24 Mart 2017 13:10

Göteborg'da sahnelenen 'Cihatçı' tartışmalara neden oldu

İsveç'in cihatçı örgütlere en fazla katılım sağlanan şehri Göteborg'da sahnelenen 'Cihatçı' gençlerin radikalleşme sürecini anlatıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Göteborg, İsveç'in IŞİD ve benzeri cihatçı terör örgütlerine en fazla katılımın olduğu ili. Güvenlik Polisinin belirlemelerine göre İsveç'ten IŞİD ve El Kaide bağlantılı cihatçı örgütlere katılan 300 kişiden 120'si Göteborg'un varoşlarında yaşayan göçmen gençleri. Görsel ve yazılı medya konuyu pek çok kez gündeme getirmiş ve cihatçı grupların varoşlarda ve camilerde dışlanan gençleri örgütleyerek IŞİD saflarında savaşmaları için Irak ve Suriye'ye gönderdiklerini kamuoyuna duyurmuştu.

Yönetmen ve Tiyatro Sanatçısı Johan Gry'ın IŞİD'e katılımın en fazla olduğu Angered semtinde büyüyen Sosyolog Wahid Setihesh ile birlikte yazdığı “Cihatçı” oyunu gençlerin neden IŞİD saflarına katıldıkları sorusuna yanıt arıyor.

'KATILIMLARIN NEDENİ AYRIMCILIK VE DIŞLANMA'

Gry, 3 yıl önce böylesi bir oyunu sergilemek için girişimde bulunmuş. İsveç Devlet Radyosuyla anlaşarak radyo tiyatrosu yapma hazırlıklarına başlamış. Ancak Ocak 2015'te Paris'te Charlie Hebdo'ya yönelik kanlı saldırının ardından İsveç Devlet Radyosu projeden vazgeçince bu kez Göteborg Şehir Tiyatrosu'na başvurmuş.

Yönetmen Gry, oyunun ayrımcılık ve dışlanmanın insanlarda kendilerini güvende hissedecekleri topluluklara katılmaları için bir temel oluşturduğunu anlattığını söylüyor. Oyunla kimseyi aklamaya çalışmadığını sadece katılımların nedenlerini açıklamaya çalıştığını belirttikten Gry “Eğer bunu reddeder ve sadece kötü insanlar dersek hiç bir zaman çözüme ulaşamayız” diyor.

Oyun Angered semtinde yaşayan Ilias adında bir gencin radikalleşme ve IŞİD'e katılmasına kadar geçen süre içindeki yaşamını anlatıyor. Oyun yazılmadan önce ISİD'e katıldıktan sonra İsveç'e geri dönenlerle, uzmanlarla ve kurum görevlilileriyle söyleşiler yapılmış. 

'LİBERAL PARTİ MİLLETVEKİLİ HANNAH: OYUN TİKSİNDİRİCİ'

Ancak “Cihatcı” oyunu tepkilere de neden oluyor. Liberal Parti Milletvekili Robert Hannah, oyunu "tiksindirici" olarak niteledi. IŞİD'in Irak ve Suriye'de soykırım yapmaya devam ettiğini ve yakın zamanda da Londra'da terör eylemi gerçekleştirdiğini hatırlatan Hannah, “Bu oyun benim açımdan tüm kurban ve çocukları terör örgütleri tarafından kaçırılan kadınlara ihanettir. Soykırıma katılanlara acınmasını istemek oldukça rahatsız edici” diyor.

Gry ise, gidip IŞİD saflarına katılarak savaşanlara sempati duymadığını, sadece bunu neden yaptıklarını anlamaya çalıştığını ve amacının 'teröristin de bir insan olduğunu' göstermek olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

RTÜK: İzdivaçı ya bitirin ya bitireceğiz

SONRAKİ HABER

‘Binlerce kişi Ukrayna’dan DNR’ye göç etti’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...