçesiyle tutuklandım. Gözaltına alındıktan sonra sürekli işkenceye uğradım. Daha sonra Ukrayna Ordusu’na bağlı Donbass Taburu’na teslim edildim. Onlar beni ‘Tereşkova’ adlı yaz kamp alanında tutacaktı. Nihayet Kasım 2014’te savaş esirlerinin değişimi kapsamında hapishaneden çıkabildim” dedi. 

Bir diğer mülteci Olga Seletskaya da şunları anlattı: “Kiev’deki Maydan’da olaylar çıktıktan sonra her yerde olduğu gibi Mariupol’da da taleplerimizi seslendirmek üzere şehir yönetimi binasının yakınına stantlarımızı kurmuştuk. O günlerde SBU (Ukrayna İstihbaratı) bizleri izlemeye aldı. Ardından benim gibi aktivistler birer bir kaybolmaya başladı. Sonradan pek çoğunun ölü bedenleri, işkence edilmiş biçimde bulundu. Mariuopol’daki referandumdan sonra çoğu kişi kentten kaçmak zorunda kaldı ve ben de aynı yılın sonunda tutuklandım. 120 gün boyunca işkenceye maruz kaldım. O aralar bir de oğlumu kaçırdılar ve ona tam iki sene aradan sonra kavuşabildim. Şu anda ise birlikte Donetsk’te geçici yerleştirme merkezinde yaşıyoruz”

ÖNCEKİ HABER

Göteborg'da sahnelenen 'Cihatçı' tartışmalara neden oldu

SONRAKİ HABER

Elle dergisi için ‘muzır neşriyat’ kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...